NBT magazine nr3-2024 Online

nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | Juni 2024 | 25e jaargang no.3 | Pr i j s € 10, 50 Coverstory Robotics dragen verder bij aan waarmaken ‘From Silo to Truck’ filosofie van Royal Kaak SPECIAL DUURZAAMHEID KOELEN & VRIEZEN

Maintenance | service | spareparts | engineering Chain Rod Belt Capway service & spare parts Vacuum depanning Needle depanning Tray cleaning Proofing systems Tunnel oven Loading/ Unloading Cooling & tray conveyors Automation The Netherlands I Pascalbaan 3 I 3439MP I Nieuwegein I +31343523880 I sales@divardy.nl I www.divardy.nl

NBT MAGAZINE NR 3 2024 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Kevin Peeters (Media-adviseur) k.peeters@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2024 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De bakkersbranche staat nooit stil. Er is voor ons als vakgerelateerde media altijd wel iets te schrijven over nieuwe ontwikkelingen of innovaties. Onze Nederlandse producenten staan wereldwijd hoog aangeschreven en de innovatiedrift van bedrijven als Royal Kaak, Rademaker, AMF en Verhoeven, om maar een paar voorbeelden te noemen, is ongeëvenaard. In een markt waarin een schaarste qua aanbod van goed geschoold personeel een groot probleem is, is automatisering een must. Dat zie je dan eigenlijk ook terug in de gehele keten, van silo tot truck, zoals ze bij Royal Kaak zo mooi omschrijven. Van industriële bakkerijen weten we al veel langer dat het automatiseren van productieprocessen, maar ook de handling van producten de voorkeur heeft. De innovaties die dat met zich meebrengt, vindt steeds vaker ook zijn weg naar de ambachtelijke bakkerijen. De Visie nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | Juni 2024 | 25e jaargang no.3 | Pr i j s € 10, 50 Coverstory Robotics dragen verder bij aan waarmaken ‘From Silo to Truck’ filosofie van Royal Kaak SPECIAL DUURZAAMHEID KOELEN & VRIEZEN Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl Het zal in mijn beleving niet gaan gebeuren dat een kleine bakker een groot deel van zijn productie gaat automatiseren, maar een paar oplossingen om het werk aangenamer te maken zijn misschien wel wenselijk. Vandaar dat het goed is om op de hoogte te blijven van innovaties bij industriele bakkerijen. Zo doet AI zijn intrede in ons dagelijkse leven en wellicht ook wel de bakkerij en is robotisering een hot topic momenteel. Op dat laatste gebied spant Royal Kaak de kroon met een robotics afdeling die de ene na de andere oplossing realiseert om het werk van bakkers aangenamer te maken. Een van de processen die Royal Kaak met robots kan automatiseren is het insnijden van deegstukken. Een proces dat normaal gesproken ervaring, kennis en een oog voor detail nodig heeft, maar dat Royal Kaak heeft geautomatiseerd middels een systeem dat gebruik maakt van Vision techniek. “Als een bakker een snede in een gerezen stuk deeg zet, dan doet hij dit op ervaring. Zijn oog scant het brood en het menselijk brein zorgt ervoor dat hij op de juiste plaats en op de juiste diepte telkens weer de snede zet. Onze Vision techniek kopieert als het ware het oog van de bakker.” Dit zijn de woorden van Thijs Meijnen. Hij voorspelt zelfs dat de Vision techniek in de toekomst kan zien of een deeg goed is of niet. Geen futuristische toekomstmuziek, maar iets waar ze bij Royal Kaak al mee bezig zijn en grote stappen in zetten. En dat kan voor de hele branche grote voordelen op gaan leveren. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. IN EEN MARKT WAARIN EEN SCHAARSTE QUA AANBOD VAN GOED GESCHOOLD PERSONEEL EEN GROOT PROBLEEM IS, IS AUTOMATISERING EEN MUST

4 NBT MAGAZINE NR 3 2024 INHOUD P. 21 COVERSTORY ROYAL KAAK Royal Kaak staat bekend als innovator in de bakkerijbranche en heeft met haar grote aantal innovaties het productieproces binnen de bakkerij steeds verder geperfectioneerd en geoptimaliseerd. 'From Silo to Truck' is geen loos credo, maar een belofte aan bakkers dat ze volledig worden ontzorgd. Binnen die strategie nemen robotics een steeds grotere rol op zich. Enerzijds in de productielijn van een bakkerij, anderzijds op het gebied van innovatie bij Royal Kaak zelf. P. 18 AVT AVT b.v. houdt zich al vele jaren bezig met procesoptimalisatie en hoe het snijden en het verpakken van brood geautomatiseerd kan worden. Mischa Waterlander: “Dit doen wij voor zowel kleinere als grote bakkerijen. Doel van het automatiseren is over het algemeen het vereenvoudigen van het/of een deel van het productie proces met als resultaat een beter product te verkrijgen of juist de kostprijs per product te verlagen.” P. 14 KOMA Vanaf 2025 gaat KOMA haar systemen volledig laten koelen door natuurlijke koudemiddelen. Daarnaast presenteerde KOMA vorig jaar een oplossing die kleinere bakkerijen ook in staat stelt in te spelen op de naderende regelgeving: de GreenBox. Tijd voor een update en dus spraken wij met Frans Houben en Perry Houx. P. 8 AI IN DE BAKKERIJ Vormt “Artificial Intelligence” (AI), oftewel Kunstmatige Intelligentie een bedreiging of biedt het juist kansen? Je zult altijd mensen hebben die het eens zijn met het ene óf het andere. In samenwerking met de Bakery Academy hebben wij gekeken hoe je als bakker AI kunt implementeren in de bakkerij en zodoende gebruik kan maken van deze kunstmatige intelligentie om je productieproces te optimaliseren en nog veel meer. 21 18 8 14

NBT MAGAZINE NR 3 2024 5 P. 39 RETRO: BAKKERIJ KOOT De uitkomst van een grondig onderzoek naar de geschiedenis leidde tot lachende gezichten bij Bakkerij Koot, de oudste bakker van Barneveld. Maar ook tot uitstel van twee jubileumfeestjes. ‘Brood en banket, sinds 1899’, staat al jaren op de gevel van de winkel. “Maar dat jaartal gaan we binnenkort veranderen”, zegt medeeigenaar Gerben van den Hudding. “Cornelis Beulekamp, geboren in 1837, heeft onze plannen aardig in de war geschopt.” P. 32 SONNEVELD Brioche verovert wereldwijd consumenten met zijn zachte, boterachtige textuur en delicate smaak. Dit weelderige Franse brood, oorspronkelijk afkomstig uit de regio Bretagne, staat bekend om zijn malsheid. Als bakkerijprofessional ben je voortdurend op zoek naar manieren om je assortiment te verrijken en klanten te verrassen. Ga aan de slag met het bakken van dit heerlijke brood. Maar hoe bak je nu de perfecte brioche? P. 26 ICECOOL De nieuwe IceCool coolproofer maakt het mogelijk om deegstukken in één handeling, in dezelfde koelunit, af te laten koelen en gelijkmatig te laten rijzen tot de volgende dag. Bij dit succesvolle koelsysteem zijn de rijsbakken dicht op elkaar gestapeld en is een volledig geautomatiseerd rijs- en koelproces mogelijk. P. 25 B&O B&O Bakkerij Techniek B.V. gaat op kleine voet verder. “Tijden veranderen, zo ook voor ons”, aldus Riny van Oeffelen. “Waar is de tijd gebleven dat we zeven volwaardige techniekers hadden? Door de tijd heen zijn we terug bij waar we zijn begonnen; met twee techniekers en een klein team. Dat heeft zijn weerslag op onze werkwijze en zodoende hebben we gekozen om op deze manier afscheid te nemen van bepaalde inventaris, maar ook bakkerijmachines en gereedschap.” 25 32 39 26

Roestvrijstalen Wagens ONTWORPEN VOOR JOUW BAKKERIJ De bakkerij-industrie heeft veel verschillende normen voor bakkerijwagens over de hele wereld, en dat geldt ook voor individuele bakkers. Daarom produceren we roestvrijstalen wagens van hoge kwaliteit die voldoen aan de unieke behoeften van elk van onze klanten. • Materiaal: Zware roestvrijstalen constructie voor stevigheid en duurzaamheid. • Afmetingen: De wagens worden ontworpen zodat meerdere maten bakvormen passen en de ovenwagens passen in uw ovensysteem. • Frame: Verschillende frame types van enkel, dubbel, z-type en meer. • Etages: Gebruik een standaard aantal en type of maak een uniek ontwerp. • Wielen: Zware zwenkwielen en losse wielen verkrijgbaar in verschillende materialen en eigenschappen. • Accessoires: Kies accessoires zoals besturing en bevestigingen om aan de behoeften van uw bakkerij te voldoen. Onze Z-type wagens nemen ~50% minder opslagruimte in! Nuran Gelici - Director of Sales +31 6241 08202 ngelici@americanpan.com americanpan.com | VINDT ONS IN: Brazilië | Canada | Colombia | Duitsland | Mexico Roemenië | Spanje | Turkije | Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten | Zweden Een Familiebedrijf Sinds 1964 INFORMATIE AANVRAGEN www.verbekebakkerijmac invoerder Bongard ovens & Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70. WWW.VERBEKEBAKKERIJMACHINES.BE Wervenweg 10 | 4529 PM Eede Zld (Nederland) | Tel +31 0117 30 84 70 | info@verbekebakkerijservice.be Sint Margrietestraat 27a | 9981 Sint Laureins (België) | Tel +32 9 373 98 20 | info@verbekebakkerijservice.be IMPORTEUR BONGARD OVENS & MACHINES www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70. Goede Bakkers, Goede Machines: www.rittershaus.eu info@technischburo.com T +31 (0) 30 23 12 3 92 M +31 (0) 6 53 32 45 60 RVS hefkiepers, deegtrechters, invet-units en deegtransportbanden. Belader en ontlader van ovenwagens. Kleinbroodinstallaties van 3000 t/m 15000 st/u. Silo’s, Grondstoffen- en Fermentatietanks. Automatisering. Ze horen bij elkaar

NBT MAGAZINE NR 3 2024 7 NIEUWS De commerciële activiteiten voor Seydelmann-machines in Nederland zijn met ingang van maart door de gezamenlijke dochteronderneming VEMAG-Seydelmann.nl overgenomen. “Seydelmann gaat participeren in de Nederlandse BV. Deze dochter heeft twee moeders”, lacht Van Roekel. ‘Betere perspectieven voor de toekomst’ Seydelmann is al 70 jaar (via Selo B.V.) actief op de Nederlandse markt. Gedurende deze periode zijn er verschillende projecten succesvol uitgevoerd in de Nederlandse voedingsmiddelensector, en meer dan 200 machines van Seydelmann in de markt gebracht. Daarnaast is er in de afgelopen 12,5 jaar door de firma VEMAG.nl in Nederland gewerkt aan een stabiel en betrouwbaar netwerk voor portioneer- , vul- en vormmachines van VEMAG Maschinenbau. Tegelijkertijd wist Selo zich succesvol te profileren als onafhankelijk aanbieder van food processing- en petfoodsystemen, dat zich steeds meer tot corebusiness VEMAG EN SEYDELMANN RICHTEN GEZAMENLIJKE DOCHTERFIRMA IN NEDERLAND OP Onlangs zijn alle commerciële activiteiten van Seydelmann in Nederland ondergebracht in een nieuwe dochteronderneming: VEMAG-Seydelmann. nl. Beide merken werkten al nauw samen op projectbasis en slaan nu dus de handen in één. “Het samenvoegen van de kennis en kunde van twee marktleiders op hun vakgebied, alsmede het gezamenlijke serviceapparaat, zal ertoe bijdragen dat klanten een meerwaarde mogen verwachten op het gebied van processingoplossingen”, vertelt managing director Erik van Roekel van VEMAG-Seydelmann.nl. ontwikkelde. “Tegen deze achtergrond werd samen en in goed overleg een weg gevonden die zowel beide fabrikanten als onze partners nog betere perspectieven biedt voor de toekomst”, laten VEMAG, Seydelmann en Selo in een gezamenlijk schrijven weten. ‘Uitbreiding van productportfolio’ Managing director Erik van Roekel van VEMAG.nl legt uit: “Door deze samenwerking kunnen we ons productportfolio verder uitbreiden. Na een Seydelmann-lijn staat altijd een trechter, veelal van VEMAG.nl, en voor onze machines staat niet zelden apparatuur van Seydelmann. Beide merken vullen elkaar uitstekend aan. Door de portfolio-verbreding kunnen we ons nog nadrukkelijker profileren als totaalleverancier voor alles wat met de verwerking van het deeg heeft te maken. We hebben in het verleden al meerdere projecten in gezamenlijkheid uitgevoerd, maar voortaan kunnen klanten dus bij één leverancier terecht: VEMAG-Seydelmann.nl.” Willy Baalhuis heeft het team van VEMAG-Seydelmann.nl versterkt. “Zodat kennis en kunde behouden blijven en leveranciers te maken zullen hebben met dezelfde contactpersoon”, besluit Van Roekel. Ook de aftersales en service zullen in Nederland gewaarborgd blijven. De overgang van deze activiteiten van Selo naar VEMAG-Seydelmann vindt plaats per 1 juli 2024. Meer informatie: VEMAG-Seydelmann Tel. +31 (0)412-640 858 info@vemag.nl www.vemag.nl Andreas Seydelmann (Maschinenfabrik Seydelmann), Erik van Roekel (Vemag NL), Marcel M.P. Probst (Selo), Andreas Bruns (Vemag Maschinenbau), Willy Baalhuis (Vemag-Seydelmann NL)

8 NBT MAGAZINE NR 3 2024 ACHTERGROND AI IN DE BAKKERIJINDUSTRIE: EEN KANS OF EEN BEDREIGING? Vormt “Artificial Intelligence” (AI), oftewel Kunstmatige Intelligentie een bedreiging of biedt het juist kansen? Je zult altijd mensen hebben die het eens zijn met het ene óf het andere. In relatie tot hetgeen wij doen – het maken van magazines en content - kun je stellen dat AI al in rap tempo een tool wordt waar wij gebruik van kunnen maken, maar hoe zit dat in de bakkersbranche? In samenwerking met Bakery Academy hebben wij gekeken hoe je als bakker AI kunt implementeren in de bakkerij en zodoende gebruik kan maken van deze kunstmatige intelligentie om je productieproces te optimaliseren en nog veel meer. Image by Freepik

NBT MAGAZINE NR 3 2024 9 AI wint dus al terrein op het gebied van tekstschrijven. Hetzij bij een mooi marketingverhaal, of de mail die je moeilijk vindt te beantwoorden. Veelal gebruikt men voor het genereren van content ChatGPT. Het mooie aan deze technologie, is dat als je een schrijfstijl hebt die of te kort zakelijk, te breedvoerig of misschien wel te technisch is, je verschillende voorstelteksten kunt laten genereren door ChatGPT. Verschillende mensen geven tegenwoordig al gratis prompts (opdrachten die je geeft aan de AI-tool) om betere resultaten te krijgen; dat betekent direct dat er een beperking zit aan dit soort tools: het is dus een aanvulling, zeg maar gerust Aanvullende Intelligentie (deze term is geleend van R. Perfors). Op basis van het referentiekader en goed gerichte instructies kan er een mooi stukje tekst worden geproduceerd; het is echter wijs om deze zelf nog grondig door te nemen op onjuistheden. Gelukkig zijn er vele andere AI tools, die je veelal gratis en voor niets kunt gebruiken en sommige zijn wat creatiever ingesteld dan andere. Dit tot en met grammatica en synoniemen gebaseerde producties. Met name marketingactiviteiten worden op deze manier meer en meer naar dit format geduwd, met als mogelijk nadeel dat de menselijkheid verdwijnt. Dit zie je bijvoorbeeld bij chatbots en computerstemmen. Data De kracht van AI zit nu veelal in tekstgeneratie, maar een andere kant richt zich op data, patroonherkenning en een bijbehorende voorspelling, zo ook in de bakkerij. Maar vaak is het zo dat de je als bakker de grote fouten er zelf wel uithaalt in een productieproces, het zijn juist mogelijk de kleinere zaken die over het hoofd gezien worden waar dan nog een optimalisatie kan plaats vinden. Kunstmatige Intelligentie vindt inmiddels zijn weg in verschillende systemen, waaronder voorspellend onderhoud, voorraadbeheer, kwaliteitscontrole en automatisering. Door AI te gebruiken, kunnen bakkerijen uitdagingen met betrekking tot verspilling en kwaliteit aanpakken, wat de twee belangrijkste uitdagingen zijn waar fabrikanten van gebakken goederen het meest urgent mee te maken hebben. Meten = weten AI kan bakkerijen helpen om complexe data te ontrafelen en bruikbaar te maken. Door geavanceerde data-analyse en automatisering in te zetten, kan AI bakkerijfabrikanten en bakkers helpen bij het optimaliseren van productieprocessen, kostenreductie en het verbeteren van de productkwaliteit. Dit begint met het credo: meten = weten. Een brede dataset met metingen in en aan het productieproces kan AI helpen bij het identificeren van inefficiënties binnen het productieproces zelf, in tegenstelling tot problemen met activa, en inzicht geven in waarom verliezen optreden en idealiter hoe deze te voorkomen zijn (meer realistisch zal zijn waar te zoeken/starten). Eigenlijk een vers paar ogen gericht op jouw productieproces, op zaken waar je jezelf blind op staart. Voorspellende gave AI speelt steeds meer een rol bij het optimaliseren van productieprocessen in voedselketens, vaak al geïntegreerd in een softwarepakket wat je al gebruikt. Het identificeert inefficiënties, stroomlijnt de productie en voorspelt de consumentenvraag nauwkeurig, waardoor onverkochte producten worden verminderd en verspilling wordt geminimaliseerd. Bovendien maakt AI voorspellend onderhoud mogelijk, waardoor reparaties kunnen worden gepland voordat er storingen optreden, wat stilstand voorkomt en de levensduur van de apparatuur verlengt. Van enorm belang ook om te voorkomen uiteraard. Daarnaast helpt AI bij voorraadbeheer door verkoopgegevens en consumentenvraag te analyseren om de voorraad te optimaliseren en verspilling te minimaliseren. Daarmee kunnen taken zoals ingrediëntenbestelling, receptontwikkeling en kwaliteitscontrole verder worden geautomatiseerd, waardoor verspilling wordt verminderd en een consistentie wordt gewaarborgd. Recept op basis van een foto AI kan ook helpen bij het genereren van nieuwe ideeën voor recepten, dessertontwerpen en productmarketing, op basis van de door de gebruiker verstrekte prompts. Daarnaast kan AI alternatieve en duurzame ingrediënten identificeren, nieuwe smaken op basis van seizoen trends voorstellen. Onderzoekers van MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) hebben een neuraal netwerk ontwikkeld, dat in staat is om recepten te koppelen aan foto's van gerechten. Dit systeem, ook wel Pic2Recipe genoemd, is getraind op een dataset van meer dan 1 miljoen recepten en bijna 1 miljoen afbeeldingen van eten. [1][2] Het idee is dat deze AI-technologie in de toekomst kan worden gebruikt om snel recepten te vinden die bij een bepaald gerecht passen. Gebruikers zouden bijvoorbeeld een foto kunnen maken van een gerecht in een restaurant en vervolgens het bijbehorende recept kunnen opvragen. [1] [2] Hoewel de technologie nog niet perfect is en soms moeite heeft om de juiste recepten te vinden, zien de onderzoekers het als een veelbelovend begin. Ze denken dat naarmate de AI-systemen meer data en training krijgen, ze steeds beter zullen worden in het herkennen en koppelen van recepten aan foto's van eten. [1][2] Andere toepassingen Voor consumenten zijn er al verschillende (betaal) apps waarbij AI een rol speelt. Zij werken bijvoorbeeld met ingrediënten die je in huis hebt of doen suggesties op basis waar je behoeften op dat moment liggen (bijvoorbeeld Delicio, Supercook). Daarmee zal AI voor producten die al eens gemaakt zijn en waarvan gegevens bekend zijn in databases een goede inspiratie zijn voor startpunten van een receptuur, zoals: “Geef mij een recept voor een volkorenbiscuitje”. Voor wat meer baanbrekende ontwikkelingen, zoals het toepassen van vezels in bakkerijproducten kan, afhankelijk van hoe ver je wilt gaan, het wat meer vragen (‘prompts’) vergen. Het verrijken kan redelijk eenzijdig gebeuren (dat wil zeggen 1 type/soort vezel toevoegen) of zeer complex: als je namelijk verder zoekt, blijkt het dat bepaalde vezels als prebioticum weer een goede relatie hebben met een specifieke bacterie(soort) (denk aan Bifido-bacteriën of Lactobacilli). Je komt daarmee op een snijpunt: wil je vezelverrijken in verband met bijvoorbeeld de trends of wil je eigenlijk een bepaald soort gezondheidsverbetering nastreven. Bij dit laatste pas je het principe voeding is een medicijn toe (“Je bent wat je eet”), maar kan je niet zomaar een specifieke gezondheidsclaim toepassen (bijvoorbeeld cholesterolverlagend of gewichtsafname), maar moet het generiek/algemeen blijven. Menselijke ervaring De gevolgen en correcties die toegepast moeten worden om een bakkerijproduct extra vezelrijk te maken (bijvoorbeeld een bruin brood met toegevoegd vezel en eiwit; zodat deze voedingstechnisch lijkt op volkoren) is iets dat een bakker/productontwikkelaar moet doen op basis van kennis, ervaring en inzichten. Daarmee kan AI een aanzet/richting tot inspiratie geven en dus een aanvullende intelligentie zijn op de bakkende professional. Verder valt te beargumenteren dat onze toekomstige AI compagnon nog wel bedenkt hoe we een formulering van een recept moeten doen, maar dat we vervolgens in het proces verschillende keuzes hebben. We weten al dat wanneer de ene persoon een brood of een cake bakt, we een ander resultaat krijgen ten opzichte van zijn/haar collega. Menselijke ervaring en interpretatie zullen daarom blijvend zijn; al is het maar om correcties door te voeren die komen als het gevolg van een nieuwe leverancier (waarvan we denken dat de grondstof hetzelfde is). AI is op dit moment dus echt een ondersteunende tool die het leven wat vergemakkelijkt. Een kunstmatig persoon die een kritische, frisse blik werpt op jouw proces en je informeert over eventuele problemen of mogelijkheden in de bakkerij. Daar kun je zeker je voordeel mee doen. Citations: [1] https://www.vice.com/nl/article/7x9j4d/we-probeerden-de-nieuwe-ai-software-die-ingredienten-en-recepten-kan-herkennen [2] https://www.techzine.nl/nieuws/infrastructure/110178/mit-ontwikkelt-ai-recepten-matchen-fotos-eten/

10 NBT MAGAZINE NR 3 2024 Gert Jan en Henk (Het Ambacht) zijn verheugd over de uit- breiding van hun dienstverlening en kijken uit naar de samenwerking. "De synergie die ontstaat door deze samenwerking is ongekend," aldus de gebroeders ten Napel. "Het stelt ons in staat om onze opdrachtgevers nog beter van dienst te zijn en onze positie in de markt verder te versterken." Unieke kans Ook Richard (Procres) is enthousiast over de overname en het vertrouwen. "Deze samenwerking biedt een unieke kans om onze krachten te bundelen en gezamenlijk te groeien," zegt Philips. "Ik ben ervan overtuigd dat de gecombineerde expertise, kennis en ervaring van Het Ambacht, DirectChauffeurs en Procres ons in staat zal stellen om nog meer toegevoegde waarde te bieden aan onze opdrachtgevers en kandidaten." Voor meer informatie over Het Ambacht, DirectChauffeurs en Procres, zie: www.UitzendbureauHetAmbacht.nl | www.DirectChauffeurs.nl | www.Procres.nl HET AMBACHT BREIDT DIENSTVERLENING UIT MET OVERNAME VAN PROCRES Het Ambacht, marktleider in het bemiddelen van vakkrachten in de bakkerij, kondigt met trots de overname aan van Procres. Procres is een ambitieuze bemiddelaar in staffuncties, zoals HR, finance, marketing, administratie en sales. Deze overname markeert een belangrijke stap in de groei en diversificatie van de dienstverlening van Het Ambacht en haar zusterorganisatie DirectChauffeurs. NIEUWS GildeKorn is een uitgebalanceerde mix die exclusief verkrijgbaar is bij Zeelandia, alleen beschikbaar voor Echte Bakkers. Deze unieke mix is 20 jaar geleden samengesteld door een select groepje Echte Bakkers in samenwerking met de grondstofleverancier. Een samenwerking die in de afgelopen decennia gezorgd heeft voor de verkoop van ruim 25 miljoen GildeKorn broden! Deze mijlpaal viert het Echte Bakkersgilde met meerdere acties en activiteiten. Zo is er in juni een masterclass GildeKorn bakken met MeesterBoulanger Mark Plaating en volgt er in september een grote consumentencampagne. Na de productkeuring kreeg Paul Timmer het verlossende telefoontje. Een blije en enigszins verrassende reactie tot gevolg. “Vanmorgen had ik wat uitdagingen in de bakkerij waardoor de focus grotendeels lag op probleempjes oplossen. Maar wat gaaf dat we toch de eerste plek te pakken hebben. En mooi om te horen dat zowel de vakjury als de consumenten de pof zo hoog waarderen!” GILDEKORN BAK(KERS)WEDSTRIJD LEVERT MOOIE RECEPTEN Het Echte Bakkersgilde heeft in samenwerking met Zeelandia een innovatiewedstrijd georganiseerd rondom de exclusieve GildeKornmix. De Echte Bakkers werden hierbij uitgedaagd om een innovatief en creatief product te bedenken. Zowel de vak- als de consumentenjury waren unaniem; de GildeKorn pof met een vulling van appel en karamel cheesecake, gemaakt door Timmer, De Echte Bakker uit Gasselte, is de winnaar.

www.flowcrete.eu FLOWFRESH VLOEROPLOSSINGEN Houdt zich staande tegen schokbelasting, verkeer en hoge temperaturen. Verbeterde luchtkwaliteit tijdens en na applicatie. Antimicrobiële additieven verminderen bacteriën en schimmels in HACCP-omgevingen. Beschermt tegen chemicaliën, vetten, hete oliën, suiker en zuren. Gestructureerd profiel om het risico op uitglijden te minimaliseren. Quick uitvoeringen beschikbaar.

VOOR GEBRUIKTE EN NIEUWE BROODSNIJMACHINES EN VERPAKKINGSMACHINES. ✓ Blaastafels, inpakbanen, clip-sluitmachines, tape sluitermachines, broodsnijmachines, taartsnijmachines, broodjessnijmachines, verpakkingsmachines, flowpack machines. ✓ De scherpste prijs voor broodsnijmessen, zowel bandslicers als raamsnijmachines. ✓ Ook voor onderhoud, reparatie en revisie aan snij- en verpakkingsmachines KIJK OP ONZE WEBSITE VOOR DE ACTUELE VOORRAAD. WWW.AVT.NU - INFO@AVT.NU NIJVERHEIDSWEG 25 - 4731 CZ OUDENBOSCH Uw partner in de foodindustrie voor innovatie, verduurzaming en automatisering. Integrale aanpak www.rbk.nl +31 (0)570 – 680100 www.rbk.nl info@rbk.nl ERP MES & MOMS OEE WMS PLC/Scada RBK Food Automa�sering Logis�ek Architectuur Electrotechniek Werktuigbouw Koudetechniek RBK Food Projects Wij hebben de oplossing die u zoekt! Unispray is een specialist als het gaat om spuitsystemen voor de voedingsmiddelenindustrie. Ook geschikt voor Bio-lossing. Hoefslag 7 | 4131ME Vianen | Tel: +31 (0)347-322097 Habasit Netherlands BV +31 (0)33 247 20 30 socials.bnx@habasit.com www.habasit.nl Verlaag uw TCO, downtime en optimaliseer uw productie. • Weefselbanden • Kunststof modulaire banden • Monolitische banden en tandriemen • 24/7 Service en onderhoud Habasit een band vol vertrouwen!

NBT MAGAZINE NR 3 2024 13 OVENS Verbeke is al sinds jaar en dag specialist voor Bongard en krijgt ook in ons land meer bekendheid. Luc Verbeke: “De levering, montage, service en onderhoud van de ovens en machines is volledig in ons eigen beheer. Hierdoor zijn wij echt gespecialiseerd in Bongard ovens. Bongard is voor ons een belangrijk onderdeel van ons aanbod, omdat ze een breed gamma bieden van deegbereiding, deegverwerking, koelen en rijzen en natuurlijk ook de ovens.” Betrouwbaar Iemand die dus recent in zee is gegaan met Verbeke, is Sam Batink. “Ik was op zoek naar een echte productieoven voor ons specialistische assortiment vloer- en desembroden. Een vriend van mij - Joost van Stevig Brood in Woerden – bakte al met Bongard en was daar zeer over te spreken. Hij had al contact met Verbeke en ik ben zodoende ook met Luc in gesprek getreden. Dat verliep heel prettig. In een wereld waar veel ‘snelle jongens’ terug te vinden zijn, is Luc een verademing. Iemand die betrouwbaar is en zijn afspraken nakomt en dat geldt ook voor de mensen in zijn team. De installatie verliep ook van een leien dakje en de service is top geregeld. Niks dan lof van mijn kant dus”, zo komt Sam superlatieven tekort. KRUIM NATUURBROOD ‘ENORM TEVREDEN’ MET NIEUWE BONGARD OVEN Verbeke is officieel dealer en importeur van Bongard ovens en machines voor zowel Vlaanderen als Nederland. Luc Verbeke heeft 30 jaar ervaring met Bongard en dat vertaalt zich in een gedegen service, levering en montage en een allround betrouwbare partner. Dat is in ieder geval de ervaring van Sam Batink van Kruim Natuurbrood, die sinds afgelopen januari de voordelen ondervindt van zijn Bongard Orion elektrische inschietoven met lift. ‘Had ik het maar eerder gedaan’ Naast het advies van een vriend, zag Sam de Bongard Orion elektrische oven ook in actie bij zijn Franse meelleverancier. “Daar kon ik zelf ervaren wat de meerwaarde van deze oven is. De bakaard is geweldig en er is sprake van een mooiere, gelijkmatige ovenrijs voor mijn producten. Daarnaast is er meer massa in de oven en is de capaciteit groter. Ik wilde graag wat later beginnen en heb dat met anderhalf uur kunnen uitstellen. We bakken nu vier maanden met onze Bongard Orion en het kwaliteitsverschil is er zeker. Er is veel meer consistentie en dat geeft mij ook veel rust. Mijn werkplezier is er op vooruit gegaan. Tevens hebben we een lift om de oven snel gevuld te krijgen en dat scheelt weer tijd." "In eerste instantie schrok ik van de investering die gedaan moest worden, maar dat was vooral ingegeven doordat ik me er niet in had verdiept. Met alle ervaring die ik nu heb en de omzetstijging die we gerealiseerd hebben, denk ik; had ik het maar eerder gedaan. Dat is denk ik de mooiste uitkomst van alles. Je mag dus wel stellen dat ik enorm tevreden ben”, zegt Sam tot slot. Meer informatie: Verbeke Bakkerijmachines Tel. +31 (0)616 030 238 Tel. + 32 (0)937 389 20 www.verbekebakkerijmachines.be

14 NBT MAGAZINE NR 3 2024 KOELEN EN VRIEZEN De afgelopen jaren heeft KOMA zich al meer gepositioneerd als natuurlijke koudemiddelenspecialist en dat heeft natuurlijk een belangrijke reden. Chemische koudemiddelen zullen in de zeer nabije toekomst verboden worden om te gebruiken. Als bakkersbranche is er dus geen andere optie richting de toekomst om over te stappen naar natuurlijke koudemiddelen. KOMA is daar al veel langer op voorbereid, maar komt toch sneller dan verwacht met de volledige integrering van natuurlijke koudemiddelen in al haar nieuwe systemen vanaf 2025. “De transitie is nu al nodig, omdat door de quotaregeling de verkrijgbaarheid van chemische koudemiddelen sterk zal verminderen en de prijs daardoor zal exploderen. Daarnaast is dit alles sowieso onzeker daar er een PFAS-regeling als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt om deze algemene regelgeving nog meer te verstrengen. Wij richten ons al veel langer op de implementering van natuurlijke koudemiddelen met een minder schadelijke uitstoot, waardoor we nu al in staat zijn en de noodzaak zien om de volledige transitie te maken naar koel-, vries- en conditioneringssystemen met natuurlijke koudemiddelen”, aldus Frans Houben. Hoe zat het ook alweer? De reden is duidelijk. Door de regelgeving vanuit Brussel is het gebruik van systemen met koelmiddel R404A verboden vanaf 2030, zodat dergelijke koelsystemen geleidelijk buiten bedrijf moeten worden gesteld of moeten worden omgebouwd. Een kostbare ingreep, net als het gebruik van chemische koudemiddelen steeds duurder wordt ten opzichte van goedkopere, natuurlijke variant CO2. KOMA ontwikkelt, produceert en levert al een “DE HELE WERELD AAN DE NATUURLljKE KOUDEMIDDELEN, TE BEGINNEN Blj KOMA” KOMA is altijd voorloper geweest en eens te meer floreert de pioniersgeest bij het in Roermond gevestigde bedrijf. De belangrijkste ontwikkeling van de afgelopen jaren? Vanaf 2025 gaat KOMA haar systemen volledig laten koelen door natuurlijke koudemiddelen. Een stap met het oog op de toekomst, maar ook een stap waarmee KOMA de eerste is: wederom een primeur dus. Daarnaast presenteerde KOMA vorig jaar een oplossing die kleinere bakkerijen ook in staat stelt in te spelen op de naderende regelgeving: de GreenBox. Tijd voor een update en dus spraken wij met Frans Houben en Perry Houx.

NBT MAGAZINE NR 3 2024 15 decennium koelsystemen met natuurlijke koudemiddelen en heeft met het CO2-boostersysteem een specifieke oplossing die voor de bakkersbranche zeer geschikt is. Daarnaast presenteerde KOMA tijdens de IBA een oplossing die kleinere bakkerijen ook in staat stelt in te spelen op de naderende regelgeving: de GreenBox. “Voor de kleine bakkers was er eigenlijk geen alternatief voor de grote centrale CO2-booster installatie, tot nu dus.” GreenBox De GreenBox is een compacte oplossing voor bakkers die niet een boostersysteem nodig hebben om meerdere installaties aan te drijven. “Ook onze nieuwe GreenBox modellen maken volledig gebruik van natuurlijke koudemiddel CO2 en leveren een substantiële besparing op. Niet alleen realiseren we een besparing van dertig procent op verbruik en verminderen de kosten van gebruik van koudemiddelen met tachtig procent, je return on investment (ROI) is sneller. De investering is daarentegen ook hoger, maar je verdient dat bedrag dus wel sneller terug door alle besparingen die je realiseert. CO2 als koudemiddel functioneert onder hoge drukken en deze hoge drukken zorgen voor speciale componenten die soms wel drie tot vier keer zo duur zijn als de componenten van de chemische koudemiddelen. Dat verklaart de hogere prijs, maar de algehele besparing die je maakt is dus ook hoger. Daarnaast kom je in aanmerking voor een duurzaamheidssubsidie waardoor een deel van de investering ook meteen weer teruggekregen wordt. De GreenBox wordt aangedreven door de Inverter Technology: een innovatieve technologie waardoor je energieverbruik altijd minimaal is. De compressor past zich automatisch aan de buitencondities aan en past daarop weer de koelingsbenodigdheden aan. Daardoor ben je altijd efficiënt in je verbruik. Simpeler gezegd: het is voordeliger dan units die constant aan en uit gaan bij verschillende condities.” GreenBox-Multi “Voor klanten met zwaardere installaties, of meerdere installaties hebben we een minibooster, genaamd GreenBox-Multi (voor multi-temperatuur) ontwikkeld”, vervolgt Perry Houx. “Deze kan meerdere installaties op maximaal 3 temperatuurniveaus bedienen, namelijk koel-vries-invries. Tot ongeveer zeven kleinere installaties kunnen hiermee bediend worden. Deze GreenBox-Multi ontwikkelen we geheel zelf en gaan we ook in eigen beheer produceren. Daarnaast is de GreenBox-Multi volledig modulair opgebouwd en kan hij naar wens van de klant gebouwd worden. Vanuit de testfase bij KOMA HQ is inmiddels de GreenBox Multi seriematig in productie genomen en zal de eerste unit na de zomer bij de Bakkerij Tomassen in Genk geleverd gaan worden. De nieuwe techniek zal de - na 27 jaar tevreden huidige - freontechniek vervangen waarbij rekening gehouden is met toekomstig additioneel nog te vervangen koel- en vriestechniek.” Kelvin Zoals gezegd is de transitie geen keus, maar een verplichting. “De hele wereld aan de natuurl ke koudemiddelen, te beginnen b KOMA”: dat was en is onze missie en belofte. We hebben al hele grote stappen gezet, maar zullen verder gaan ontwikkelen. Zo hebben we ook een nieuwe serie stekkerkasten onder de naam Kelvin. Dit systeem gaat een aantal van onze reeds bestaande kasten vervangen, want het kan zowel in de uitvoeringen voor koelen, als vriezen en recovery aangeboden worden. Ideaal dus voor meervoudig gebruik én we gaan deze kast ook uitvoeren met één deur, waardoor er een kar in geplaatst kan worden. De Kelvin kasten worden stekkerklaar geleverd en zullen ook op een natuurlijk koudemiddel draaien.” Het blijkt uit alles dat KOMA haar innovatiedrang niet verloren is en haar pioniersrol omarmt. Er komt nog veel meer aan. Meer informatie: KOMA Koeltechnische Industrie Tel. 0475-474700 | www.koma.com | info@koma.com | sales@koma.com CHEMISCHE KOUDEMIDDELEN ZULLEN IN DE ZEER NABIJE TOEKOMST VERBODEN WORDEN OM TE GEBRUIKEN. ALS BAKKERSBRANCHE IS ER DUS GEEN ANDERE OPTIE DAN OVERSTAPPEN NAAR NATUURLIJKE KOUDEMIDDELEN

16 NBT MAGAZINE NR 3 2024 NIEUWS Circ, gevestigd in Houten, is pionier in de ontwikkeling van biotransformers die efficiënt biogas en biowater produceren uit bakkerijreststoffen. Deze technologie biedt een dubbele winst: het vermindert het afvalprobleem en creëert tegelijkertijd een duurzame energiebron. “Deze samenwerking met Beko Techniek stelt ons in staat om een significante impact te hebben op de verduurzaming van de bakkerijbranche”, zegt Spencer Schols, CEO van Circ. EXCLUSIEVE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN BEKO TECHNIEK EN CIRC Beko Techniek, vooraanstaand leverancier van technische oplossingen in de bakkerijbranche, en Circ, een innovatief bedrijf gespecialiseerd in biotransformers, hebben hun krachten gebundeld in een exclusieve samenwerking. Deze samenwerking is gericht op het implementeren van Circs biovergisters en verduurzaming van de branche. De biovergisters maken het mogelijk om bakkerijreststoffen om te zetten naar hernieuwbare energiebronnen, zoals biogas, dat kan worden ingezet voor het verwarmen van bakkerijovens of omgezet worden in elektriciteit. Innovatieve oplossingen bieden Richard Guldemundt, commercieel manager van Beko Techniek, voegt toe: “Door onze samenwerking met Circ kunnen wij onze klanten innovatieve oplossingen bieden die niet alleen economisch voordelig zijn, maar ook de ecologische voetafdruk van hun operaties verminderen. Het gebruik van biogas voor bakkerijovens of het omzetten naar elektriciteit is een praktische toepassing van circulaire economie principes die wij actief willen bevorderen. Enerzijds vanuit een intrinsieke overtuiging en anderzijds naadloos passend binnen het bredere duurzaamheidskader waar we vanuit de Europese richtlijn CSRD vanaf 2025 mee te maken krijgen. Kenmerkend in deze Europese richtlijn is dat het er niet meer alleen om gaat hoe duurzaam je zelf onderneemt, maar vooral ook wat je impact in de up- en downstream keten is.” Kortom, hiermee is de samenwerking tussen Beko Techniek en Circ een voorbeeld van hoe technische innovaties en milieubewustzijn hand in hand kunnen gaan om de bakkerijbranche naar een duurzamere toekomst te leiden. Voor meer informatie over deze samenwerking of verdere vragen, kun je contact opnemen met Richard Guldemundt via r.guldemundt@beko-techniek.nl.

www.bakingandcooking.eu info@bakingandcooking.eu +31 (0)165 31 63 41 +31 (0)6 518 900 24 Baking & Cooking gaat het aanbod de komende tijd flink uitbreiden! Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan vandaag nog aan voor de nieuwsbrief en maak kans op een Smeg waterkoker! Houd onze webshop goed in de gaten: www.bakingandcooking.eu De komende maanden gaan we machines toevoegen aan ons assortiment met spetterende introductiekortingen!!! Ook machine onderdelen uit voorraad leverbaar! Wij gaan verhuizen! Deze spannende verandering biedt ons de mogelijkheid om te groeien en ons nog verder te ontwikkelen, we kijken er enorm naar uit om u te verwelkomen op deze nieuwe plek en u te blijven voorzien van de uitstekende service en producten waar ons bedrijf om bekend staat!

18 NBT MAGAZINE NR 3 2024 AUTOMATISERING “Regelmatig zien we een grote hoeveelheid van broden nog op een “winkelsnijmachine” gesneden worden”, aldus Mischa. “Het argument dat vaak wordt gebruikt is dat het al jaren zo gaat en men er niet stil bij staat dat het anders kan. Totdat je samen zit en eens de berekening maakt van uren die men aan het snijden en verpakken bezig is. Als je dit afzet tegen de uren die bespaard kunnen worden door automatisering - het aantal broden per uur samen met de loonkosten en dit doorrekend met de aanschafprijs machine waarbij de afschrijving bijvoorbeeld vijf jaar is – dan schrikt men van het voordeel dat al die jaren is blijven liggen. De aanschafprijs van een nieuwe installatie is ook vaak een serieus issue voor bedrijven. Investeren kost geld en de kosten gaan voor de baten uit. Vandaar dat wij sinds een goed jaar een afdeling hebben opgezet waar gebruikte machines een nieuw leven krijgen. De machines worden volledig gestript, voorzien van een nieuwe laag poedercoating en daarna weer herbouwd. DE VELE OPLOSSINGEN VAN AVT ONDER DE LOEP AVT b.v. houdt zich al vele jaren bezig met procesoptimalisatie en hoe het snijden en het verpakken van brood geautomatiseerd kan worden. Mischa Waterlander: “Dit doen wij voor zowel kleinere als grote bakkerijen. Doel van het automatiseren is over het algemeen het vereenvoudigen van (een deel van) het productie proces met als resultaat een beter product te verkrijgen of juist de kostprijs per product te verlagen.” AVT b.v. speelt hierop in door samen met haar (potentiële) klanten, het snijden van brood, broodjes en taarten, en/of het verpakken hiervan te bekijken, en verbetering te vinden. “Opvallend genoeg is de geïndustrialiseerde bakkerij continu bezig met het verbeteren van het totale proces. In de kleinere bakkerij zien wij dat dit meer een ondergeschoven kindje is.” Genoeg kansen dus. WANNEER JE DE UREN DIE EEN BAKKERIJ KWIJT IS AAN HET SNIJDEN EN VERPAKKEN, AFZET TEGEN DE UREN DIE BESPAARD KUNNEN WORDEN DOOR AUTOMATISERING, DAN SCHRIKKEN MENSEN VAN HET VOORDEEL DAT AL DIE JAREN IS BLIJVEN LIGGEN Sigma Basic Compact

NBT MAGAZINE NR 3 2024 19 Elektrisch wordt standaard alles vervangen. Deze machines worden weer weggezet via onze website (www.avt.nu) onder het kopje “gebruikte machines”. Hierdoor kan automatisering van het snij- en verpakkingsproces soms wel mogelijk haalbaar zijn met een lagere investering. Om koudwatervrees weg te nemen is het bij deze gereviseerde machines vaak mogelijk om deze eerst voor een korte periode te huren, of gebruik te maken van een huur/koop constructie.” Taartsnijmachines In de praktijk komt Mischa vaak genoeg op plekken waar automatisering en kostenbesparing makkelijk te realiseren is. “Zo was ik recentelijk bij een bakkerij, waar taarten met een raster werden “aangestipt”, voor het snijpatroon, waarna deze met een kaasmes in punten werden gesneden. Samen met de klant is hier een nieuwe calculatie van gemaakt en hebben wij een aanbieding mogen maken voor een taartsnijmachine. Wij hebben deze klant een semiautomatische taartsnijmachine en een volautomaat aangeboden. De semiautomatische taartsnijmachine, de Duke, heeft een capaciteit van 300 bevroren taarten per uur. De volautomatische taartsnijmachine, de Pie 600, heeft een capaciteit van 600 bevroren taarten per uur. De keuze was snel gemaakt en AVT b.v. leverde bij deze bakkerij een volautomatische taartsnijmachine, de Pie 600, af. Wat deze klant voorheen in ongeveer drie dagen produceerde wordt nu in slechts een paar uur gesneden. Over besparing gesproken.” Modulair opgebouwd AVT b.v. produceert broodsnijmachines, zowel raamsnijders als slicers, verpakkingsmachines vanaf een eenvoudige zakkenblazer, inpakbaan tot volautomatische bagloaders. Als sluitmachines worden er bandsluitmachines, clips sluitmachines, en tape sluitmachines gemaakt. Voor papieren zakken zijn er vouwmachines om deze zakken te sluiten. “De nieuwe machines worden allemaal in roestvrijstaal geproduceerd. De machines van AVT b.v. zijn modulair. U kunt van een broodsnijmachine met een inpakbaan, een semiautomatische lijn, naderhand uitbreiden met een bagloader, en op deze manier aanpassen tot een volautomatische snij- en inpaklijn. Ook is het veelal mogelijk om uw bestaande snijmachine met inpakbaan - ook als deze niet van ons is - aan te passen tot een volautomatische snij- en inpaklijn. Is uw interesse gewekt, kijkt u gerust op onze vernieuwde website, of maak eens een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.” Meer informatie: AVT b.v. Tel. +31 076 54 15 260 | info@avt.nu | www.avt.nu Sigma Mini Inpakbaan Snijmachine met bandaanvoer

Bak de perfecte brioche Sonnet Briochemix 30% Geef jouw bakkerij een voorsprong met Sonnet Briochemix 30% - dé keuze van moderne bakkers die streven naar de perfecte brioche. Met Sonnet Briochemix kunnen jouw klanten genieten van de subtiele zoetheid en boterachtige zachtheid van brioche. Dankzij de veelzijdigheid van onze mix maak je moeiteloos zoals hamburgerbroodjes en zomerse lekkernijen. Laat klanten smelten voor de rijke botersmaak en luchtige kruim van ambachtelijke brioche. Ontdek de mogelijkheden met Sonnet Briochemix 30% Advertentie NBT 2024 – Sonnet Briochemix .indd 1 16-05-2024 16:5 Met 60 jaar ervaring in het ontwikkelen en installeren van duurzame vloersystemen voor o.a. de food industrie, brengen wij de nieuwste krachtpatser op de markt: de Bolidtop 801. Deze hoog chemicaliën resistente vloer die uiterst robuust is en de unieke eigenschap heeft dat het systeem uit één laag bestaat, is de enige in zijn soort. De Bolidtop 801 is dé vloer voor uw voedselverwerkende faciliteit, geeft optimale bescherming en is zeer rendabel door de korte tijd waarin het wordt aangebracht. Food configurator www.bolidt.nl Bolidtop® 801 Dé vloer voor uw hygiënische food productie

NBT MAGAZINE NR 3 2024 21 COVERSTORY ROYAL KAAK ROBOTICS DRAGEN VERDER BIJ AAN WAARMAKEN ‘FROM SILO TO TRUCK’ FILOSOFIE VAN ROYAL KAAK Royal Kaak staat bekend als vooruitstrevend innovator in de bakkerijbranche en heeft met haar grote aantal innovaties het productieproces binnen de bakkerij steeds verder geperfectioneerd en geoptimaliseerd. ‘From Silo to Truck’ is geen loos credo, maar een belofte aan bakkers dat ze volledig worden ontzorgd. Binnen die strategie nemen robotics een steeds grotere rol op zich. Enerzijds in de productielijn van een bakkerij, anderzijds op het gebied van innovatie bij Royal Kaak zelf. Thijs Meijnen is sales manager Robotics binnen Royal Kaak en merkt de stijgende vraag naar specialistische oplossingen en verdere automatisering. Samen met Marion Huisman (Marketing manager) geeft hij duiding aan het belang van robotics bij Royal Kaak. “From Silo to Truck is een uniek totaalconcept. Met behulp van robots werken wij aan het versterken van dit concept door waarde toe te voegen in efficiency, door het optimaliseren van het eindproduct en vergroten van flexibiliteit. Door robots te integreren kunnen we verder bijdragen aan een duurzame oplossing voor ergonomisch zware taken en zelfs energiebesparing realiseren. Zo kunnen we onze klanten dus nog meer continuïteit bieden”, zo klinkt het. Lees verder op de volgende pagina a

22 NBT MAGAZINE NR 3 2024 COVERSTORY ROYAL KAAK Robots zijn al lang en breed geaccepteerd en geïntegreerd in de bakkerij. Denk aan robots voor de handling van bakplaten, voor het logistieke werk in de bakkerij, als hulp bij het verpakkingsproces en ga zo maar door. Royal Kaak zelf introduceerde alweer bijna tien jaar geleden een robottoepassing voor het decoreren van deeg en heeft op dat gebied ook grote stappen gezet, zoals later nog aan bod zal komen. Thijs: “Een robot is in eerste instantie bedoeld om een mens te ondersteunen en te helpen waar nodig, niet om te vervangen. Dat komt ook heel duidelijk naar voren in de gesprekken die wij voeren. De mensen met ervaring en kennis in de bakkerij zijn goud waard en die wil je als ondernemer behouden. Dat kan onder meer door werkzaamheden die arbeidsintensief, monotoon of minder prettig zijn om te doen, te laten uitvoeren door een robot. Die zorgt op zijn beurt voor continuïteit, een hoge kwaliteit, efficiëntie en flexibiliteit, want je werknemers kunnen zich richten op belangrijke andere zaken zoals het productieproces in goede banen leiden. Met de huidige problemen op de arbeidsmarkt is het niet gemakkelijk om nieuwe mensen te vinden, dus moet je omgaan met de limieten die er zijn. Zoals gezegd zijn de mensen met ervaring juist degenen die bezig moeten zijn met bakken. You bake, we care.” Scoring van deeg Automatisering is voor veel bakkers een must geworden, mede ingegeven door een gebrek aan arbeidskrachten, met het oog op verduurzaming en energiebesparing, maar ook ingegeven door de innovatiedrang van producenten als Royal Kaak. Als voorloper heeft Royal Kaak alweer vele jaren ervaring met robotics en de integratie van robots in het productieproces, waardoor er meer kennis en data vergaard worden en zodoende iedere keer weer een stap voorwaarts kan worden gezet. We nemen in dit geval het voorbeeld van het succesverhaal op het gebied van ‘scoring’: het insnijden van deegstukken om het brood gecontroleerd te laten openbarsten gedurende het bakproces. De knappe koppen bij Royal Kaak wisten dit proces te automatiseren middels snijrobots die voorzien zijn van een ingenieus ontworpen en gepatenteerd poreus mes. Met behulp van een 3D metaalprinter van K3D ontwikkelt Royal Kaak een praktische en originele toepassing waarmee gewichtsvermindering, vermindering van het aantal onderdelen, poreuze structuren, verbeterde prestaties en een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd kunnen worden. Het poreuze mesblad verbetert de functionaliteit aanzienlijk doordat er een luchtscherm rond het mes is gecreëerd. Hierdoor heeft het deeg geen kans zich aan het metaal te hechten. Zelfs heel plakkerig deeg kan hiermee worden gesneden zonder dat het mes het deeg scheurt. Je hebt en houdt dus een schoon mes, dat langer meegaat en snedes maakt van hoge kwaliteit. Poreuze techniek verder integreren Vanuit deze bewezen toepassing is er al veel innovatie gekomen. Thijs: “Wij onderscheiden ons door unieke tooling en onze manier van programmeren. Het gaat dus niet zozeer om de robot, maar juist meer om wat je met de robot doet. Wij hebben met K3D een eigen bedrijf in 3D metaalprinten en dat geeft ons bijzondere mogelijkheden. Samen met K3D werken we aan innovatieve tools voor onze robots. De poreuze messen zijn daar een goed voorbeeld van, maar IN DE PRAKTIJK ZORGEN ROBOTS NIET VOOR HET VERMINDEREN VAN BANEN, MAAR KRIJGEN MENSEN EEN NIEUWERE, FIJNERE WERKPLEK BINNEN DE BAKKERIJ

NBT MAGAZINE NR 3 2024 23 vanuit deze poreuze techniek zien we nu ook andere toepassingen ontstaan zoals stempelen en dokken. Er gaat een wereld voor je open op het moment dat je in de praktijk tegen nieuwe zaken aanloopt, waar je middels een nieuwe techniek dan ook een oplossing voor kan realiseren.” Vision In dit geval kan je de robottechniek niet los zien van een andere technologie van Royal Kaak: Vision. “Als een bakker een snede in een gerezen stuk deeg zet, dan doet hij dit op ervaring. Zijn oog scant het brood en het menselijk brein zorgt ervoor dat hij op de juiste plaats en op de juiste diepte telkens weer de snede zet. Onze Vision techniek kopieert als het ware het oog van de bakker. Door middel van Vision maken we een scan van het deeg. Voor onze snijrobots gebruiken we bijvoorbeeld Vision om de positie, afmeting en oriëntatie van het deeg te scannen. In de software wordt deze informatie vervolgens omgezet naar concrete taken voor de robot, zoals het niet maken van een snede in een deeg dat verkeerd gepositioneerd is. Maar door alle data die we al verzameld hebben, kunnen we straks ook middels Vision ‘zien’ of een deeg wel aan de kwaliteitseisen van de bakkerij voldoet, zonder dat daar een bakker aan te pas moet komen. Door de vele data die verzameld is, leert de software herkennen wat een goed deeg en wat een slecht deeg is.” Gebruiksvriendelijk Het gebruiksgemak van de software is zo hoog mogelijk, zodat iedereen ermee kan werken. “We hebben onze HMI’s vereenvoudigd zodat het voor iedereen in het productieproces mogelijk is om de robotics aan te sturen of aan te passen als dat nodig is. Als je bevoegd bent om veranderingen tijdens het proces door te voeren, kun je snel een andere snede invoeren bij wijze van spreken. De software maakt alles heel consistent en betrouwbaar en ook op dat gebied maken we grote stappen.” Duurzaamheid Royal Kaak heeft zichzelf altijd grote doelen opgelegd en een van die doelen werd tijdens de afgelopen IBA duidelijk gecommuniceerd. Als het aan Royal Kaak ligt, produceert de bakkerij van de toekomst ‘Food without Footprint’. Duurzaamheid, energiebesparing, voedselverspilling minimaliseren en zuinig omgaan met water zijn thema’s die binnen Royal Kaak de focus hebben en dat alles wordt onder de noemer Food without Footprint verder uitgedragen. Een mooi voorbeeld hoe robotics daarbij kunnen helpen, is de peelboard cleaner. “Met deze peelboard cleaner worden productdragers gescand en wordt geconstateerd of deze schoongemaakt moeten worden of nog niet. Dat schoonmaken gebeurt dan automatisch buiten de lijn. Dus niet iedere cyclus, maar alleen als het nodig is en dat levert je al veel energiebesparing op. Zo proberen we ons steentje ook bij te dragen aan een verdere verduurzaming van het productieproces. We gaan onze footprint verder verkleinen door nog nauwkeuriger om te gaan met grondstoffen en zorgen dat we afval minimaliseren. Daarin zal de voorspellende gave van software op basis van AI ook een grote rol gaan spelen”, aldus Thijs. Verdere innovatie “Innovatie vindt plaats door een samenwerking tussen printtechniek, robotics en ons R&D team”, vult Marion aan. “Onder die laatste groep hoort ook onze ‘ideeënfabriek’ CIVON waar we nieuw talent uit de omgeving de kans geven om bij ons stage te lopen. CIVON is een verzamelplaats van onderwijs, meerdere bedrijven en starters. Het is een plek voor R&D’ers en studenten van innovatieve bedrijven om aan een product, techniek en/of verduurzaming te werken. Daar komt voor ons zeker met het oog op de toekomst hopelijk veel goeds uit. Binnen onze productgroep Robotics bij Kaak geldt in ieder geval dat wij als volgende doel hebben om de fijnere handelingen die een mens kan doen, door een robot uit te laten voeren. Er is steeds meer mogelijk door ontwikkeling en daar gaan we allemaal van profiteren.” ‘Iedereen gaat erop vooruit’ In de praktijk zorgen robots niet voor het verminderen van banen, maar krijgen mensen een nieuwere, fijnere werkplek binnen de bakkerij. “Ik krijg er persoonlijk veel energie van als ik weet dat we mensen kunnen helpen aan ‘leuker werk’. Het geeft ons als Royal Kaak veel voldoening als we weten dat we onze klanten kunnen helpen hun productieproces zo optimaal te laten verlopen terwijl de goede mensen behouden blijven in de organisatie. Zoals we bij Royal Kaak zeggen: iedereen gaat erop vooruit”, zegt Thijs tot slot. Meer informatie: Royal Kaak Tel. +31 (0)315 339 111 | www.kaak.com HET GEBRUIKSGEMAK VAN DE SOFTWARE IS ZO HOOG MOGELIJK, ZODAT IEDEREEN ERMEE KAN WERKEN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4