NBT magazine nr3-2024 Online

14 NBT MAGAZINE NR 3 2024 KOELEN EN VRIEZEN De afgelopen jaren heeft KOMA zich al meer gepositioneerd als natuurlijke koudemiddelenspecialist en dat heeft natuurlijk een belangrijke reden. Chemische koudemiddelen zullen in de zeer nabije toekomst verboden worden om te gebruiken. Als bakkersbranche is er dus geen andere optie richting de toekomst om over te stappen naar natuurlijke koudemiddelen. KOMA is daar al veel langer op voorbereid, maar komt toch sneller dan verwacht met de volledige integrering van natuurlijke koudemiddelen in al haar nieuwe systemen vanaf 2025. “De transitie is nu al nodig, omdat door de quotaregeling de verkrijgbaarheid van chemische koudemiddelen sterk zal verminderen en de prijs daardoor zal exploderen. Daarnaast is dit alles sowieso onzeker daar er een PFAS-regeling als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt om deze algemene regelgeving nog meer te verstrengen. Wij richten ons al veel langer op de implementering van natuurlijke koudemiddelen met een minder schadelijke uitstoot, waardoor we nu al in staat zijn en de noodzaak zien om de volledige transitie te maken naar koel-, vries- en conditioneringssystemen met natuurlijke koudemiddelen”, aldus Frans Houben. Hoe zat het ook alweer? De reden is duidelijk. Door de regelgeving vanuit Brussel is het gebruik van systemen met koelmiddel R404A verboden vanaf 2030, zodat dergelijke koelsystemen geleidelijk buiten bedrijf moeten worden gesteld of moeten worden omgebouwd. Een kostbare ingreep, net als het gebruik van chemische koudemiddelen steeds duurder wordt ten opzichte van goedkopere, natuurlijke variant CO2. KOMA ontwikkelt, produceert en levert al een “DE HELE WERELD AAN DE NATUURLljKE KOUDEMIDDELEN, TE BEGINNEN Blj KOMA” KOMA is altijd voorloper geweest en eens te meer floreert de pioniersgeest bij het in Roermond gevestigde bedrijf. De belangrijkste ontwikkeling van de afgelopen jaren? Vanaf 2025 gaat KOMA haar systemen volledig laten koelen door natuurlijke koudemiddelen. Een stap met het oog op de toekomst, maar ook een stap waarmee KOMA de eerste is: wederom een primeur dus. Daarnaast presenteerde KOMA vorig jaar een oplossing die kleinere bakkerijen ook in staat stelt in te spelen op de naderende regelgeving: de GreenBox. Tijd voor een update en dus spraken wij met Frans Houben en Perry Houx.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4