

‘Gewoon goed’
Rainer Knoll beoordeelt DAUB Backtechnik
NBT
magazine
30
OVENS
SPEC I AL
Rainer Knoll van de Bremense ‘Backstube’
kent de DAUB thermo-olietechniek al van
zijn DAUB Backmeister, waarmee hij sinds
1989 dag in, dag uit betrouwbaar en pro-
bleemloos hoogwaardige en ambachtelijk
vervaardigde kwaliteitsproducten bakt.
De door Knoll nieuw aangeschafte DAUB
Thermo-Roll wagenovens met SX12 control-
ler kunnen communiceren met de SX 12-con-
troller van de DAUB Backmeister en op die
manier onder andere snel recepten uitwis-
selen. Naast de gemakkelijke bediening, het
grote display en de geïntegreerde ketel-
aansturing blijkt juist uit dit soort details
de ‘echte DAUB-knowhow’. Bovendien kan
het receptbeheer heel eenvoudig op de pc
plaatsvinden en gemakkelijk naar de con-
trollers worden doorgegeven.
Om in de toekomst nog beter aan de ver-
schillende eisen ten aanzien van de baktem-
peratuur voor de producten tegemoet te
kunnen komen, heeft de heer Knoll beslo-
ten tot de aanschaf van de nieuwe etage-
bakoven met twee temperatuurzones. “Nu
kunnen we tegelijk brood en gebak bakken,
waardoor onze productie nog flexibeler
wordt”, aldus Knoll. “De nieuwe DAUB
Backmeister voldoet gewoon perfect aan
onze hoge kwaliteitseisen.”
Dankzij zijn goede ervaringen met DAUB
stond het voor Rainer Knoll al bij voorbaat
vast dat hij ook voor de geplande nieuw-
bouw van zijn bakkerij thermo-olieovens
van de Hamburgse fabrikant zou gaan
gebruiken. “En dat niet alleen vanwege
de ongeëvenaarde bakeigenschappen, maar
vooral ook om de energiebesparing”, vult
Knoll aan.
Verstandige beslissing
Toen dochter Lene Siemer (geboren Knoll) 4
jaar geleden besloot dat ze op termijn het
familiebedrijf wilde voortzetten, werd de
knoop doorgehakt voor de nieuwbouw van
de bakkerij. Na lang zoeken deed de moge-
lijkheid zich voor om vlakbij de oude locatie
(tweehonderd meter verderop in dezelfde
straat) een geschikt object te kopen en dit te
verbouwen. Zo konden ze meerdere vliegen
in één klap slaan.
Hart voor de zaak
Rainer Knoll hecht er veel waarde aan dat
de productiefaciliteit zich dicht bij de oude
plek bevindt. Daardoor wordt de weg naar
het werk voor de medewerkers niet langer.
Het zou vast veel eenvoudiger zijn geweest
om ergens op het industrieterrein van
Bremen een nieuwe bakkerij te bouwen,
maar dan hadden de medewerkers wel-
licht niet achter de verhuizing gestaan en
ontslag genomen. Om hoogwaardige pro-
ducten te vervaardigen, heb je echter een
betrouwbaar team van betrokken mede-
werkers nodig, die met plezier werken. Voor
de familie Knoll zijn de medewerkers van
oudsher het belangrijkste bedrijfskapitaal.
“We bakken uit overtuiging en voelen ons
verantwoordelijk voor mens en natuur.
Dat is onze filosofie. We maken ecolo-
gisch brood en gebak. Met ons team van
gekwalificeerde medewerkers vervaardi-
gen we hoogwaardige kwaliteitsproducten.
Onze jarenlange ervaring vormt elke dag
opnieuw een belangrijk ingrediënt bij de
productie van brood en gebak, zodat we
de kwaliteit van onze producten voortdu-
rend verbeteren. Alleen producten die aan
onze eisen voldoen en door onze strenge
kwaliteitscontrole komen, gaan verder naar
onze wederverkopers, de natuurvoedings-
winkels, en onze eigen winkels. Op die
manier staan we met onze naam persoonlijk
garant voor de kwaliteit van onze bakkerij-
producten. Het resultaat is dat onze consu-
menten hoogwaardig ecologisch brood en
gebak kunnen kopen. Het gebruik van de
modernste apparatuur en de verwerking
van grondstoffen uit biologisch-dynamische
(Demeter) en andere gecontroleerde ecolo-
gische teelt, leidt ertoe dat we verantwoord
met de natuur omgaan. We bakken met
passie - dat is onze dagelijkse stimulans bij
het werk”, zo vat Rainer Knoll zijn onderne-
mingsfilosofie samen.
Een goede nasmaak
Wat betreft het thema kwaliteit voegt hij
er het volgende aan toe: “We gebruiken
bewust geen kunstmatige toevoegingen en
hulpmiddelen zoals broodverbeteraars. Bij
het samenstellen van onze eigen receptu-
ren houden we rekening met de nieuw-
ste inzichten afkomstig uit onderzoek en
levensmiddelentechnologie. Ook mensen
Het antwoord van Rainer Knoll is kort en
bondig, wanneer hem gevraagd wordt
de oven van DAUB Backtechnik GmbH in
Hamburg te beoordelen. De directeur van
de ‘Backstube - Backen mit Leidenschaft’
(bakkerij ‘Bakken met passie’) in Bremen is
niet alleen te spreken over de uitstekende
bakresultaten van DAUB, maar ook over
het uitgebreide advies, het projectmanage-
ment en de montage door de ovenspecia-
list op het gebied van thermo-olietechniek.
Rainer Knoll