

Vorig jaar werd er voor het eerst in elk categorie
per provincie een winnaar gekozen. De bakker
met het hoogste cijfer van alle ingeleverde spe-
culaasproducten, mocht zich een jaar lang ‘de
lekkerste speculaasbakker van Nederland 2014’
noemen. Vorig jaar won Bakkerij Loeffen uit Cuijk
met een 9,1 voor gevulde speculaas. We vroegen
Harrie-Jan Loeffen, directeur-eigenaar van Bakkerij
Loeffen, naar zijn ervaring.
Bakkerij Loeffen doet al heel lang mee met de Beko
speculaaskeuringen. Hoe vaak heb je al gewonnen
en met welke speculaasproducten?
“We hebben veertien of vijftien keer een eerste,
tweede of derde prijs gewonnen. Niet alleen met
gevulde speculaas, ook onze andere speculaas-
producten zijn al eens in de prijzen gevallen. De
eerste keer dat we met de wedstrijd meededen
was in 1999. Ik rekende er helemaal niet op dat
we zouden winnen en was dan ook verrast dat
we de eerste plaats hadden behaald met onze
gevulde speculaas. De impact was gigantisch, we
verkochten dat jaar heel veel speculaas. In eerste
instantie deden we mee om de kwaliteit van onze
speculaasproducten te laten toetsen. Maar als je
eenmaal een prijs gewonnen hebt, dan smaakt dat
naar meer.”
Het doel van Beko met de speculaaskeuringen is
de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke
bakker te verbeteren en leden ‘tools’ te geven zich
als ambachtsman te profileren. Er doen steeds
meer bakkers mee en de jury constateert dat het
niveau van de inzendingen elk jaar omhoog gaat.
Wat vind jij daarvan?
“Het is goed dat Beko deze wedstrijd jaarlijks
uitschrijft. Meedoen aan wedstrijden is sowieso
goed voor elke bakker en zorgt, behalve voor meer
omzet, ook voor trots in het bedrijf en de ‘drive’
om kwaliteitsproducten te maken.”
Bakkerij Loeffen scoort elk jaar hoog. Heb jij de
recepturen van speculaasproducten door de jaren
heen aangepast?
“Wij hebben aan de receptuur niets veranderd.
Misschien dat we dit jaar ‘iets’ doen met de smaak,
maar dat laat ik over aan de specialist in ons
bedrijf: Henk Minten. Hij werkt al 47 jaar bij ons
en is verantwoordelijk voor de speculaasproductie
en dus ook voor de wedstrijd. Ons succes hebben
we vooral aan hem te danken.”
Vorig jaar werd Bakkerij Loeffen de landelijke win-
naar van de Beko speculaaswedstrijd met gevulde
speculaas en mocht een jaar lang de titel ‘beste
speculaasbakker van Nederland’ gebruiken. Wat
heb jij met die titel gedaan?
“Uiteraard ingezet om publiciteit mee te genere-
ren. Omroep Brabant is in ons bedrijf geweest en
heeft een reportage gemaakt. Dat heeft nieuwe
klanten getrokken. En samen met promotie in
onze winkel heeft dat ervoor gezorgd dat we vorig
jaar 2.000 kg gevulde speculaas verkocht hebben.
Onze gevulde speculaas werd ook, onder onze
naam, verkocht in vestigingen van Jumbo Cuijk en
Wijchen en aan horecabedrijven verkopen we veel
mini-speculaasjes. Een mooie bijkomstigheid is dat
we naast speculaas tevens meer andere producten
zijn gaan verkopen.”
Doe je dit jaar weer mee met de speculaaskeuring
van Beko en zo ja waarom? Je hebt het hoogst
mogelijke al bereikt!
“Natuurlijk doen we weer mee! Of het ons dit jaar
lukt om te winnen is de vraag, omdat er steeds
meer bakkers meedoen en de kwaliteit jaarlijks
omhoog gaat. Maar natuurlijk gaan we voor het
beste resultaat en als het even kan voor een pro-
vincietitel.”
Vind jij dat alle bakkers die zelf speculaas maken
moeten meedoen aan de Beko speculaaskeuring?
“Natuurlijk moeten bakkers meedoen. Het kost
niets en levert veel op. Elke lokale promotie voor
ambachtelijke producten is welkom, daarmee kun
je je onderscheiden van je concurrenten en consu-
menten laten weten dat jij een ambachtsman bent.
Om dat te bereiken hoef je niet eens winnaar te
zijn. Want ook al win je niet, met het certificaat en
de posters, die iedereen krijgt die een voldoende
of meer heeft behaald, kan elke bakker zich lokaal
profileren als ambachtsman.”
Beko organiseert tijdens de Najaarsdagen al
jarenlang speculaaskeuringen. Ook dit jaar
worden er weer speculaaskeuringen gehouden
tijdens de Beko Najaarsdagen op 21 en 22
september. Bakkers die een bezoek brengen
aan de Beko Najaarsdagen kunnen drie soorten
speculaas meebrengen: speculaasjes met aman-
delen, speculaasjes zonder amandelen en gevul-
de speculaas. Die speculaas wordt beoordeeld
door een consumentenpanel en een vakjury.
Consumenten- en vakjury hanteren verschil-
lende beoordelingscriteria. De weging van de
juryrapporten is ‘fifty-fifty’. De vakjury keurt
producten ‘blind’ en krijgt de verpakking niet te
zien. Echter zijn verpakking en presentatie een
belangrijk onderdeel bij de beoordeling door de
consumentenjury.
Lekkerste speculaasbakker 2014
:
‘Natuurlijk moeten bakkers meedoen’
NB T M
A G A Z I N E
N R
4 2 0 1 5
42
B
E K O
N
A J A A R S D A G E N