NBT magazine nr3-2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 2 0 20 C o l u m n Het heeft mijns inziens bijna allemaal te maken met de mentale startwaarde van een product. Een goedkoop product van één euro waar je één euro meer voor moet neerleggen lijkt al snel veel duurder dan een product van 119 of 120 euro, dat toch al duur was. Het verschil tussen één euro en twee euro voelt veel groter dan het verschil tussen 119 of 120. Dat is natuurlijk niet zo gek. Hoewel het hier in beide gevallen slechts één euro betreft gaat het in het eerste geval over een prijsstijging van 100% en in het tweede geval van nog geen procent. Terwijl een euro een euro blijft. In ons hoofd hebben we verschillende geldpotjes voor verschillende uitgaven. Onze dagelijkse boodschappen betalen we uit een ander potje, met een ander mentaal budget, dan bijvoorbeeld leuke, gezellige activiteiten of nieuwe spullen. Met andere woorden; je mentale budget voor een paar nieuwe schoenen zal waarschijnlijk een stuk hoger liggen dan je dagelijkse ontbijt. In mijn dagelijks werk richt ik me op productontwikkeling. Laten we maar zeggen dat het verbeteren van bestaande producten of het ontwikkelen van nieuwe producten vanuit marketingbehoefte of simpelweg een klantenvraag mijn werk het beste omschrijft. Tevens houd ik me bezig met innovaties voor de bakkerij. Innoveren gaat vaak over veranderen van menselijk doen en denken. Tevens geef ik operationele ondersteuning daar waar nodig met als doel verbeteringen aan te brengen, dit altijd in opdracht. Terug naar de mentale boekhouding. Bij het bepalen van de verkoopprijs rekenen bakkers met brutowinstmarge, uitgedrukt en gebudgetteerd in een percentage van de omzet. Dat percentage hebben ze echt nodig. Een must om te behalen, zo zegt de financieel adviseur en/of boekhouder. De meeste bakkers kennen de rekensom feilloos uit hun hoofd. Deze staat er in geprent en ze durven dit lang niet altijd los te laten. Helaas is het zo dat een vastgesteld, gebudgetteerd margepercentage per product of productgroep een productverbetering te vaak onnodig duur maakt voor de consument. Soms doet een stijging in grondstoffen kostprijs van slechts 20 cent, voor het verbeteren van een product, de winkelverkoopprijs met één euro stijgen in plaats van 20 cent plus Btw. Hierdoor strookt het vaak simpelweg niet meer met het mentale budget van de dagelijkse boodschappen en maakt dat het product onnodig duur. Zonde! niet nodig! Een gemiste kans op omzetgroei. EEN GOEDE PRIJS VOOR EEN GOED PRODUCT! LUKT DAT? EN WAT IS DAN EEN GOEDE PRIJS. SINDS FEBRUARI VAN DIT JAAR, DUS VOOR DE CORONACRISIS, LOOP IK MET DE VRAAG ROND; WAAROM KOPEN CONSUMENTEN ZONDER PROBLEMEN EEN PAAR SCHOENEN VAN 119 OF 120 EURO EN MAAKT DIE ENE EURO HELEMAAL NIETS UIT? EN WAAROM WIL DEZELFDE CONSUMENT NIET ZOMAAR ÉÉN EURO MEER BETALEN VOOR EEN GOED BROOD? NIET DAT IK WIL ZEGGEN DAT DE PRIJS VAN BROOD OMHOOG MOET OF DAT GOED BROOD PERSÉ DUUR MOET ZIJN, IN TEGENDEEL. Mentale boekhouding! BART SCHUITEMAKER STARTTE NA EEN CARRIÈRE BIJ O.A. V&D LA PLACE EN BAKKER VAN MAANEN 3 JAAR GELEDEN ZIJN EIGEN BUREAU VOOR PRODUCTONTWIKKELING. Bart Schuitemaker

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4