NB T M
A G A Z I N E
N R
4 2 0 1 5 13
Packaging Area (hal B1) het belang van mooie en
hygiënische verpakkingen zien. Hier zal HOBA
(stand 360) bijvoorbeeld de nieuwe verpakkings-
machine voor pita, tortilla’s en Turks brood tonen.
Maar de nadruk ligt natuurlijk bij bakkerijsector.
Zo zullen startende innovatieve bedrijven expose-
ren op de BMWi Newcomer-stand van het Duitse
ministerie voor economische zaken en energie.
Wedstrijden
Op 15 september zullen de prestigieuze IBA
awards voor de meest innovatieve producten en
ontwikkelingen worden uitgereikt. Verder zijn er
ook twee wedstrijden voor bakkers die tijdens de
IBA gehouden zullen worden. Het Duitse
kampioenschap voor meesterbakkers zal
plaatsvinden op 15 september. Verder
wordt de internationale IBA-UIBC-cup
gehouden. Voor brood- als banketbak-
kers is er een apart kampioenschap. De
bakkers nemen het in twaalf landenteams
tegen elkaar op in drie rondes op 12, 13
en 14 september. Nederland doet mee
en strijdt op de eerste dag tegen Peru,
Frankrijk en de VS. De confectioneurs
krijgen op 16 en 17 september de taak
om de beste petit-four, praline en taart te
maken met als thema ‘circus’. Hier zijn
de finalisten Duitsland, Noorwegen, Zuid
Korea en Taiwan.
Evenementen
Naast de wedstrijden zijn er nog vele
andere evenementen. Zo staat er op de
IBA een typisch Beierse Oktoberfest-tent,
waar de mogelijkheid bestaat om onder
het genot van een hapje en (vooral) een
drankje nader kennis te maken met zaken-
partners. Speciaal voor bezoekers van de
IBA worden er in en om München ook
seminars en bakkerijtours georganiseerd.
De tours zijn gratis en worden geregeld
vanuit het Landesinnungsverband (staats-
gildeverbond). Reservatie vooraf bij deze
instelling is noodzakelijk. De seminars worden
gegeven met als doel om de variatie aan gebak-
ken goederen uit Beieren te demonstreren. Hierbij
wordt aandacht besteed aan ingrediënten, technie-
ken en eindproducten.
Exposanten en thema’s
Van de 1.255 exposanten op de IBA komt 41% uit
Duitsland. Het grootste gedeelte van de bedrijven
(45%) is gespecialiseerd in productietechnologie
en gereedschap. Verder zijn er veel exposanten
van rauwe ingrediënten (20%) en logistiek, verpak-
king en procesoptimalisatie (11%). In het kader op
deze pagina’s staat een greep uit de deelnemers
die voor Nederlandse bakkers interessant zijn om
te bezoeken. Een aantal bedrijven dat exposeert
komt elders in deze NBT Magazine aan bod om te
praten over hun plannen op en na de IBA.
Thema’s
Er zullen een aantal bedrijven aanwezig zijn die
gespecialiseerd zijn in ‘shopfitting’: zij weten pre-
cies wat er nodig is om producten zo goed moge-
lijk te kunnen presenteren. Modern winkeldesign
prikkelt alle zintuigen, niet alleen de ogen. Een
bezoek aan de bakker moet niet alleen winkelen
zijn, maar een echte beleving. Veel exposan-
ten besteden aandacht aan energiebesparing. Bij
zevenhonderd van de exposanten zijn er energie-
zuinige innovaties te zien. Ten slotte is er de laatste
tijd steeds meer aandacht voor voedselallergieën,
voedingstrends en de bijbehorende speciale deeg-
soorten. Denk hierbij aan de glutenvrije broden.
De nieuwste trend is Chiazaad. Er is in hal A4 ook
een informatiepunt allergenen, waar bezoekers
op touch screens details over deze stoffen kunnen
zien. Verschillende bedrijven zijn ook aanwezig
met informatie over en recepten voor vegetarische
en veganistische brood- en gebakvarianten.
Meer informatie:
www.iba.deBeurshal München, Messegelände 81823,
München
Zaterdag 12 tot en met woensdag 16 september:
9.30-18.00
Donderdag 17 september: 9.30-17.00
Nederlandse en Belgische exposanten
Enkele bedrijven op de IBA die voor de Nederlandse en Belgische bakkers interessant zijn om te
bezoeken zijn Algist Bruggeman (Hal A4, stand 284), BAKTEC (B2, 331), Bandall (B1, 344), BVT
Bakery Services (B6, 250), D. van der Pol (A3, 131), Dijko Ovens (B6, 257), Divardy (A5, 376),
EverBake Capway (B4, 390), HOBA (B1, 360), JAC (A2, 441), Kaak Group (A1, 231), Kalmeijer (A4,
280), KOMA (A5, 471), Pcdata (A1, 200), Rademaker (A1, 335), Rinc Industrial Bakery Systems
(B6, 334), Spiromatic (A1, 361), Technisch Bureau Kortlever (B6, 410) en Tromp (B1, 440).
▲
Deze verpakkingen zijn milieuvriendelijk