NBT magazine nr3-2021 Online

U i t h e t v e l d HABASIT KRIJGT VEEL VRAGEN ‘UIT HET VELD’ OVER DE JUISTE KEUZE VAN EEN TRANSPORTBAND BINNEN BAKKERIJEN. IN DEZE TERUGKERENDE RUBRIEK ‘UIT HET VELD’ GEEFT HABASIT ANTWOORD OP PRANGENDE VRAGEN UIT DE BAKKERSBRANCHE MET BETREKKING TOT TRANSPORTBANDEN. IN DEZE UITGAVE GAAT JERREMY DALMAN DIEPER IN OP PRODUCTLOSSING EN BESPAREN OP TOTAL COST OF OWNERSHIP. NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 2 1 42 Om nog even terug te grijpen naar de vorige ‘uit het veld’ en wat ik daar al meldde: producten die te maken hebben met een neusovergang of voor een andere uitdaging zorgen, hebben meer nodig dan alleen een kleine overgang. De band en daarmee het product moet goed lossen! Afhankelijk van het product zijn er meer oplossingen te bedenken en te bieden. Dankzij, bijvoorbeeld, de speciale coating van banden kun je zelfs zeer plakkerige voedingsproducten zoals mueslirepen makkelijk transporteren zonder veel afval en of vervuiling. De eerste besparing is dan binnen. Wanneer producten met veel suikerstof of zetmeel getransporteerd worden, zorgt de toplaag van de band niet voor aanhechting. Dit betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden getransporteerd zonder productverlies of schade. De coating zorgt ook voor een vermindering van het gebruik van verwerkingsmiddelen die de lossende eigenschappen met standaardbanden in stand moeten houden zoals olie of bloem. Ook hier zijn dus aanzienlijke besparingen te maken. En dit allemaal zonder schraper. Ja, ook dat kan! Applicatiegericht kijken draagt zeker bij aan aanzienlijke besparingen op productiekosten, en geeft tevens milieuvoordelen. Je voelt dat absoluut in de portemonnee. Elke bandvervanging of reparatie kan één tot vier uur duren en zoals jullie waarschijnlijk wel weten: de kosten van slechts één uur productieverlies kunnen goed in de papieren lopen. We hebben veel voorbeelden van probleemoplossingen die te maken hebben met lossende eigenschappen van banden waardoor er geld en (schoonmaak) tijd kan worden bespaart! UIT HET VELD Zo liet bijvoorbeeld een producent van energierepen vier banden in serie op een koellijn draaien, waarbij cacaoboter werd gebruikt om te voorkomen dat de zeer plakkerige repen zich aan de transportband zouden hechten. Vanwege de slechte lossende eigenschappen van de geïnstalleerde banden, moesten de banden helaas al na één maand worden vervangen, zelfs met een dagelijkse reiniging en een werknemer die constant de lijn bewaakte en de ophoping van residu opruimde. In dit soort situaties is het essentieel om een voedseltransportband met de vereiste lossende eigenschappen te vinden om een lange en betrouwbare levensduur te garanderen. Een eenvoudige reiniging, goede lossende eigenschappen, niet-rafelende randen en hydrolysebestendigheid zijn daarbij key. Na de applicatie te hebben bekeken, kozen wij voor Habasit® Cleanline. Deze banden zijn geschikt voor de verwerking van voedsel én voldoen aan EU-, FDA- en Halal-normen. De transportzijde is gemaakt van een gemodificeerd TPO waardoor deze perfect is voor zeer plakkerige (sticky) voedingsmiddelen die goede lossende eigenschappen vereisen. Bovendien is de band non fray, eenvoudig te reinigen en hydrolysebestendig. Na installatie, begon het besparen. Levensduur van de band inmiddels drie jaar! Bovendien hoefde er geen cacaoboter meer gebruikt te worden, met een daling in productiekosten tot gevolg. Tevens was het ook niet langer nodig om een werknemer voortdurend toezicht te laten houden en het reinigingsproces kon met één uur per dag worden verkort. Kijken hoe we bij u kunnen werken aan minder downtime, lagere kosten en voedselveiliger werken? Bel of mail mij even. Meer informatie: Habasit Netherlands Tel. +31 (0)33 247 20 30 | www.habasit.com jerremy.dalman@habasit.com PRODUCTLOSSING EN KOSTEN BESPAREN? Het kan…

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4