RETRO “Mijn weg naar het bakkersvak begon met een zelfgebakken taart voor mijn vrouw, om haar te verrassen na een ziekenhuisopname. Ik vond het ontzettend leuk om te bakken en bracht al snel lekkernijen naar vrienden, familie en collega’s. Ik werkte toen nog bij een verzekeringsmaatschappij, maar wist dat ik dat niet de rest van mijn leven wilde doen. Mijn vrouw haalde me over om mee te doen aan Heel Holland Bakt. Ondanks dat ik me te laat had aangemeld, werd ik uitgenodigd en stond ik binnen de kortste keren in de tent met Robèrt van Beckhoven, samen met een aantal andere thuisbakkers. Ik had veruit de minste ervaring van alle deelnemers, maar wist het toch tot de vierde aflevering te schoppen! Het was een fantastische manier om kennis en ervaring op te doen.” Met tegenzin keerde Victor terug naar zijn kantoorbaan. “Ik wilde weg, maar met een gezin geef je zekerheid niet gemakkelijk op. Toch bleef het bakken in mijn achterhoofd rondspoken. Ik ging langs bij het Bakery Institute voor een proefles, maar wist niet hoe ik de opleiding kon volgen naast mijn huidige baan. Toen mijn baas bekendmaakte dat het bedrijf ging herstructureren en dat ik opnieuw moest solliciteren op mijn huidige baan, wist ik dat mijn moment was aangebroken. Ik ben naar de directeur gegaan en vroeg of hij, in plaats van een transitievergoeding, mijn opleiding wilde betalen. Hij ging akkoord en ik ging de opleiding volgen, eerst patisserie, daarna boulangerie.” “Brood is veel mooier dan banket”, vindt Victor. “Het is toch het spannendste dat er is? Je mengt bloem en water, het gaat een eigen leven leiden. Je kan het proces niet meer stoppen, enkel sturen. Dat vind ik absoluut geweldig. Ik was vooral onder de indruk van desembrood. In Dieren konden mensen dat nergens kopen. Dat moest veranderen. Ik huurde de productieruimte van een bakker in Lochem en verkocht mijn desembroden bij mij thuis en in enkele supermarkten in Dieren en omgeving. Mensen hadden abonnementen op mijn brood. Het liep storm. Maar toen werd de bakkerij die ik huurde, verkocht en moest ik plotseling op zoek naar een andere productieruimte om mijn brood te bakken.” Al ‘Het Goede’ van de omgeving Die nieuwe productieruimte vond Victor dicht bij huis. “Ik kwam in contact met Dick Wanningen, een Dierense bakker die na tientallen jaren uitkeek naar zijn welverdiende pensioen. In eerste instantie wilde ik enkel zijn productieruimte huren, maar ik ben uiteindelijk toch de uitdaging aangegaan om de hele bakkerij over te nemen, inclusief de dagwinkel, het personeel en assortiment. Zo begon bakkerij Het Goede, vernoemd ‘BROOD IS TOCH HET SPANNENDSTE DAT ER IS? JE KAN HET PROCES NIET STOPPEN, ENKEL STUREN’ Bedrijfsopvolging is een serieus probleem in de bakkerijbranche. Als een bakker binnen zijn familie geen overnamekandidaten kan vinden, is hij of zij afhankelijk van enthousiaste zij-instromers zoals Victor Smeets. Na jarenlang in de personeelsadministratie te hebben gewerkt, vond Victor Smeets zijn passie in het bakken van brood, met name desembrood. Eerde dit jaar nam hij een bijna honderd jaar oude bakkerij in Dieren over. DOOR TE KIJKEN, RUIKEN EN PROEVEN KUN JE ALS CONSUMENT HEEL GOED ZELF BEOORDELEN OF HET NOG GESCHIKT IS VOOR CONSUMPTIE 40 NBT MAGAZINE NR 4 2024
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4