NBT Magazine Nr-4 2022 Online

NB T M a g a z i n e n r 4 2 0 2 2 3 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Demi van der Coer (Media-adviseur) d.coer@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitge- voerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2022 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Onlangs hoorde ik via via een verhaal van een ambachtelijke bakker die zijn energierekening dit jaar zag stijgen met meer dan €60.000,-. Het zal jullie niet eens verbazen, want grote kans dat jullie ook met dergelijke kostenstijgingen te maken hebben, maar het is toch elke keer weer schrikken als je zulke bedragen hoort. €60.000,- meer aan kosten; hoe bereken je dat door? Even ervan uitgaande dat deze bakker 100.000 broden per jaar bakt, kost een brood alleen al 60 cent meer door energie. En dan hebben we het nog niet over stijgende grondstofkosten, transport- en logistiekkosten, personeelskosten en ga zo maar door. Begin dit jaar hoorde en las je in veel media dat de prijs van een brood wel eens naar €5,- kon gaan, wat uiteindelijk dus wat prematuur bleek, maar als je de verhalen uit de praktijk hoort ga je er toch bijna in geloven. Vooralsnog heb ik bij mijn bakker nog geen €5,- betaalt voor een brood en hopelijk is dat ook nog niet nodig op de korte termijn. Maar als ondernemer kun je stijgende kosten niet voor je eigen rekening nemen. Die moet je hoe dan ook een keer doorberekenen en dat zal de consument ook moeten begrijpen. Ze betalen toch ook de prijzen bij de supermarkten voor hun eten, die de laatste maanden met meer dan 15% gestegen zijn. Kwaliteit geeft nog steeds de doorslag. Daar ben ik van overtuigd en dat is ook de reden dat ik mijn brood nog haal bij de bakker. Als ik kijk naar de bakkers waar ik de afgelopen tijd op bezoek ben geweest, dan onderscheiden deze vakmannen zich echt op basis van productkwaliteit. Peter Bienefelt is een zeer erkend en veelgeprezen broodspecialist. Sinds vorig jaar heeft deze Meester Boulanger ook zijn eigen winkel met broodcafé onder de naam ‘De Boulanger’. Toepasselijker kan natuurlijk niet, maar de reden van ons bezoek is niet eens zijn veelgeprezen desemproducten. Peter is namelijk ook een echte specialist op het gebied van oliebollen en heeft eind vorig jaar meteen zijn naam in Rhoon en omgeving gevestigd met zijn unieke aanbod. Iemand anders die recent indruk op mij maakte, is niet eens zo heel lang werkzaam als bakker. Guus Schepers gaf zijn baan bij de Rabobank op om zich te laten omscholen tot bakker. Sinds vorig jaar bakt hij op een unieke locatie - de molen naast het huis van hem en zijn vrouw Margreet – en bestiert hij de Korenmolen Windlust. Na een intensieve training van negen weken bij het Bakery Institute onder leiding van François Brandt had Guus de theoretische en praktische kennis opgedaan om te starten. Nu is hij full time bakker en bakt vanuit de basis. Hij vervaardigt negentig procent van zijn assortiment helemaal zelf en kwaliteit is het uitgangspunt. Dat blijkt te werken, want inmiddels zijn er acht mensen in dienst en is er een tweede filiaal geopend. Vandaar mijn overtuiging dat kwaliteit de doorslag geeft, ook al kost het steeds wat meer. C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie nbt magazine TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | September 2022 | 23e jaargang no.4 | Prijs € 10,50 Special COVERSTORY: VERHOEVEN FAMILY: 'INNOVATIE EN FLEXIBILITEIT ZIJN KEY' BAKKERIJMACHINES / OLIEBOLLEN- BENODIGDHEDEN Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl ‘KWALITEIT GEEFT NOG STEEDS DE DOORSLAG, OOK AL KOST HET STEEDS WAT MEER’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4