NBT Magazine nr 4 2019

NB T M a g a z i n e n r 4 2 0 1 9 3 C o l o f o n e n D e V i s i e Deze zomer kan weer de boeken in als recordzomer. De warmste dag ooit gemeten, de heetste nacht sinds de metingen, temperaturen boven de veertig graden en ga zo maar door. Over komkommertijd hoorde je bijna niemand, want er was genoeg te melden. Ook het bakkersvak kwam de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws. Uw vak wordt namelijk in het voortbestaan bedreigd. Het is al veel langer bekend dat de vergijzing in de branche gaat zorgen voor problemen. De komende jaren zijn er meer en meer bakkers die door hun leeftijd willen stoppen met werken, maar er is gewoon te weinig aanwas van jonge bakkers die de middelen of mogelijkheden hebben om een bakkerij over te nemen. Conclusie? Van de ongeveer 1500 overgebleven ambachtelijke bakkers is over een aantal jaar nog maar twee derde over. U leest het goed: er gaan vijfhonderd ambachtelijke bakkers gedwongen de deuren sluiten doordat er geen opvolging is. Dat is in ieder geval het beeld dat in diverse media geschetst werd van de nijpende situatie waarin veel bakkers zich bevinden. Goed nieuws is dat er in ieder geval oog is voor de zeker niet makkelijke situatie waarin veel (oudere) bakkers zitten. In nagenoeg elke krant en nieuwsprogramma kwam wel een ambachtelijke bakker voorbij die zijn passie voor zijn vak mocht benoemen en dat podium werd natuurlijk gepakt. Daarbij was het ook nog eens bloedverstikkend warm en werd de bakker in de bloedhete bakkerij geïnterviewd om te kijken hoe zij de tropendagen overleven. Kortom: de bakker was deze zomer trending topic. De algehele consensus die we kunnen trekken uit de vele artikelen en items over de (ambachtelijke) bakker? U wordt gezien als iemand die hard werkt om de meest lekkere, kwalitatief hoogwaardige producten in de winkel te krijgen. Iemand met passie voor zijn vak, een ambachtsman of -vrouw. Maar ook iemand omgeven door mysterie. De bakker werkt in de ogen van veel mensen nog steeds vooral ’s nachts, gooit wat ingrediënten bij elkaar om een deeg te vormen, bakt het af in de oven en je hebt een perfect brood: zo makkelijk gaat het toch? Dat is de gedachten nog steeds van de consument. Hoe het allemaal tot stand komt en wat er allemaal bij komt kijken moet dus nog steeds verteld worden aan de consument, maar het mooie is dat de landelijke media dat nu doen. Aan u om uw verhaal goed te vertellen als u de kans krijgt. Als u trouwens op zoek bent naar opvolging, dan is er goed nieuws. Er is gestart met een wervingscampagne om per jaar vijftig overnames in de ambachtelijke bakkerij tot stand te brengen. Om dit te realiseren hebben twaalf branchepartijen de Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij opgericht. Deze Stichting richt zich op de groep (mogelijke) opvolgers voor bakkerijbedrijven vanuit allerlei gelederen zoals huidige familie of medewerkers, maar ook zij-instromers en studenten van MBO en HBO. Daarover leest u elders in dit blad meer. Veel leesplezier met deze uitgave van NBT Magazine. Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Advertentieverkoop: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseurs) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit­ gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamers van Koophandel. Vaktijdschrift NBT Magazine heeft het HOIKeurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 24,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2019 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) nbt magazine Special BAKKERIJ- MACHINES COVERSTORY BAKKER VREUGDENHIL OVER VACUUM COOLING: “GOEDE PRODUCTEN WORDEN ECHT VOLMAAKT” 2A | Multiparts T u r n K e y C o n c e p t re 23-01-17 15:51 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | September 2019 | 20e jaargang no.4 | Prijs € 10,50 De Visie Coen de Jager Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl “DE BAKKER WAS DEZE ZOMER TRENDING TOPIC”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4