Previous Page  44 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 44 / 52 Next Page
Page Background

I

N T E R V I E W

NB T M

A G A Z I N E

N R

4 2 0 1 5

44

Nederland neemt een vooraanstaande rol in als

het gaan om de standaard op het gebied van

bakkerijtechniek, maar zeker ook als het gaat

om voedselveiligheid en hygiëne. Eén van de

redenen dat partijen uit het buitenland ook graag

in zee gaan met Nederlandse bedrijven. Zo komt

ook Project Techniek in beeld, al is het wel via

een zijdeur. “Wij werken samen met Bakery

Initiatives, waardoor wij onze expertise kunnen

implementeren in een project. Je moet dan den-

ken aan het realiseren van een productielocatie.

Wat daar allemaal bij komt kijken is enorm, zeker

in landen als bijvoorbeeld Saoedi Arabië of Iran”,

vertelt Frans van der Schoot.

Behoeftes

In het Midden-Oosten en Afrika is een groeiende

behoefte aan goede productielocaties, zo blijkt,

want de vraag uit die gebieden naar hulp vanuit

West-Europa neemt zienderogen toe. Mark de

Leeuw: “Ze zijn zoekende naar de juiste oplos-

singen, maar hebben vaak geen kennis van bij-

voorbeeld de bakkersbranche. Zo komen ze bij

ons uit en kunnen wij hen met onze expertise

hulp bieden.”

Saoedi Arabië

Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat Project

Techniek in Saoedi Arabië een prestigieus pro-

ject mag verzorgen: AlMaali Bakeries & Food

Industries. “Op dit moment zijn wij betrokken bij

het AlMaali Bakeries & Food Industrie- project in

Saoedi Arabië, waarbij een industriële bakkerij in

aanbouw is waar zowel grootbrood, kleinbrood,

korstproducten als lokale broodsoorten gepro-

duceerd zullen gaan worden. Deze bakkerij is

volledig naar Europese standaard ontworpen. Er

is sprake van een extreem hoge automatiserings-

graad, met name op de inpaklijn. Het is belangrijk

om meteen een hoge kwaliteit van de producten

te realiseren, want we spreken van een toetreder

op de markt die graag meteen een goede concur-

rentiepositie wil verwerven door hoogwaardige

producten aan te bieden. Daarbij adviseren wij

om met een breed assortiment te starten en ver-

volgens te kijken waar de meeste behoefte is, om

over te gaan naar specialisatie. Maar vooralsnog is

er sprake van een hoge mate van flexibiliteit”, zegt

Frans van der Schoot

Project Techniek heeft nagenoeg het hele traject

van planning tot realisatie voor haar rekening

genomen. “Daarbij gaan wij van ‘binnen naar

buiten’ te werk. Omdat er toch een hele nieuwe

productielocatie gerealiseerd moet worden mid-

den in de woestijn, kijken we naar wat nodig is

voor het productieproces en om de meest opti-

male logistieke stroom te krijgen. Daaromheen

wordt de bakkerij gerealiseerd. De machines

worden ook door ons geregeld. Daarvoor hebben

we een aantal leveranciers benaderd en in totaal

zijn er maar liefst dertien verschillende leveran-

ciers waarmee we in zee zijn gegaan om tot de

perfecte productielijn te komen. De bouwkundige

afwerking ligt heel hoog, want die zijn ook naar

Project Techniek is al ruim twintig jaar actief

binnen de bakkersbranche als adviesbureau.

Het bedrijf is gespecialiseerd in het bieden van

advies- en ingenieursdiensten binnen de voor-

namelijk (semi)industriële brood- en banket-

branche en de daaraan gerelateerde industrieën.

Maar de blik van Project Techniek richt zich

steeds verder over de horizon, richting verre

oorden waar ze hun diensten kunnen inzetten.

“De standaarden binnen West-Europa op het

gebied van voedselveiligheid en hygiëne zijn

zeer hoog”, zo horen wij van Frans van der

Schoot (Directeur van Project Techniek) en Mark

de Leeuw (Operational manager). “Veel onder-

nemers uit opkomende landen die investeren

in een productiefaciliteit voor voedsel nemen

voorbeeld aan deze hoge standaarden. Deze

ondernemers hebben echter vaak niet de ken-

nis en/of kunde om dit in praktijk te brengen.

Project Techniek is al sinds 2005 buiten de gren-

zen van de Benelux actief en heeft zodoende

vele ondernemers geholpen met het bouwen van

hun bakkerij volgens de Westerse standaarden.”

Project Techniek

profileert zich volop in het buitenland