NBT nr4 2018 online

A D V E R T E N T I E NB T M a g a z i n e n r 4 2 0 1 8 53 CHOCOLATERIE VAN HECKE We bezochten Chocolaterie Van Hecke. Sinds 1937 een gevestigd bedrijf in de Koestraat waar inmiddels de derde en vierde generatie samen in zowel de winkel als productie staat. De nieuwe generatie zorgde voor de nodige vernieuwing zoals een nieuw logo, nieuwe moderne verpakkingen, een tea room en ze serveren tegenwoordig naast chocolade en patisserie ook luxe broden. Maar wel alles volgens de kernwaarden: versheid en kwaliteit. Ook geeft de patissier regelmatig chocoladeworkshops in het atelier. We proeven hier een fris en luchtig dessertje van onder andere mango, passievrucht en chocolade crumble. Daarnaast krijgen we een vrolijke Green Blossom chocoladelolly, welke de zaak vorige zomer serveerde op Tomorrowland. JOOST ARIJS In de winkel van patissier en chocolatier Joost Arijs – het tweede adres dat we bezoeken – draait het om de puurheid van de ingrediënten. Er wordt gewerkt met verfijnde, zuivere smaken en een subtiel spel van texturen en contrasten. De winkelinrichting straalt ‘less is more’ uit, zodat de kleurrijke producten de hoofdrol spelen in de vitrine. Na een zoete verwennerij in de vorm van een frambozen macaron nemen we plaats op het terras. Hier krijgen we een waar kunstwerkje geserveerd, opgebouwd uit verschillende laagjes met onder andere krokante praliné feuilletine biscuit, crémeux van hazelnoot, karamel-melkchocolademousse en een hazelnoot dacquoise. Het gebakje is geairbrusht voor een fluweelzachte, stijlvolle look. CHOCOLADE MET EEN EIGEN VERHAAL Vervolgens leidt de tour ons naar Mayana Chocoladebar. Een stukje uit het centrum, gelegen in een studentenbuurt, wanen we ons even in een exotisch oord hier heel ver vandaan. Je wordt bij binnenkomst verwelkomd door de aangename chocoladegeur van versgebakken brownies en indrukwekkende tribal- muziek. Mayana hint uiteraard naar de cultuur van de Maya’s en werkt volledig volgens het Planet People Profit concept. De eigenaar heeft veel passie voor duurzame chocolade en streeft altijd naar eerlijke en transparante inkoop van al zijn grondstoffen. Naast de brownie met eigen gekozen topping proeven we hier van de eerste batch eigen gemaakte chocolade. ‘CHOCOLATE IS THE KEY TO HAPPINES’ De winkel van Van Hoorebeke is gesitueerd op een toplocatie aan het Sint-Baafsplein en is onlangs gerestyled. De quote ‘Chocolate is the key to happines’ komt binnenkort nog als finishing touch aan de muur te hangen in maar liefst 8 talen. Ideaal voor de toeristen aan wie ze bij Van Hoorebeke dagelijks met alle liefde uitleg en persoonlijk advies geven. Ze zweren hier bij het werken met verse ingrediënten en hebben de recepten helemaal geperfectioneerd. We proeven drie pralines en kunnen als bezoeker door een glazen plaat in de vloer de productieruimte bekijken. SMAKEN MET DIEPGANG Een van de groepen sluit de Trend Tour af bij Yuzu, waar de eigenaar vertelt dat hij na een carrière-switch zijn passie voor archeologie en interesse in de Japanse cultuur heeft gecombineerd met de chocolade. Aan de hand van een gevoel/herinnering, een film(personage) of een inspirerende locatie wordt een diepere betekenis gegeven aan smaken. De minimalistische pralines hebben allemaal exact dezelfde vorm, wat het geheel een strakke uitstraling geeft. Het onderscheid wordt gemaakt door decoratie, buitengewone smaakcombinaties en uiteraard het unieke verhaal per praline. Smaken als eekhoorntjesbrood, tabak en whisky en zwarte truffel en tonkabonen springen in het oog. Het assortiment verschilt van dag tot dag aangezien er van iedere praline slechts 96 stuks worden geproduceerd. Op is op. We proeven pralines naar eigen keuze en worden verrast met een kunstwerkje wanneer we een doosje laten vullen. Het heeft iets weg van een chocolade schilderijtje, die je eigenlijk niet op wilt eten. De Chocolade Compleet Trend Tour naar Gent sloten we af met een paar uurtjes vrije tijd om te dineren of de tips uit het programmaboekje te ontdekken. Maar de meeste deelnemers hebben elkaar opgezocht op het terras aan het water. De bus bracht ons vervolgens voldaan en met bergen inspiratie op zak terug naar Zundert. Ook behoefte aan inspiratie? Meld je aan op chocoladecompleet.nl als je op de hoogte gehouden wilt worden van de Trend Tours, masterclasses, demo’s, recepten, cursussen en nog veel meer! www.marvu.nl Bekijk onze website: Sterk in het verbinden van losse processtappen tot één soepel lopend geheel, zodat u snel en effectief kunt schakelen. Marvu is gespecialiseerd in interne transportsystemen in de voedselverwerkende industrie. Marvu biedt maatwerkoplossingen voor elk logistiek vraagstuk.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4