NBT magazine nr3-2024 Online

40 NBT MAGAZINE NR 3 2024 RETRO Het aanleveren van allerlei officiële documenten is een belangrijk onderdeel van de strenge selectieprocedure. Gerben dook in de geschiedenis en verzamelde mappen vol info en notariële aktes. “Gaandeweg kwam ik erachter dat ik meer bakker ben dan onderzoeker”, lacht hij. “Daarom besloten we een professional in te schakelen. Zijn ontdekkingen waren best ‘schokkend’, maar we hebben er vooral erg hard om moeten lachen.” Uit het onderzoek kwam bijvoorbeeld al snel naar voren dat Jan Koot, de grootvader van de huidige eigenaar Jan, Haantje Pik in 1932 lanceerde en niet, zoals altijd gedacht, in 1923. Gerben: “De duizenden al bestelde zakjes met het opschrift ‘Honderd jaar Haantje Pik, de enige echte’ hebben we dus pas over acht jaar nodig.” Nóg groter is de verrassing dat Bakkerij Koot officieel sinds 1869 bestaat en dus dertig jaar ouder is dan altijd werd gedacht. “We zijn al met stip de oudste bakkerij van Barneveld, maar de familiegeschiedenis is nog langer dan wij dachten”, zegt Jan, die inmiddels ook bij het interview is aangeschoven. Gerben toont een oud document waarin beschreven wordt dat Cornelis Beulekamp samen met zijn vrouw Aaltje Beukhof in 1869 een bakkerij begint op de huidige plek van Koot. Daarnaast woonden kleermaker Jan Koot en Celia Beukhof, de zus van Aaltje. Zij kregen vijf kinderen, onder wie de latere bakkers Willem en Jan. “Willem Koot speelde als bakkersknecht een belangrijkere rol in de bakkerij in Barneveld en werd in 1894 door Aaltje benoemd als erfgenaam. In 1899, het jaartal dat nu nog op de gevel staat, trouwde hij met Evertje van Ede en trok hij bij zijn tante in.” Moraal van het verhaal: Bakkerij Koot bestaat 155 jaar in plaats van 125 jaar. “Dat betekent dat we nog twintig jaar moeten wachten om hofleverancier te kunnen worden en het jubileumfeestje moeten uitstellen.” Het predicaat wordt immers alleen uitgereikt tijdens jubileums met een veelvoud van 25 jaar. Schatkamer Het team van Koot zit echter niet bij de pakken neer. “We gaan vrolijk door met wat we het liefste doen: mensen blij maken met onze ambachtelijke producten”, zegt Gerben, die in 2021 officieel toegang kreeg tot de ‘Schatkamer van Koot’. Daarin liggen onder meer de recepten van Haantje Pik, de Barneveldse Sprits (een recept uit 1878) en een Jan van Schaffelaarkoekje met kokos, vernoemd naar de Barneveldse volksheld. Nieuwe producten zijn bijvoorbeeld Opa’s koek, een Gerben van den Hudding (links) en Jan Koot druk met Haantje Pik WE ZIJN AL MET STIP DE OUDSTE BAKKERIJ VAN BARNEVELD, MAAR DE FAMILIEGESCHIEDENIS IS NOG LANGER DAN WIJ DACHTEN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4