Previous Page  48 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 48 / 52 Next Page
Page Background

Twee jaar geleden bakte hij het beste brood van

Nederland in de smaak- en duurzaamheidswed-

strijd van NieuwVers. We hebben het over Tom

van Otterloo. De bakker heeft twee winkels (De

Steeg en Arnhem) met als grote specialiteit –

hoe kan het ook anders – brood. “Mijn hart ligt

bij brood, ik vind het veel leuker om te werken

met brood en daarom hebben we ons daarop

gefocust”, zo geeft Tom van Otterloo aan. Zijn

verhaal is er echter niet één van alleen maar

rozengeur en maneschijn. Tom heeft het onder-

nemersbestaan met vallen en opstaan onder de

knie gekregen. “We hebben na hele zware jaren

gekozen voor een duidelijk beleid, waarin we

de eenvoud in de bakkerij en de winkels hebben

teruggebracht. Het specialiseren in brood heeft

ons uiteindelijk wel gered, want anders waren

we misschien wel omgevallen”, aldus Tom. Maar

er gaat een heel verhaal vooraf aan de omslag.

“Ondernemen zonder ellende bestaat niet. Je moet

doorzetten en de moed erin houden”

NB T M

A G A Z I N E

N R

4 2 0 1 5

48

Tom is opgegroeid in het zuiden van Limburg. In de

provincie van de overheerlijke vlaaien zou je ver-

wachten dat zijn interesse voor de bakkersbranche

ook daar ontstaan is, maar niets is minder waar.

“Mijn oom had in Vlissingen een bakkerij. In de

zomer waren wij daar vaak te vinden en zo is mijn

eerste indruk van de branche ook gevormd. Ik was

meteen enthousiast en dat komt door hem. Hij was

vooruitstrevend, spraakmakend en iemand met een

eigen visie. Ik wilde dan ook al van jongs af aan zijn

voorbeeld volgen en bakker worden.”

“Het was altijd gezellig in de bakkerij in Vlissingen”,

vervolgt Tom. “Mijn oom had ook heel veel humor,

maar hij werkte echt heel hard en stond voor de

kwaliteit van zijn producten. Zo werden er geen

concessies gedaan aan het deeg. Zoals gezegd wilde

ik altijd bakker worden en toen ik zeventien werd

ben ik naar de Vakschool in Wageningen gegaan.

Ik was een beetje een buitenbeentje, want ik wist

niet eens hoe een sloof aan moest doen. Maar ik

bleek wel gevoel voor deeg te hebben. Ik ben uit het

vertrouwde Limburg vertrokken om de Vakschool te

volgen en had het geluk dat ik tijdens mijn opleiding

Ad Stolk leerde kennen. Ik kon bij hem in de bak-

kerij werken, weliswaar voor niets, maar ik wilde het

vak graag leren. Daar heb ik in de praktijk onder-

vonden wat het inhoudt om bakker te zijn. Op een

harde manier heb ik daar heel veel geleerd. In 1981

ben ik uiteindelijk afgestudeerd en een zwerftocht

langs een aantal bakkerijen begonnen.”

Na een aantal ervaringen in de branche kwam Tom

in 1986 in het ‘Arnhemse’ terecht. “Ik heb bij een

biologische bakker in Arnhem gewerkt. Leuk om te

doen, veel geleerd, maar de zaak was niet rendabel.

Vervolgens ben ik bij de V&D als banketbakker aan

de slag gegaan. Daar moest ik heel efficiënt werken

en veel productie draaien. Ik kon mijn creativiteit

niet helemaal kwijt, maar ook daar heb ik weer

veel geleerd. Mijn volgende uitdaging was als vers-

manager brood en banket bij een supermarktketen,

waar ik verantwoordelijk werd voor een elftal filia-

len. Daar heb ik het onderdeel managen ervaren.

Jaarplannen schrijven, winkelinrichting, routing en

ga zo maar door. Bij alle bedrijven waar ik gewerkt

heb door de jaren heen, heb ik dingen geleerd die

mij later zeker hebben geholpen, vooral toen ik in

Nunspeet voor mezelf begon.”

Toch vond Tom in Nunspeet niet het geluk dat hij

zocht. “Het was niet helemaal mijn eigen bakkerij,

want we betrokken het brood van Schipper. Ik moest

veel deegstukken afbakken en kon dus weer niet

mijn creativiteit kwijt en ik werd ook niet echt opge-

nomen in de streng gereformeerde gemeenschap.

Het liep niet. Destijds heb ik dus na bijna drie jaar

de keuze gemaakt om de zaak te verkopen en op

R

E T R O

B

A K K E R I J

T

O M

V A N

O

T T E R L O O

Tom van Otterloo