NBT Magazine nr 3 2019 Online

Af en toe waag ik mij zelf ook wel eens aan het maken van ‘iets’. Zo vind ik het geweldig leuk om op mijn barbecue pizza’s te bakken. Ik maak dan het deeg zelf – een hele opgave voor iemand als ik – maar het lukt steeds beter. Dat het niet zo makkelijk is om van bloem, water, gist en dergelijke een goed deeg te maken, wist ik natuurlijk al lang. Ik ben dan ook geen bakker, maar de afgelopen acht jaar heb ik velen van u mogen spreken en interviewen en daarbij heb ik héél veel geleerd over uw prachtige vak. De bevlogenheid en passie waar u bijna allemaal mee spreekt over hetgeen u zo graag doet, werkt bijna aanstekelijk. Nagenoeg iedere bakker die ik spreek, leeft maar voor één doel: het maken van het beste en mooiste product. Dat doet iedereen dan ook weer op zijn eigen manier. Wat ik merkte tijdens een bezoek aan Bakkerij Groffen in Bergen op Zoom is in ieder geval dat een specialiteit hebben je als ondernemer veel kan brengen. Romano Groffen zit niet op een A1-locatie, heeft niet extreem veel vaste klanten, maar hij heeft één groot voordeel: zijn Groffenkoeken. Van heinde en verre komen mensen naar Bergen op Zoom voor de specialiteit van Bakkerij Groffen. Het is in Bergen op Zoom zelfs een traditie geworden dat je – wanneer je jarig bent of voor een jubileum – de Groffenkoeken trakteert. “Ik gun iedere bakker een eigen specialiteit”, zo vertelde Romano nog. In Barneveld was ik voor deze uitgave van NBT Magazine op bezoek bij Echte Bakker Van der Veer. Als iemand passie voor zijn vak heeft, dan is het Jaap van der Veer wel. En hij begrijpt als geen ander hoe je als ondernemer je doelgroep kan blijven verrassen. Een vakman en goede ondernemer ineen. In zijn bakkerij heeft Jaap vorig jaar gekozen om met MIWE in zee te gaan als het gaat om zijn ovens, maar ook om zijn (rem)rijskasten. Met MIWE stuwt Jaap naar eigen zeggen zijn kwaliteit naar een hoger niveau, maar heeft hij zijn bakkers ook meer rust in de productie gegeven. Iets dat voor hem heel belangrijk was als ondernemer, want tevreden werknemers zijn goud waard tegenwoordig. “Vind nog maar eens een goede vervanger”, waren zijn woorden. In deze uitgave leest u verder veel verhalen over koel- en vriesoplossingen en gaan wij met een groot aantal aanbieders dieper in op hygiëne. Als je het dan toch over een hot thema hebt, dan is het wel hygiëne. Ik weet niet of u de laatste tijd het nieuws heeft gevolgd, maar zeker in de vleessector speelt er nog wel wat op hygiënegebied. Het ene schandaal na het andere steekt de kop op in deze sector, iets wat je als ondernemer niet kunt hebben. Ver-van-mijn-bed-show? Als het om voedsel gaat, gaan we in de toekomst steeds hogere hygiëne-eisen zien gesteld worden en daar ontkomt ook de bakkersbranche niet aan. Veel leesplezier met deze uitgave van NBT Magazine. C o l o f o n e n D e V i s i e Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Advertentieverkoop: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseurs) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit­ gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamers van Koophandel. Vaktijdschrift NBT Magazine heeft het HOIKeurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 24,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2019 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. nes Topping Freezing he ge e. est line 05-10-16 15:11 TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | Juni 2019 | 20e jaargang no.3 | Prijs € 10,50 nbt magazine Special KOELEN&VRIEZEN ENHYGIËNE COVERSTORY ‘WIJ BRENGEN DE HYGIËNE IN DE BAKKERIJSECTOR EEN STAP VERDER’ NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 1 9 3 De Visie Coen de Jager Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl “IK GUN IEDERE BAKKER EEN EIGEN SPECIALITEIT”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4