NBT magazine nr3-2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 2 0 9 het eet, moet het wel lekker zijn! Daarin zit het grote verschil met de supermarkt waar het vlees of brood niet op voorhand minderwaardig is, maar wel minder smakelijk. Slagerijen of bakkerijen die succesvol zijn, onderscheiden zich van hun concurrenten door hun eigenheid. Onderscheid is eigenheid en daar koppelen wij ons project aan. Dat begint met het kernassortiment. De 25 tot 30 producten waarmee jij je onderscheidt en waarmee jij je identiteit neerzet. Voor die 25 producten komen ze naar jouw bakkerswinkel of slagerij en realiseer je de helft van je omzet. De restomzet behaal je met de overige producten, het randassortiment en seizoensproducten. Als ondernemer moet en kun je sturen op je toegevoegde waarde. Het is de combinatie van weten waarom je producten kiest. Als je verhaal klopt, ben je als slager of bakker succesvol.” Juist het totaalplaatje zorgt ervoor dat je als ondernemer succesvol bent, benadrukt Buitelaar nogmaals. “Waar liggen de producten in de vitrine en op het schap? Hoe zijn de retouren? Houd je over in je kernassortiment of houd je de verkeerde producten over? Het gaat om de grondstoffen. Eén op de twee klanten komt voor je kernassortiment. Laatst was ik bij een slager die zijn belegde broodjes drie keer zo dik belegde als bij de bakker en slechts 2,95 rekende. Ik heb hem toen gezegd dat een beetje concurrent tussen de 3,95 en 5,50 voor dezelfde broodjes vraagt. Hij verkocht er 1200 per week. Ik heb hem gezegd: maak ze 75 cent duurder. Hij ging er daarna zelfs meer van verkopen. Met een hele simpele actie verbeterde hij dus zijn resultaat met 750 euro per week.” Buitelaar lacht. “Als ondernemer heb je soms iemand nodig die je op weg helpt en inzichtelijk maakt waar je kansen zitten. Slagers werken veel solistisch, waar bakkers meer in studiegroepen zitten en cijfers delen. Daardoor hebben bakkers vaak vergelijkingsmateriaal waarover slagers niet beschikken.” BRUTOWINSTOPTIMALISATIE Resultsplus heeft een model uitgewerkt waarmee bakkers én slagers heel gemakkelijk het resultaat per week kunnen berekenen. “Een kwestie van de omzet aan de hand van je kasstaten, je vaste rekeningen en inkoop invullen en je krijgt inzicht in je resultaat. Koop je te veel in en reken je wel de juiste prijzen voor je producten door aan de consument?”, vervolgt Buitelaar. “Maar het brutowinstoptimalisatieproject gaat veel verder dan dat. We beginnen met een uitgebreide inventarisatie. Hoe staat het bedrijf ervoor, qua cijfers en fysiek? Dan brengen we de backoffice in orde, met een continu flow van de cijfers en we gaan met RESULTSPLUS HEEFT EEN MODEL UITGEWERKT WAARMEE BAKKERS HEEL GEMAKKELIJK HET RESULTAAT PER WEEK KUNNEN BEREKENEN. “EEN KWESTIE VAN DE OMZET AAN DE HAND VAN JE KASSTATEN, JE VASTE REKENINGEN EN INKOOP INVULLEN EN JE KRIJGT INZICHT IN JE RESULTAAT” het team aan de slag. Welk assortiment verkoop je en hoe moet je bestellen? Vervolgens gaan we de resultaten per week bekijken en daarop sturen. Na zes tot negen maanden moet een ondernemer dat zelf kunnen. Tegelijkertijd, indien gewenst, begeleidt mijn collega het winkelteam, want je moet het toch samen doen.” Buitelaar zegt tot slot dat het belangrijk is dat bedrijven tijdig een beroep op Resultsplus doen. “Want je wilt niet in een situatie terechtkomen dat je niet de tijd hebt om nog te reorganiseren. Het gaat bij een reorganisatie om het veranderen of verbeteren van processen. Dat kost vaak veel tijd. Natuurlijk bieden we ook de mogelijkheid om toekomstscenario’s voor je winkel te schetsen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als -zoals door de corona- de horeca wegvalt of niet terugkomt? Hoe gaat de bedrijfsvoering er dan uitzien? Wat zijn de vaste kosten? Wat moet ik met mijn personeel? Daar moet je een visie op hebben. En als je onder de huidige omstandigheden plust, heb je dan ook niet meer mensen nodig? Durf daar dan op te investeren. Neem gerust eens contact op om stoom af te blazen of gewoon eens te overleggen. Om op hoog niveau te kunnen sparren, voor als je wensen hebt om uit te breiden of om te spiegelen welke ideeën goed passen bij jouw onderneming. Overigens, voor de verkoop van slagerijen en bakkerijen bepaalt Resultsplus ook de economische waarde van een bedrijf. Voor de verkoop werken we samen met 3W Makelaars in Leusden.” Meer informatie: Resultsplus | Tel. +31 (0)6-21835075 j.buitelaar@resultsplus.nl | www.resultsplus.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4