NBT Magazine nr3-2023 Online

NBT NR 3 2023 31 HYGIËNE “DE MACHINES VOLDOEN AAN ALLE EISEN DIE IN DE LEVENSMIDDELENINDUSTRIE WORDEN GESTELD” Technisch Buro Rittershaus levert niet alleen installaties voor de bakkerij, maar ook aan andere levensmiddelenbedrijven. Speciaal voor een Engelse klant heeft het bedrijf – in samenwerking met Bretech en Van der Maarel – een Breker-installatie ontwikkeld voor rozijnen en krenten met een capaciteit van 1500 kg/h. “Dit betreft een van onze special machines, helemaal aangepast aan de eisen van de klant”, vertelt Rien Rittershaus. “Mondeléz in Engeland heeft ons benaderd voor een Breker-installatie om rozijnen en krenten te verwerken in chocolade. Deze installatie moest voldoen aan de hoogste eisen wat betreft hygiëne, constructie als ook aan het productieproces, waarbij vooral rekening moet worden gehouden dat de vruchten in het proces niet beschadigd worden. Daarnaast moest er een capaciteit van 1500kg/h gerealiseerd worden, dus dan spreek je over 120 kartons per uur. Dit was een hele uitdaging!” Volle tevredenheid Rittershaus is in samenwerking met Bretech en Van der Maarel het traject aangegaan om aan alle gestelde eisen te voldoen, uitgaande van eerder geproduceerde Breker-installaties. “De breker-installatie is geheel vervaardigd van RVS, heeft een toevoerband met inklapbare zijgeleiding en ook de bandconstructie is inklapbaar om onder de band makkelijk schoongemaakt te kunnen worden. De breker is verrijdbaar en wordt op een dwarsband gereden. Om productverspilling te voorkomen is voor de overgang van breker naar het dwarsband een optimale afdichting gemaakt. De vruchten worden dan via de trilgoot naar een continue verweging getransporteerd. Om beschadiging en plakken te vermijden is een non stick coating toegepast. De installatie is ergonomisch reinigbar. De aandrijving is energiezuinig en door de eenvoudige constructie is de machine onderhoudsarm. De installatie werkt al maanden ten volle tevredenheid van de klant.” Voldoen aan alle eisen In 1914 kwam de eerste krentenreiniger op de markt. “Dit was een stalen machine met slinger- of riemaandrijving, special ontworpen voor het schoonmaken van krenten en rozijnen met een capaciteit van ca. 125 kg/h. Nu worden er moderne machines gebouwd van RVS met een capaciteit tussen de 400 kg/h en 2000 kg/h. De machines voldoen aan alle eisen die in de levensmiddelenindustrie worden gesteld en worden dus klantspecifiek ontwikkeld.” Meer informatie: Technisch Buro Rittershaus Tel. 06-53324560 www.rittershaus.eu

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4