4 NBT MAGAZINE NR 3 2024 INHOUD P. 21 COVERSTORY ROYAL KAAK Royal Kaak staat bekend als innovator in de bakkerijbranche en heeft met haar grote aantal innovaties het productieproces binnen de bakkerij steeds verder geperfectioneerd en geoptimaliseerd. 'From Silo to Truck' is geen loos credo, maar een belofte aan bakkers dat ze volledig worden ontzorgd. Binnen die strategie nemen robotics een steeds grotere rol op zich. Enerzijds in de productielijn van een bakkerij, anderzijds op het gebied van innovatie bij Royal Kaak zelf. P. 18 AVT AVT b.v. houdt zich al vele jaren bezig met procesoptimalisatie en hoe het snijden en het verpakken van brood geautomatiseerd kan worden. Mischa Waterlander: “Dit doen wij voor zowel kleinere als grote bakkerijen. Doel van het automatiseren is over het algemeen het vereenvoudigen van het/of een deel van het productie proces met als resultaat een beter product te verkrijgen of juist de kostprijs per product te verlagen.” P. 14 KOMA Vanaf 2025 gaat KOMA haar systemen volledig laten koelen door natuurlijke koudemiddelen. Daarnaast presenteerde KOMA vorig jaar een oplossing die kleinere bakkerijen ook in staat stelt in te spelen op de naderende regelgeving: de GreenBox. Tijd voor een update en dus spraken wij met Frans Houben en Perry Houx. P. 8 AI IN DE BAKKERIJ Vormt “Artificial Intelligence” (AI), oftewel Kunstmatige Intelligentie een bedreiging of biedt het juist kansen? Je zult altijd mensen hebben die het eens zijn met het ene óf het andere. In samenwerking met de Bakery Academy hebben wij gekeken hoe je als bakker AI kunt implementeren in de bakkerij en zodoende gebruik kan maken van deze kunstmatige intelligentie om je productieproces te optimaliseren en nog veel meer. 21 18 8 14
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4