COVERSTORY DOSSCHE MILLS DOSSCHE MILLS LANCEERT ‘TERAH’ VOOR 50% MINDER CO 2 -UITSTOOT IN 2030 Het klimaat houdt ons allemaal danig bezig. Bijna elk weerbericht lijkt te spreken van uitzonderlijke warmte, droogte of neerslag. Ook in Nederland en België laat de klimaatverandering zich meer en meer voelen en komen oogsten onder druk te staan. Als toonaangevende maalderij en grondstoffenproducent is Dossche Mills vastbesloten om landbouwers en (industriële) bakkers te wapenen tegen deze toenemende onzekerheid. Met het ‘Terah Footprint Program’ zet Dossche Mills de stap naar minder emissies, meer biodiversiteit en grotere weerbaarheid van de bodem. Dossche Mills wil hierin resoluut een voortrekkersrol opnemen. klanten. We geloven in de veelzijdigheid en duurzaamheid van graan als basis ingrediënt en willen bovendien ook op lange termijn bijdragen aan het welzijn van de samenleving en onze omgeving”, aldus CEO Kristof Dossche. Dezelfde strekking van woorden gebruikte Kristof Dossche ook tijdens de eerste ‘Dossche Mills Footprint Summit’ waar partners uit de hele keten aanwezig waren om meer te leren over Terah en hoe Dossche Mills ervoor gaat zorgen dat het haar footprint verkleint, zodat iedereen duurzamer kan produceren. “Waarom wij nu deze stap zetten? Omdat Dossche Mills als marktleider en pionier in duurzame tarweketenbeheersing haar verantwoordelijkheid wil nemen en een betere planeet wil achterlaten voor toekomstige generaties. We zien deze ambities ook verder ondersteund door onder andere de door Europa opgelegde emissiereductiedoelstellingen en een zelfde zin voor verantwoordelijkheid bij meer en meer van onze klanten.” 50% CO2-reductie in 2030 In de voedselketen ‘from farm to fork’ legt Dossche Mills de klemtoon op de teelt van tarwe, volgens data veruit de grootste bron van haar CO2 voetafdruk. Het familiebedrijf staat al 150 jaar garant voor hoogkwalitatieve tarweproducten, maar blijft dus resoluut vooruitkijken. 50% reductie in 2030, dat is de doelstelling van Dossche Mills. Als referentie gebruikt ze bovendien de recente metingen van 2022 en geen oude, achterhaalde, cijfers die om minder inspanningen zouden vragen. Met deze oprechte toewijding wil Dossche Mills effectieve impact realiseren. “Onze eigen expertise in het verduurzamen van de tarweketen vullen we aan met 26% van de wereldwijde emissies komt van de voedselproductie. En volgens de cijfers van ‘Our World in Data’ is 40% van die 26% gelinkt aan de teelt van gewassen. Als grote afnemer van tarwe én leidende speler in Europa vervult Dossche Mills een belangrijke rol om de CO2-uitstoot in de keten aan te pakken. Dossche Mills ziet duurzaamheid als antwoord op onzekerheid, aangezien langere periodes van droogte en hevige regenval een bedreiging vormen voor oogsten – en bijgevolg ook leveringen. Niet verwonderlijk dat bij voedselproducenten de vraag naar ‘duurzame tarwe’ groeit, ook al omdat zij als ondernemers moeten voldoen aan de door Europa opgelegde emissiereductiedoelen. “Bij Dossche Mills engageren we ons voor de kwaliteit van onze producten en het succes van onze Lees verder op de volgende pagina ▶ NBT MAGAZINE NR 4 2024 21
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4