NBT MAGAZINE NR 3 2024 15 decennium koelsystemen met natuurlijke koudemiddelen en heeft met het CO2-boostersysteem een specifieke oplossing die voor de bakkersbranche zeer geschikt is. Daarnaast presenteerde KOMA tijdens de IBA een oplossing die kleinere bakkerijen ook in staat stelt in te spelen op de naderende regelgeving: de GreenBox. “Voor de kleine bakkers was er eigenlijk geen alternatief voor de grote centrale CO2-booster installatie, tot nu dus.” GreenBox De GreenBox is een compacte oplossing voor bakkers die niet een boostersysteem nodig hebben om meerdere installaties aan te drijven. “Ook onze nieuwe GreenBox modellen maken volledig gebruik van natuurlijke koudemiddel CO2 en leveren een substantiële besparing op. Niet alleen realiseren we een besparing van dertig procent op verbruik en verminderen de kosten van gebruik van koudemiddelen met tachtig procent, je return on investment (ROI) is sneller. De investering is daarentegen ook hoger, maar je verdient dat bedrag dus wel sneller terug door alle besparingen die je realiseert. CO2 als koudemiddel functioneert onder hoge drukken en deze hoge drukken zorgen voor speciale componenten die soms wel drie tot vier keer zo duur zijn als de componenten van de chemische koudemiddelen. Dat verklaart de hogere prijs, maar de algehele besparing die je maakt is dus ook hoger. Daarnaast kom je in aanmerking voor een duurzaamheidssubsidie waardoor een deel van de investering ook meteen weer teruggekregen wordt. De GreenBox wordt aangedreven door de Inverter Technology: een innovatieve technologie waardoor je energieverbruik altijd minimaal is. De compressor past zich automatisch aan de buitencondities aan en past daarop weer de koelingsbenodigdheden aan. Daardoor ben je altijd efficiënt in je verbruik. Simpeler gezegd: het is voordeliger dan units die constant aan en uit gaan bij verschillende condities.” GreenBox-Multi “Voor klanten met zwaardere installaties, of meerdere installaties hebben we een minibooster, genaamd GreenBox-Multi (voor multi-temperatuur) ontwikkeld”, vervolgt Perry Houx. “Deze kan meerdere installaties op maximaal 3 temperatuurniveaus bedienen, namelijk koel-vries-invries. Tot ongeveer zeven kleinere installaties kunnen hiermee bediend worden. Deze GreenBox-Multi ontwikkelen we geheel zelf en gaan we ook in eigen beheer produceren. Daarnaast is de GreenBox-Multi volledig modulair opgebouwd en kan hij naar wens van de klant gebouwd worden. Vanuit de testfase bij KOMA HQ is inmiddels de GreenBox Multi seriematig in productie genomen en zal de eerste unit na de zomer bij de Bakkerij Tomassen in Genk geleverd gaan worden. De nieuwe techniek zal de - na 27 jaar tevreden huidige - freontechniek vervangen waarbij rekening gehouden is met toekomstig additioneel nog te vervangen koel- en vriestechniek.” Kelvin Zoals gezegd is de transitie geen keus, maar een verplichting. “De hele wereld aan de natuurl ke koudemiddelen, te beginnen b KOMA”: dat was en is onze missie en belofte. We hebben al hele grote stappen gezet, maar zullen verder gaan ontwikkelen. Zo hebben we ook een nieuwe serie stekkerkasten onder de naam Kelvin. Dit systeem gaat een aantal van onze reeds bestaande kasten vervangen, want het kan zowel in de uitvoeringen voor koelen, als vriezen en recovery aangeboden worden. Ideaal dus voor meervoudig gebruik én we gaan deze kast ook uitvoeren met één deur, waardoor er een kar in geplaatst kan worden. De Kelvin kasten worden stekkerklaar geleverd en zullen ook op een natuurlijk koudemiddel draaien.” Het blijkt uit alles dat KOMA haar innovatiedrang niet verloren is en haar pioniersrol omarmt. Er komt nog veel meer aan. Meer informatie: KOMA Koeltechnische Industrie Tel. 0475-474700 | www.koma.com | info@koma.com | sales@koma.com CHEMISCHE KOUDEMIDDELEN ZULLEN IN DE ZEER NABIJE TOEKOMST VERBODEN WORDEN OM TE GEBRUIKEN. ALS BAKKERSBRANCHE IS ER DUS GEEN ANDERE OPTIE DAN OVERSTAPPEN NAAR NATUURLIJKE KOUDEMIDDELEN
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4