Previous Page  49 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 49 / 52 Next Page
Page Background

NB T M

A G A Z I N E

N R

4 2 0 1 5 49

zoek te gaan naar iets anders. In De Steeg bleek een

kleine buurtbakkerij te koop te staan, waarbij ook

een winkel in Arnhem hoorde. We zijn er ingedo-

ken, zonder dat we wisten hoe slecht het eigenlijk

met de bakkerij ging. Dat was in 1996. De eerste

acht jaar zijn gewoon heel zwaar geweest. Er waren

bijvoorbeeld veel verborgen gebreken in de panden.

De bank overtuigde ons om door te gaan. Achteraf

wilde zij ook gewoon dat hun geld niet verloren

ging. We gingen door, maar het was met vallen en

opstaan dat we ons hoofd boven water konden hou-

den. We hebben op een gegeven moment zelfs een

derde winkel erbij genomen, ook in Arnhem, maar

dat hielp ook niet. Niet rendabel door te weinig

loop. Toen hebben we onszelf de vraag gesteld; wat

doen we? Destijds wilde zelfs de bank ermee stop-

pen. Maar wij gingen door. We hebben in die jaren

echt op de harde manier geleerd wat ondernemen

inhield. Je moet veel doorzettingsvermogen heb-

ben in ieder geval. Uiteindelijk hebben ik en mijn

partner Franske besloten het over een andere boeg

te gooien.”

Er werden duidelijke keuzes gemaakt. Geen gebak

meer zelf maken en specialisatie in brood, met

eerlijke en pure grondstoffen die gedeeltelijk bio-

logisch zijn. “Bij brood ligt mijn passie ook. Ik vind

het veel leuker om met brood te werken. We zijn

teruggegaan naar de basis. Uiteindelijk bleek dit

een goed besluit, want we werden rendabeler en we

konden weer investeren in de bakkerij. De winkels

draaiden steeds beter. In 2007 hebben we de ovens

vervangen, waardoor de energiekosten drastisch

omlaag gingen. Weer een meevaller dus. Eén van de

belangrijkste ontwikkelingen kwam in 2008. Franske

heeft voor haar afstuderen een communicatieplan

geschreven voor de onderneming. Daarin werd onze

identiteit duidelijk. Wat is de missie, wat is de visie,

waar staan we voor, wie zijn we? Ook ik ben meer

naar de voorgrond getreden als Tom van Otterloo,

de bakker. Mensen vinden het blijkbaar leuk om het

gezicht achter het brood te kennen. Ik ben dan ook

regelmatig in de winkel in De Steeg of in Arnhem

te vinden.”

Na het duidelijker profileren van de winkel en de

persoon achter de winkel, was het tijd om de uitstra-

ling van de winkel in Arnhem rigoureus te verande-

ren. “We hebben de winkel aangepakt, maar wel

volgens onze visie. De eenvoud moest terug in het

product, maar ook in de winkel en bijvoorbeeld in

de bediening. Dus daarop hebben we duidelijk inge-

speeld. Het product moet altijd goed zijn, maar het

verhaal dat je wilt vertellen ook. Hoe je dat vertelt

is wel eens lastig, maar daar zijn we blijkbaar wel

in geslaagd, want deze overgang heeft ons heel veel

goed gedaan. Gewoon door duidelijk te laten zien

wie we zijn hebben we de laatste jaren een mooie

omzetstijging gerealiseerd.”

Met brood als specialisme, kreeg Tom twee jaar

geleden een prachtige bevestiging dat hij de goede

weg was ingeslagen. Zijn Halls desem volkoren

(een erkend streekproduct) werd uitgeroepen tot

het Beste Brood van Nederland. “Eigenlijk doe ik

nooit mee aan wedstrijden, maar ik wilde toch een

keer mijn verhaal vertellen. Deze wedstrijd gaf mij

die mogelijkheid, omdat het niet alleen ging over

de kwaliteit van het product, maar ook het verhaal

achter het brood en de bakkerij. Maatschappelijk

verantwoord ondernemen vind ik heel belangrijk.

De keten van boer, molenaar en bakker is er om

elkaar te versterken. De verdeling moet eerlijk zijn

en daar zet ik dan ook op in. Maar uiteindelijk heeft

toch de smaak van ons brood de doorslag gegeven.

Het Halls desem volkoren bleek het meest toegan-

kelijk en zodoende wonnen we de titel Beste Brood

van Nederland. Een geweldig resultaat en we heb-

ben ook veel profijt gehad van deze prijs. Nationaal

was er veel aandacht en we hebben een goede naam

opgebouwd. We hebben vanuit de regio ook veel

bezoekers, maar we zijn nog steeds normaal. We

hebben geen gekke dingen gedaan doordat we die

titel destijds hebben gewonnen.”

In De Steeg is de winkel nog eenvoudig ingericht,

maar er hangt ontegenzeggelijk sfeer. Die sfeer

schrijft Tom toe aan het feit dat zijn personeel dat

creëert. “Ik heb hele goede mensen om mij heen die

sfeer brengen. Mensen voelen dat en op zaterdag

staan ze letterlijk buiten te wachten om de winkel

in te kunnen. Dat doen ze omdat ze dat ervoor over

hebben. Dat is de bevestiging die je zoekt. Als je mij

acht jaar geleden had gevraagd alles over te doen,

had ik nee gezegd. Nu zeg ik volmondig ja, ook met

alle ellende die we hebben gehad. Ondernemen

zonder ellende bestaat niet. Je moet doorzetten

en de moed erin houden. Vertrouw op jezelf en

je mensen. De persoonlijke benadering is daarin

heel belangrijk. Wij zijn allemaal bakker Tom van

Otterloo.”