NBT Magazine nr4 2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 4 2 0 2 0 3 ‘Brood bij de bakker, vlees van de slager en fruit bij de groenteboer: kleine ambachtelijke winkels doen goede zaken in coronatijd, blijkt uit cijfers van onderzoekbureau GfK. Dat komt vooral omdat mensen in coronatijd thuis moeten eten en daar meer van willen genieten. Bovendien speelt ook de zogenoemde 'supermarktangst' een rol. Mensen zijn bang om in drukke supermarkten de boodschappen te halen en winkelen daarom liever bij de bakker, slager of groenteman om de hoek.’ Dit bericht was begin augustus in het nieuws. Het is toch eigenlijk jammer dat een ‘supermarktangst’ mensen naar de speciaalzaken drijft. Ik kom zelf juist het liefst bij de ambachtelijke bakker, slager, groenteboer, kaasboer en ga zo maar door. En ik denk met mij nu ook een groot aantal mensen die voorheen hun producten vooral bij de super kochten. Want het verschil is er nog steeds. De ambachtelijke bakker heeft nog steeds een voorsprong qua kwaliteit – dat is mijn mening – van zijn brood op de supers. Maar, de industriële bakkerijen streven natuurlijk naar dat niveau. Ambachtelijk produceren op industriële schaal is het streven en ze komen steeds dichterbij. De innovatieve oplossingen als het gaat om verdere automatisering in het productieproces van de (midden) industriële bakkerijen gaan rap. Sec gezegd komt het erop neer dat er steeds minder handjes aan de lijn komen, maar ook dat er op een constant ‘hoog’ niveau wordt geproduceerd. Kwaliteit en kwantiteit zijn leidend. Grote aantallen per uur, maar wel een hoogwaardig product. Om ambachtelijkheid te benaderen heeft de Kaak Group nu een volgende stap gezet door het insnijden van deegstukken om het brood gecontroleerd te laten openbarsten gedurende het bakproces (scoring) te automatiseren. Dus een robotsysteem dat menselijk handelen overtreft én veel toegevoegde waarde en efficiëntie biedt. De handtekening van de bakker wordt gezet door een robot: geen toekomst, maar nu. Waar onderscheidt de ambachtelijke bakker zich dan nog mee? Handwerk (nog steeds ja, want niet alles kan nu al door een robot gedaan worden), een langere rijstijd van het deeg, een ambachtelijke uitstraling én beleving! Zeker dat laatste is iets wat men verwacht tegenwoordig als ze een bakkerswinkel binnenstappen. De geur van vers brood, mooie producten en een sfeervolle winkel. Kijk naar de vele verswinkels die ons land inmiddels rijk is. Lekkere kazen, mooie worstjes, heerlijke olijven, een verkoelend drankje erbij: daar hoort een prachtig brood bij en dat haal je bij de specialist. C o l o f o n e n D e V i s i e Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales : GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Lisan van den Bosch (Media-adviseur) l.bosch@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit­ gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamers van Koophandel. Vaktijdschrift NBT Magazine heeft het HOIKeurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 24,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2020 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | September 2020 | 21e jaargang no.4 | Prijs € 10,50 nbt magazine COVERSTORY KAAK GROUP ZET VOLGENDE STAP INVERDEREAUTOMATISERINGVAN HET PRODUCTIEPROCES Special BAKKERIJ- MACHINES De Visie Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl 'SUPERMARKTANGST’ DRIJFT MENSEN NAAR DE SPECIAALZAKEN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4