NBT magazine nr3-2024 Online

22 NBT MAGAZINE NR 3 2024 COVERSTORY ROYAL KAAK Robots zijn al lang en breed geaccepteerd en geïntegreerd in de bakkerij. Denk aan robots voor de handling van bakplaten, voor het logistieke werk in de bakkerij, als hulp bij het verpakkingsproces en ga zo maar door. Royal Kaak zelf introduceerde alweer bijna tien jaar geleden een robottoepassing voor het decoreren van deeg en heeft op dat gebied ook grote stappen gezet, zoals later nog aan bod zal komen. Thijs: “Een robot is in eerste instantie bedoeld om een mens te ondersteunen en te helpen waar nodig, niet om te vervangen. Dat komt ook heel duidelijk naar voren in de gesprekken die wij voeren. De mensen met ervaring en kennis in de bakkerij zijn goud waard en die wil je als ondernemer behouden. Dat kan onder meer door werkzaamheden die arbeidsintensief, monotoon of minder prettig zijn om te doen, te laten uitvoeren door een robot. Die zorgt op zijn beurt voor continuïteit, een hoge kwaliteit, efficiëntie en flexibiliteit, want je werknemers kunnen zich richten op belangrijke andere zaken zoals het productieproces in goede banen leiden. Met de huidige problemen op de arbeidsmarkt is het niet gemakkelijk om nieuwe mensen te vinden, dus moet je omgaan met de limieten die er zijn. Zoals gezegd zijn de mensen met ervaring juist degenen die bezig moeten zijn met bakken. You bake, we care.” Scoring van deeg Automatisering is voor veel bakkers een must geworden, mede ingegeven door een gebrek aan arbeidskrachten, met het oog op verduurzaming en energiebesparing, maar ook ingegeven door de innovatiedrang van producenten als Royal Kaak. Als voorloper heeft Royal Kaak alweer vele jaren ervaring met robotics en de integratie van robots in het productieproces, waardoor er meer kennis en data vergaard worden en zodoende iedere keer weer een stap voorwaarts kan worden gezet. We nemen in dit geval het voorbeeld van het succesverhaal op het gebied van ‘scoring’: het insnijden van deegstukken om het brood gecontroleerd te laten openbarsten gedurende het bakproces. De knappe koppen bij Royal Kaak wisten dit proces te automatiseren middels snijrobots die voorzien zijn van een ingenieus ontworpen en gepatenteerd poreus mes. Met behulp van een 3D metaalprinter van K3D ontwikkelt Royal Kaak een praktische en originele toepassing waarmee gewichtsvermindering, vermindering van het aantal onderdelen, poreuze structuren, verbeterde prestaties en een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd kunnen worden. Het poreuze mesblad verbetert de functionaliteit aanzienlijk doordat er een luchtscherm rond het mes is gecreëerd. Hierdoor heeft het deeg geen kans zich aan het metaal te hechten. Zelfs heel plakkerig deeg kan hiermee worden gesneden zonder dat het mes het deeg scheurt. Je hebt en houdt dus een schoon mes, dat langer meegaat en snedes maakt van hoge kwaliteit. Poreuze techniek verder integreren Vanuit deze bewezen toepassing is er al veel innovatie gekomen. Thijs: “Wij onderscheiden ons door unieke tooling en onze manier van programmeren. Het gaat dus niet zozeer om de robot, maar juist meer om wat je met de robot doet. Wij hebben met K3D een eigen bedrijf in 3D metaalprinten en dat geeft ons bijzondere mogelijkheden. Samen met K3D werken we aan innovatieve tools voor onze robots. De poreuze messen zijn daar een goed voorbeeld van, maar IN DE PRAKTIJK ZORGEN ROBOTS NIET VOOR HET VERMINDEREN VAN BANEN, MAAR KRIJGEN MENSEN EEN NIEUWERE, FIJNERE WERKPLEK BINNEN DE BAKKERIJ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4