NBT magazine nr3-2021 Online

NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 2 1 17 produceren, van ontwikkeling tot realisatie, zijn we in staat om voor iedere bakker een klantspecifieke oplossing te bieden. Het is wat ons betreft overigens een logische maatregel om het gebruik van chemische koudemiddelen af te schaffen en zo de uitstoot te reduceren. Als branche en producenten zijn wij een grote vervuiler en stoten we veel schadelijke stoffen uit door gebruik te maken van schadelijke koudemiddelen. Door op deze manier – het reduceren van gebruik van koudemiddelen met een hoge GWP-waarde – de uitstoot in te perken, werken we duurzamer en milieuvriendelijker.” CO 2 -TESTCENTRUM KOMA heeft de beschikking over een zogenaamd CO 2 -testcentrum. Paul: “Wij zijn hierdoor in staat om onze kennis toe te passen en te testen of onze systemen in de praktijk ook goed werken. Wij maken diverse berekeningen om bijvoorbeeld de subsidieaanvraag te starten. Ook op het gebied van subsidies is KOMA de partner die klanten in het hele traject kan begeleiden. Bijvoorbeeld door het aanleveren van de nodige technische berekeningen voor het subsidietraject. Elke aanvraag wordt als maatwerk behandeld, zodat wij onze klanten de optimale oplossing kunnen aanbieden. Uniek is dat bij KOMA al deze stappen in huis worden uitgevoerd. Denk hierbij aan opname, project lay-out, project engineering en productie. Hierdoor kunnen we garanderen dat het echt maatwerk is wat onze klant geleverd krijgt. Een eigen R&D, engineering, CO 2 -testcenter en productie resulteren in een hoog kennisniveau en de mogelijkheid om snel te schakelen indien er zich wijzigingen voordoen. Mede hierdoor kunnen we zoals gezegd alle bakkers voorzien van een koel-, vries- en conditioneringssysteem op maat dat middels natuurlijk koudemiddelen wordt gekoeld. Daardoor heb je als bakker nu al zekerheid en ben je toekomstbestendig.” Meer informatie: KOMA Cooling & Conditioning Tel. 0475-474700 | www.koma.com | info@koma.com | sales@koma.com 2015 van toepassing is, zal de beschikbaarheid en dus toepasbaarheid van koudemiddelen met een hoge GWP-waarde snel minder worden. Zo geldt met ingang van 1 januari 2020 al een verbod op HFK koudemiddelen met een GWP hoger dan 2.500. Vanaf 2030 worden systemen met het momenteel nog veel gebruikte koelmiddel R404A verboden, zodat dergelijke koelsystemen geleidelijk buiten bedrijf moeten worden gesteld of moeten worden omgebouwd. De Europese Unie reguleert het terugbrengen van het verbruik van koudemiddelen met een relatief hoge GWP door middel van het instellen van quota. Deze quota zijn gebaseerd op de GWP-waarden van de koudemiddelen die in de EU zijn verhandeld in een bepaalde periode. Daarbij is de periode 2009 tot en met 2012 als benchmark gebruikt met als index 100. De EU streeft naar het reduceren van deze index van 100 in het startjaar 2015 naar een index van 21 in het jaar 2030. Daarom moet de noodzaak bij bakkers dus nu al aanwezig zijn om het implementeren van natuurlijke koudemiddelen in de koel- en vriessystemen te realiseren, mede om het quotum van 2030 te halen. Wij zijn hier al acht jaar mee bezig.” Wat overigens wel een extra aandachtspunt is, zo geeft Paul aan, is dat de nieuwe koudemiddelen met een lage GWP in werkelijkheid een samenstelling zijn van 3 à 4 koudemiddelen. “Het nadeel hiervan is dat ieder koudemiddel een andere verdampingstemperatuur heeft bij een gelijke druk. Dit veroorzaakt een ‘glide’ en heeft als gevolg dat de ingangstemperatuur van de verdamper veel lager ligt dan de uitgangstemperatuur. Dit veroorzaakt een grotere ontvochtiging in de ruimte. Dit is juist wat we voor deegproducten in het bakproces natuurlijk niet willen. Het enige toepasbare chemisch koudemiddel voor lage temperaturen met een lage GWP heeft een glide van 12 graden en dat is dan ook hetgeen wij niet willen gebruiken in onze oplossingen voor de bakkersbranche.” KLANTSPECIFIEKE OPLOSSINGEN “In de afgelopen jaren hebben wij ons dus al gericht op deze ontwikkeling en we hebben reeds een groot aantal projecten gerealiseerd waarbij we koel-, vries- en conditioneringssystemen hebben geleverd die 100% door natuurlijke koudemiddelen gekoeld worden”, zo vervolgt Paul. “Dat is iets waar we trots op zijn, maar het geeft ook aan dat de benodigde kennis en ervaring op dit gebied al aanwezig is bij ons. Ook doordat we alles in eigen beheer Paul Giesen CO 2 Booster in 40ft container CO 2 booster

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4