NBT nr4 2018 online

NB T M a g a z i n e n r 4 2 0 1 8 31 DASHBOARD “Het doel is om alle afzonderlijke onderdelen van de productielijn die nu al data vergaren, met elkaar in verbinding te stellen en deze data nog beter te analyseren om conclusies te kunnen trekken”, aldus Marcel Trapman, Teamleider iBakeware bij de Kaak Group. “Je moet het zien als een dashboard van een auto. Als je gas geeft, slaat de wijzer op de toerenteller en snelheidsmeter uit, maar je ziet ook dat je moet schakelen omdat je niet meer zuinig rijdt en zo krijg je nog veel meer informatie. In je auto staat alles met elkaar in verbinding. Dat dashboard zijn wij aan het ontwikkelen voor de productielijn in een bakkerij. Het is ‘Smart Industry’: je verzamelt data en van daaruit worden intelligente conclusies getrokken. Waarom gebeurt er iets? Waarom is het eindproduct niet helemaal naar wens? Waar ligt dat aan? Alle informatie wordt verzameld en van daaruit kunnen we inzichtelijk maken wat er is gebeurd. Zodoende kunnen we onze klanten nog beter helpen met het optimaliseren van de efficiency en het rendement van het productieproces.” KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE “Ik geef graag een voorbeeld”, zo vervolgt Marcel. “Neem de motor van de koeltoren. Gaat deze onverwachts kapot, dan heb je een probleem. Je kunt je producten weggooien, je hebt stilstand, je moet je personeel extra belasten en je leverancier moet alles op alles zetten om meteen een nieuwe motor te regelen. Zou het niet mooi zijn als we kunnen meten wat er gebeurt in de motor om het systeem vervolgens zelf te laten signaleren dat er een afwijking is. Dat is het systeem dat wij aan het ontwikkelen zijn. Om ook in de nabije toekomst te kunnen voorspellen wanneer vervanging nodig is. Dan wordt de motorleverancier van te voren al gewaarschuwd dat er een nieuwe motor klaar moet staan, want afgaand op de data die we analyseren, zien we dat de oude motor het binnen bijvoorbeeld veertien dagen gaat begeven. Zo ver willen we het proces kunnen monitoren en zodoende beheersen.” SENSOREN Op dit moment is de Kaak Group zover dat de data rudimentair geanalyseerd wordt en er waarschuwingen doorgegeven kunnen worden aan de verschillende belanghebbenden. Die kunnen vervolgens op basis van hun functie en kennis een vervolgactie ondernemen. In de toekomst kunnen algoritmes helpen de juiste keuzes te maken, mits de goede sensoren aanwezig zijn. Want alles valt of staat met het vergaren van de juiste data en dus zijn de meest hoogwaardige sensoren nodig die trillingen registreren in een motor bijvoorbeeld. Die zoektocht naar de perfecte sensor voor elk onderdeel van de productielijn is binnen alle ondernemingen van de Kaak Group in volle gang en mocht de juiste sensor niet beschikbaar zijn, ontwikkelt Kaak deze zelf. IBAKECARE Als turnkey specialist heeft de Kaak Group natuurlijk alle specialiteiten – van silo tot krat – in eigen huis. Daardoor komt er ook al heel veel data bij elkaar waarmee de Kaak Group haar klanten kan helpen. Helpen om stilstand te voorkomen, het eindproduct verder te optimaliseren en een constante hoge kwaliteit te geven, maar ook helpen om personeel effectiever in te zetten, efficiënter te werken en onder aan de streep meer rendement uit de organisatie te halen. “Iedereen wil op deze manier werken, maar het is gewoon nog niet zo makkelijk om ook daadwerkelijk alles inzichtelijk te maken. We draaien momenteel een pilot van iBakeCare, zoals wij het noemen, bij een klant. We kunnen de resultaten staven met ervaringen uit de praktijk. Stapje voor stapje gaan we verder. We proberen overkoepelend op de gehele productielijn technologie en techniek samen te brengen en dat gaan we laten zien tijdens IBA, met natuurlijk als voornaamste doel ‘You bake, we care’. Hoe de toekomst in onze ogen precies eruit ziet, dat laten we graag tijdens IBA zien in de Smart Baking Experience.” DOCHTERONDERNEMINGEN Naast de Smart Baking Experience zijn uiteraard ook de diverse Kaak Groep dochterbedrijven aanwezig om hun laatste ontwikkelingen te tonen. Benier richt zich onder andere op de deegopmaak van premium baguettes, onder het motto ‘Taste needs Time’. DrieM toont een belangrijk deel van de sheeting lijn, bedoeld voor moeilijk verwerkbare artisanale degen. Kaak Spirals zal een koeltoren presenteren, voorzien van de laatste technische ontwikkelingen. Multiparts toont onder meer diverse transport onderdelen in verschillende hygiëne uitvoeringen en Kaak Bakeware zal de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van coating en productdragers laten zien. En tenslotte zullen natuurlijk ook de ovenbouwers uit de groep, Daub en MCS niet ontbreken. Voor aanvullende informatie: Kaak Groep Tel. +31 (0)315 339 111 | www.kaakgroup.com www.ibakeware.eu IBA: hal A1, stand 231

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4