Previous Page  42 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 42 / 52 Next Page
Page Background

Vorig jaar werd er voor het eerst in elk categorie

per provincie een winnaar gekozen. De bakker

met het hoogste cijfer van alle ingeleverde spe-

culaasproducten, mocht zich een jaar lang ‘de

lekkerste speculaasbakker van Nederland 2014’

noemen. Vorig jaar won Bakkerij Loeffen uit Cuijk

met een 9,1 voor gevulde speculaas. We vroegen

Harrie-Jan Loeffen, directeur-eigenaar van Bakkerij

Loeffen, naar zijn ervaring.

Bakkerij Loeffen doet al heel lang mee met de Beko

speculaaskeuringen. Hoe vaak heb je al gewonnen

en met welke speculaasproducten?

“We hebben veertien of vijftien keer een eerste,

tweede of derde prijs gewonnen. Niet alleen met

gevulde speculaas, ook onze andere speculaas-

producten zijn al eens in de prijzen gevallen. De

eerste keer dat we met de wedstrijd meededen

was in 1999. Ik rekende er helemaal niet op dat

we zouden winnen en was dan ook verrast dat

we de eerste plaats hadden behaald met onze

gevulde speculaas. De impact was gigantisch, we

verkochten dat jaar heel veel speculaas. In eerste

instantie deden we mee om de kwaliteit van onze

speculaasproducten te laten toetsen. Maar als je

eenmaal een prijs gewonnen hebt, dan smaakt dat

naar meer.”

Het doel van Beko met de speculaaskeuringen is

de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke

bakker te verbeteren en leden ‘tools’ te geven zich

als ambachtsman te profileren. Er doen steeds

meer bakkers mee en de jury constateert dat het

niveau van de inzendingen elk jaar omhoog gaat.

Wat vind jij daarvan?

“Het is goed dat Beko deze wedstrijd jaarlijks

uitschrijft. Meedoen aan wedstrijden is sowieso

goed voor elke bakker en zorgt, behalve voor meer

omzet, ook voor trots in het bedrijf en de ‘drive’

om kwaliteitsproducten te maken.”

Bakkerij Loeffen scoort elk jaar hoog. Heb jij de

recepturen van speculaasproducten door de jaren

heen aangepast?

“Wij hebben aan de receptuur niets veranderd.

Misschien dat we dit jaar ‘iets’ doen met de smaak,

maar dat laat ik over aan de specialist in ons

bedrijf: Henk Minten. Hij werkt al 47 jaar bij ons

en is verantwoordelijk voor de speculaasproductie

en dus ook voor de wedstrijd. Ons succes hebben

we vooral aan hem te danken.”

Vorig jaar werd Bakkerij Loeffen de landelijke win-

naar van de Beko speculaaswedstrijd met gevulde

speculaas en mocht een jaar lang de titel ‘beste

speculaasbakker van Nederland’ gebruiken. Wat

heb jij met die titel gedaan?

“Uiteraard ingezet om publiciteit mee te genere-

ren. Omroep Brabant is in ons bedrijf geweest en

heeft een reportage gemaakt. Dat heeft nieuwe

klanten getrokken. En samen met promotie in

onze winkel heeft dat ervoor gezorgd dat we vorig

jaar 2.000 kg gevulde speculaas verkocht hebben.

Onze gevulde speculaas werd ook, onder onze

naam, verkocht in vestigingen van Jumbo Cuijk en

Wijchen en aan horecabedrijven verkopen we veel

mini-speculaasjes. Een mooie bijkomstigheid is dat

we naast speculaas tevens meer andere producten

zijn gaan verkopen.”

Doe je dit jaar weer mee met de speculaaskeuring

van Beko en zo ja waarom? Je hebt het hoogst

mogelijke al bereikt!

“Natuurlijk doen we weer mee! Of het ons dit jaar

lukt om te winnen is de vraag, omdat er steeds

meer bakkers meedoen en de kwaliteit jaarlijks

omhoog gaat. Maar natuurlijk gaan we voor het

beste resultaat en als het even kan voor een pro-

vincietitel.”

Vind jij dat alle bakkers die zelf speculaas maken

moeten meedoen aan de Beko speculaaskeuring?

“Natuurlijk moeten bakkers meedoen. Het kost

niets en levert veel op. Elke lokale promotie voor

ambachtelijke producten is welkom, daarmee kun

je je onderscheiden van je concurrenten en consu-

menten laten weten dat jij een ambachtsman bent.

Om dat te bereiken hoef je niet eens winnaar te

zijn. Want ook al win je niet, met het certificaat en

de posters, die iedereen krijgt die een voldoende

of meer heeft behaald, kan elke bakker zich lokaal

profileren als ambachtsman.”

Beko organiseert tijdens de Najaarsdagen al

jarenlang speculaaskeuringen. Ook dit jaar

worden er weer speculaaskeuringen gehouden

tijdens de Beko Najaarsdagen op 21 en 22

september. Bakkers die een bezoek brengen

aan de Beko Najaarsdagen kunnen drie soorten

speculaas meebrengen: speculaasjes met aman-

delen, speculaasjes zonder amandelen en gevul-

de speculaas. Die speculaas wordt beoordeeld

door een consumentenpanel en een vakjury.

Consumenten- en vakjury hanteren verschil-

lende beoordelingscriteria. De weging van de

juryrapporten is ‘fifty-fifty’. De vakjury keurt

producten ‘blind’ en krijgt de verpakking niet te

zien. Echter zijn verpakking en presentatie een

belangrijk onderdeel bij de beoordeling door de

consumentenjury.

Lekkerste speculaasbakker 2014

:

‘Natuurlijk moeten bakkers meedoen’

NB T M

A G A Z I N E

N R

4 2 0 1 5

42

B

E K O

N

A J A A R S D A G E N