NBT Magazine nr4 2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 4 2 0 2 0 32 B a k k e r i j m a c h i n e s ALS WIJ OP BEZOEK ZIJN BIJ BAKKERIJ TETTEROO IN EEMNES, GAAN WE NOG STEEDS GEBUKT ONDER EEN ENORME HITTEGOLF EN DAT MERK JE NATUURLIJK OOK IN DE BAKKERIJ. MAAR TOCH ZIJN LÈON TETTEROO EN MARJON VAN GROOTVELD OPGEWEKT ALS WE BINNENLOPEN EN DAT HEEFT NATUURLIJK EEN REDEN. NIET ALLEEN WERKEN ZE SINDS EEN DAG MET NIEUWE HEIN ECOSTONE2 ROTATIEOVENS, OOK ZIJN ER SINDS EEN PAAR WEKEN EEN NIEUWE RONDO COMPAS 4.0 UITROLMACHINE MET VIER AFZONDERLIJKE EN DIRECTE AANDRIJVINGEN ÉN EEN SNIJTAFEL VAN HETZELFDE MERK TERUG TE VINDEN IN DE BAKKERIJ. MET DIE LAATSTE TWEE IS VOORAL MARJON BLIJ, WANT ZIJ IS BIJ BAKKERIJ TETTEROO VERANTWOORDELIJK VOOR DE VIENNOISERIE. “MIJN WERK IS NIET ALLEEN EEN STUKJE MAKKELIJKER GEWORDEN, HET SCHEELT OOK GEWOON HEEL VEEL TIJD DAT WE NU MET EEN NIEUWE UITROLMACHINE WERKEN EN DAT WE VOOR HET EERST DE BESCHIKKING HEBBEN OVER EEN SNIJTAFEL”, ALDUS EEN ZICHTBAAR OPGETOGEN MARJON. “WE WERKEN NU DRIE WEKEN MET DE UITROLMACHINE EN SNIJTAFEL EN HET IS EEN VERADEMING” Bakkerij Tetteroo is voor ons geen onbekend terrein. Al eerder zijn we bij de vooruitstrevende bakkerij geweest toen andere bakkerijmachines werden aangeschaft om de hoge kwaliteitsstandaard nog verder te verbeteren. Want kwaliteit is leidend bij Tetteroo en er worden geen concessies daarin gedaan. “We kiezen dan ook voor kwaliteit en betrouwbaarheid als het gaat om toeleveranciers en in mijn ogen is Van Asselt & Alferink dé professionele partner voor de levering van bakkerijmachines en ovens”, zo is Lèon stellig. “We doen al jaren zaken met Van Asselt & Alferink en zij zijn betrouwbaar, snel en komen afspraken na. Daarbij hebben ze met Burnex een goede servicepartner achter zich met vakbekwame monteurs. Daarom hebben we gekozen om de twee rotatieovens die hier stonden van Hein ook weer te vervangen met dezelfde, maar nieuwere exemplaren. Ze waren pas negen jaar oud, maar we kiezen voor nieuw zodat we de onderhoudskosten enorm terugschroeven.” VERADEMING De nieuwe uitrolmachine en snijtafel zijn van Rondo, ook een merk dat Van Asselt & Alferink vertegenwoordigd. “We werken nu drie weken met de uitrolmachine en snijtafel, maar het is een verademing”, vertelt Marjon. “Ik ben er elke dag mee bezig, maar ik wil niet meer terug naar de oude situatie. Niet alleen scheelt het mij heel veel tijd dat ik niet meer op de oude uitrolmachine bij elke handeling de machine moest omstellen, we hoeven ook niet meer met zijn drieën het deeg uit te snijden. Daarbij kunnen we een constante, hoge kwaliteit garanderen, wat je met handwerk toch niet altijd hebt.” MOGELIJKHEDEN Marjon is met name bezig met het maken van de croissants bij Bakkerij Tetteroo, zo vertelt ze. “Ik ben vijf jaar lang gewend geweest om het deeg op een ‘verouderde’ manier uit te rollen, wat veel tijd in beslag nam en vervolgens ook nog met de hand te snijden. Nu gaat alles nagenoeg automatisch. Toen ik net een paar dagen werkte met de nieuwe uitrolmachine en snijtafel dacht ik echt: ‘wat heb ik hiervoor gedaan?’ Het verschil is enorm en daarbij bieden beide machines een veelvoud aan opties en mogelijkheden. Nu maken we onze croissants in verschillende varianten zoals de volkoren- kaas - en ham/kaas-croissants op de machines, maar ook chocoladebroodjes, worstenbroodjes, crackers en saucijzenbroodjes worden er op gemaakt. We kunnen nu ook gewoon meer proberen en onze eigen recepten verder optimaliseren. Dat is een bijkomend voordeel. De tijd van passen en meten is voorbij.” Marjon toont de nieuwe deeguitrolmachine

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4