N
I E U W S
A
C T U E E L
NB T M
A G A Z I N E
N R
4 2 0 1 5
8
Tijdens het Oogstfeest is de veiling van het eerste
baaltje haver, waarvan de opbrengst voor Bake for
Life is. Dit wordt georganiseerd op het binnenplein
van de Havermarkt in Zaandam met allemaal
kramen met informatie over haver en haverpro-
ducten, uiteraard onder het genot van een hapje
en drankje. Bakery Institute zet die dag de bakkerij
in het zonnetje!
Voor meer informatie over het Oogstfeest en de
activiteiten hier omheen, kijk op www.bakeryin-
stitute.nlBakery Institute organiseert dit jaar op 16 september vanaf 15.00 uur het Oogstfeest. Dit jaar staat
het Oogstfeest in het teken van Haver. De laatste jaren is haver steeds meer als een gezondheidsgraan
met bijbehorende gezondheidsclaims gewaardeerd en het Bakery Institute verwacht dat dit graan de
aankomende tijd een enorme vlucht gaat nemen.
Oogstfeest bij
Bakery Institute
Oproep Retro
Strijd om felbegeerde
Meestertitels in oktober
Mocht u interesse hebben om deel te nemen
aan de Retro, neem dan contact op met
Coen de Jager, door een mail te sturen naar
c.dejager@gpmedia.nl.
Voor onze rubriek ‘Retro’ waarin wij elke
uitgave van NBT Magazine een onderne-
mer uit de branche aan het woord laten is
de redactie op zoek naar bakkers met een
leuk, interessant, onderscheidend verhaal.
Vindt u dat u in aanmerking komt voor een
uitgebreide reportage in ons blad? Laat het
ons weten.
Zien hoe je eigen bakker zijn degen kneedt en
vult. De warmte van de ovens voelen. De heer-
lijkste geuren opsnuiven tijdens het bakproces.
En uiteindelijk natuurlijk van die kraakverse
broodjes proeven of je bakker helpen om zijn
mooiste taarten af te werken. Wat een verleiding!
Het kan allemaal als je de nacht doorbrengt bij
je bakker.
Promotie
De Stichting Ambachtelijke Bakkerij (SAB)
spoort alle ambachtelijke (banket)bakkers van
Nederland aan om in de nacht van 2 op 3
oktober hun vakkennis en liefde voor het vak te
laten zien aan een groot publiek. “Hoe een bak-
ker dit Open Huis invult, mag hij helemaal zelf
bepalen”, aldus Sandra Pluim, coördinator van
de SAB. “De Stichting faciliteert promotiemate-
riaal en verzorgt informatie over het evenement
richting de consument en richting de bakkers.
Bovendien zorgen we voor diverse radiocom-
mercials op 100% NL en Radio 10 in de aanloop
naar 2 oktober.”
‘Breng de nacht door met je bakker’ kan op aller-
lei manieren tussen 20.00 uur ’s avonds en 8.00
uur ’s ochtends worden ingevuld. Te denken valt
aan rondleidingen door het bedrijf, demonstraties
van vaktechnieken of bakprocessen, workshops
of proeverijen. Iedere bakker nodigt zijn eigen
klantenkring uit via eigen kanalen, maar wordt
ondertussen landelijk ondersteund door de aan-
dacht die de SAB genereert. “Meedoen aan
‘Breng de nacht door met je bakker’ is geheel
vrijblijvend”, benadrukt Pluim. “Wij zien het
echter als een prachtige kans om de consument
te laten kennismaken met ons ambacht en het
de aandacht te schenken die het verdient. Het
is hét moment voor iedere vakman om vragen
te beantwoorden en zijn kennis en verhalen te
delen. Precies datgene, waarnaar de consument
anno 2015 naarstig op zoek is.”
Informatie:
www.ambachtelijkebakkerij.nu‘Breng de nacht door met je bakker’
Consumenten willen graag weten waar hun eten vandaan komt, hoe het wordt bereid en wie het
voor hen klaarmaakt. Daarom spoort de Stichting Ambachtelijke Bakkerij alle ambachtelijke brood-
en banketbakkers van Nederland aan om van 2 op 3 oktober de deuren van hun bedrijf wijd open te
gooien, en de consument uit te dagen: ‘Breng de nacht door met je bakker!’
Binnenkort gaan twee boulangers en één patissier op voor een praktijkexamen dat in oktober bij het
Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen wordt gehouden. In totaal namen vijf boulangers en twee
patissiers deel aan het theorie-examen.
De overgebleven kandidaten maken zich op voor de strijd om de felbegeerde titel die slechts door vijf
personen in Nederland wordt gedragen. In oktober zullen de overgebleven kandidaten in een drie dagen
durend praktijkexamen de internationale examencommissie moeten overtuigen van hun kennis, passie,
vakmanschap en visie op hun vakgebied.
Eerder werd bekend dat het examencentrum in Wageningen per 1 augustus zal sluiten. “Toch zullen de
Meesterexamens dit jaar gewoon in Wageningen plaatsvinden”, aldus David de Bruijn, communicatiema-
nager bij het NBC. De Bruijn vervolgt: “Er wordt nog onderzocht of er mogelijkheden zijn om de bakkerijen
op een andere manier in te zetten. De lokalen worden dus niet ontmanteld en dat biedt ons de mogelijkheid
om het Examen gewoon in Wageningen te organiseren.”