I
N T E R V I E W
NB T M
A G A Z I N E
N R
4 2 0 1 5
44
Nederland neemt een vooraanstaande rol in als
het gaan om de standaard op het gebied van
bakkerijtechniek, maar zeker ook als het gaat
om voedselveiligheid en hygiëne. Eén van de
redenen dat partijen uit het buitenland ook graag
in zee gaan met Nederlandse bedrijven. Zo komt
ook Project Techniek in beeld, al is het wel via
een zijdeur. “Wij werken samen met Bakery
Initiatives, waardoor wij onze expertise kunnen
implementeren in een project. Je moet dan den-
ken aan het realiseren van een productielocatie.
Wat daar allemaal bij komt kijken is enorm, zeker
in landen als bijvoorbeeld Saoedi Arabië of Iran”,
vertelt Frans van der Schoot.
Behoeftes
In het Midden-Oosten en Afrika is een groeiende
behoefte aan goede productielocaties, zo blijkt,
want de vraag uit die gebieden naar hulp vanuit
West-Europa neemt zienderogen toe. Mark de
Leeuw: “Ze zijn zoekende naar de juiste oplos-
singen, maar hebben vaak geen kennis van bij-
voorbeeld de bakkersbranche. Zo komen ze bij
ons uit en kunnen wij hen met onze expertise
hulp bieden.”
Saoedi Arabië
Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat Project
Techniek in Saoedi Arabië een prestigieus pro-
ject mag verzorgen: AlMaali Bakeries & Food
Industries. “Op dit moment zijn wij betrokken bij
het AlMaali Bakeries & Food Industrie- project in
Saoedi Arabië, waarbij een industriële bakkerij in
aanbouw is waar zowel grootbrood, kleinbrood,
korstproducten als lokale broodsoorten gepro-
duceerd zullen gaan worden. Deze bakkerij is
volledig naar Europese standaard ontworpen. Er
is sprake van een extreem hoge automatiserings-
graad, met name op de inpaklijn. Het is belangrijk
om meteen een hoge kwaliteit van de producten
te realiseren, want we spreken van een toetreder
op de markt die graag meteen een goede concur-
rentiepositie wil verwerven door hoogwaardige
producten aan te bieden. Daarbij adviseren wij
om met een breed assortiment te starten en ver-
volgens te kijken waar de meeste behoefte is, om
over te gaan naar specialisatie. Maar vooralsnog is
er sprake van een hoge mate van flexibiliteit”, zegt
Frans van der Schoot
Project Techniek heeft nagenoeg het hele traject
van planning tot realisatie voor haar rekening
genomen. “Daarbij gaan wij van ‘binnen naar
buiten’ te werk. Omdat er toch een hele nieuwe
productielocatie gerealiseerd moet worden mid-
den in de woestijn, kijken we naar wat nodig is
voor het productieproces en om de meest opti-
male logistieke stroom te krijgen. Daaromheen
wordt de bakkerij gerealiseerd. De machines
worden ook door ons geregeld. Daarvoor hebben
we een aantal leveranciers benaderd en in totaal
zijn er maar liefst dertien verschillende leveran-
ciers waarmee we in zee zijn gegaan om tot de
perfecte productielijn te komen. De bouwkundige
afwerking ligt heel hoog, want die zijn ook naar
Project Techniek is al ruim twintig jaar actief
binnen de bakkersbranche als adviesbureau.
Het bedrijf is gespecialiseerd in het bieden van
advies- en ingenieursdiensten binnen de voor-
namelijk (semi)industriële brood- en banket-
branche en de daaraan gerelateerde industrieën.
Maar de blik van Project Techniek richt zich
steeds verder over de horizon, richting verre
oorden waar ze hun diensten kunnen inzetten.
“De standaarden binnen West-Europa op het
gebied van voedselveiligheid en hygiëne zijn
zeer hoog”, zo horen wij van Frans van der
Schoot (Directeur van Project Techniek) en Mark
de Leeuw (Operational manager). “Veel onder-
nemers uit opkomende landen die investeren
in een productiefaciliteit voor voedsel nemen
voorbeeld aan deze hoge standaarden. Deze
ondernemers hebben echter vaak niet de ken-
nis en/of kunde om dit in praktijk te brengen.
Project Techniek is al sinds 2005 buiten de gren-
zen van de Benelux actief en heeft zodoende
vele ondernemers geholpen met het bouwen van
hun bakkerij volgens de Westerse standaarden.”
Project Techniek
profileert zich volop in het buitenland