NBT MAGAZINE NR 3 2024 23 vanuit deze poreuze techniek zien we nu ook andere toepassingen ontstaan zoals stempelen en dokken. Er gaat een wereld voor je open op het moment dat je in de praktijk tegen nieuwe zaken aanloopt, waar je middels een nieuwe techniek dan ook een oplossing voor kan realiseren.” Vision In dit geval kan je de robottechniek niet los zien van een andere technologie van Royal Kaak: Vision. “Als een bakker een snede in een gerezen stuk deeg zet, dan doet hij dit op ervaring. Zijn oog scant het brood en het menselijk brein zorgt ervoor dat hij op de juiste plaats en op de juiste diepte telkens weer de snede zet. Onze Vision techniek kopieert als het ware het oog van de bakker. Door middel van Vision maken we een scan van het deeg. Voor onze snijrobots gebruiken we bijvoorbeeld Vision om de positie, afmeting en oriëntatie van het deeg te scannen. In de software wordt deze informatie vervolgens omgezet naar concrete taken voor de robot, zoals het niet maken van een snede in een deeg dat verkeerd gepositioneerd is. Maar door alle data die we al verzameld hebben, kunnen we straks ook middels Vision ‘zien’ of een deeg wel aan de kwaliteitseisen van de bakkerij voldoet, zonder dat daar een bakker aan te pas moet komen. Door de vele data die verzameld is, leert de software herkennen wat een goed deeg en wat een slecht deeg is.” Gebruiksvriendelijk Het gebruiksgemak van de software is zo hoog mogelijk, zodat iedereen ermee kan werken. “We hebben onze HMI’s vereenvoudigd zodat het voor iedereen in het productieproces mogelijk is om de robotics aan te sturen of aan te passen als dat nodig is. Als je bevoegd bent om veranderingen tijdens het proces door te voeren, kun je snel een andere snede invoeren bij wijze van spreken. De software maakt alles heel consistent en betrouwbaar en ook op dat gebied maken we grote stappen.” Duurzaamheid Royal Kaak heeft zichzelf altijd grote doelen opgelegd en een van die doelen werd tijdens de afgelopen IBA duidelijk gecommuniceerd. Als het aan Royal Kaak ligt, produceert de bakkerij van de toekomst ‘Food without Footprint’. Duurzaamheid, energiebesparing, voedselverspilling minimaliseren en zuinig omgaan met water zijn thema’s die binnen Royal Kaak de focus hebben en dat alles wordt onder de noemer Food without Footprint verder uitgedragen. Een mooi voorbeeld hoe robotics daarbij kunnen helpen, is de peelboard cleaner. “Met deze peelboard cleaner worden productdragers gescand en wordt geconstateerd of deze schoongemaakt moeten worden of nog niet. Dat schoonmaken gebeurt dan automatisch buiten de lijn. Dus niet iedere cyclus, maar alleen als het nodig is en dat levert je al veel energiebesparing op. Zo proberen we ons steentje ook bij te dragen aan een verdere verduurzaming van het productieproces. We gaan onze footprint verder verkleinen door nog nauwkeuriger om te gaan met grondstoffen en zorgen dat we afval minimaliseren. Daarin zal de voorspellende gave van software op basis van AI ook een grote rol gaan spelen”, aldus Thijs. Verdere innovatie “Innovatie vindt plaats door een samenwerking tussen printtechniek, robotics en ons R&D team”, vult Marion aan. “Onder die laatste groep hoort ook onze ‘ideeënfabriek’ CIVON waar we nieuw talent uit de omgeving de kans geven om bij ons stage te lopen. CIVON is een verzamelplaats van onderwijs, meerdere bedrijven en starters. Het is een plek voor R&D’ers en studenten van innovatieve bedrijven om aan een product, techniek en/of verduurzaming te werken. Daar komt voor ons zeker met het oog op de toekomst hopelijk veel goeds uit. Binnen onze productgroep Robotics bij Kaak geldt in ieder geval dat wij als volgende doel hebben om de fijnere handelingen die een mens kan doen, door een robot uit te laten voeren. Er is steeds meer mogelijk door ontwikkeling en daar gaan we allemaal van profiteren.” ‘Iedereen gaat erop vooruit’ In de praktijk zorgen robots niet voor het verminderen van banen, maar krijgen mensen een nieuwere, fijnere werkplek binnen de bakkerij. “Ik krijg er persoonlijk veel energie van als ik weet dat we mensen kunnen helpen aan ‘leuker werk’. Het geeft ons als Royal Kaak veel voldoening als we weten dat we onze klanten kunnen helpen hun productieproces zo optimaal te laten verlopen terwijl de goede mensen behouden blijven in de organisatie. Zoals we bij Royal Kaak zeggen: iedereen gaat erop vooruit”, zegt Thijs tot slot. Meer informatie: Royal Kaak Tel. +31 (0)315 339 111 | www.kaak.com HET GEBRUIKSGEMAK VAN DE SOFTWARE IS ZO HOOG MOGELIJK, ZODAT IEDEREEN ERMEE KAN WERKEN
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4