

NBT
magazine
N
31
SPEC I AL
OVENS
met een allergie of chronische ziekte vin-
den in ons assortiment brood en gebak
een ruime keus aan kwaliteitsproducten
om dagelijks van te genieten. Deeg krijgt
van ons de benodigde tijd om in alle rust te
rijzen. Soms kan het wel zestig uur duren
voor de geheel eigen smaak van de verschil-
lende granen en deegsoorten zich volledig
ontplooit! Maar daarna worden we voor
dat wachten beloond met een uitstekend
resultaat: heerlijk, smakelijk brood.”
Ook als het gaat om ecologisch verant-
woord energieverbruik heeft Rainer Knoll
duidelijke principes: 100% groene stroom
uit hernieuwbare bronnen, het meest effec-
tieve gebruik van alle primaire energie.
Zo worden het volledige gebouw en het
industriële water verwarmd met behulp van
warmteterugwinning uit rookgassen, damp
en koeltechniek. De pompen die daarvoor
nodig zijn, zijn uiteraard ook zeer efficiënt
en modulair regelbaar. Naast de inzet op het
gebied van ecologische belangen en duur-
zaamheid binnen het eigen bedrijf, werkt
de ‘Backstube - Backen mit Leidenschaft’
als contractpartner van Demeter volgens de
richtlijnen van de Demeter Bund, en is het
bedrijf lid van de ‘Arbeitskreis Gutes Brot’
(werkgroep Goed brood), het Partnerschaft
Umwelt Unternehmen Bremen (partner-
schap van milieubewuste ondernemingen)
en de CSR Hanse (vereniging voor maat-
schappij verantwoord ondernemen).
En hoe komen de producten bij de klant?
“Ook bij de verkoop hebben we milieube-
scherming hoog in het vaandel staan. Ons
wagenpark bestaat uitsluitend uit voertui-
gen die op aardgas rijden. Tot dusver heb-
ben onze zeven aardgasvoertuigen in totaal
450.000 kilometer afgelegd. Op die manier
vervangen wij per jaar zo’n 48.000 liter die-
sel door aardgas. Dat wil zeggen: minder
uitlaatgassen en minder dieselroetdeeltjes
plus een investering in de toekomst. Als een
van de 13 bedrijven met een voorbeeldfunc-
tie hebben we een onderscheiding gekre-
gen voor arbeids- en gezondheidsbescher-
ming in ambachtelijke bedrijven. In 2010
werd de Backstube door de Wirtschaftsrat
Bremen-Nord (raad voor het bedrijfsleven)
verkozen tot Onderneming van het Jaar.
Bent u tevreden met uw nieuwe bedrijfslo-
catie? “Al met al is de nieuwbouw goed
verlopen, maar het coördineren en mana-
gen van alle werkzaamheden was een hele
opgave. De ondersteuning door DAUB
was voor ons dan ook erg belangrijk. We
hebben bewust voor een aanzienlijk gro-
ter koeloppervlak gekozen dan we op dit
moment nodig hebben. De reden hiervoor
is, dat de oppervlakte nu al is voorbereid op
de toekomst en het gedeelte in de tussen-
tijd kan worden gebruikt als gist- en tem-
peratuurkamer voor zuurdesem. De tem-
peratuurkamer wordt ook gebruikt voor
het verlengen van de gaartijd, waaruit zeer
aromatische producten voortkomen, die
erg lang vers blijven.”
Optimale service van DAUB
Vanwege de goede ervaringen van Rainer
Knoll werden ook voor de nieuwbouw
ovens van DAUB ingepland. De heer Knoll
vond vooral de alleszins redelijke offerte
en de snelle beantwoording van vragen
die opkwamen, zeer prettig. Het duidelijke
concept en de oplossingsgerichte voorstel-
len waren eveneens doorslaggevend voor
het aankoopbesluit. “Het kant-en-klare
ovenpakket met ketel, montage, isolatie
van de ringleiding en containers, plus de
verhuizing van de oude ketelinstallatie en
de integratie van de producten van een
andere ovenfabrikant in de nieuwe DAUB-
bakoveninstallatie vormden voor mij de
bevestiging dat onze beslissing volko-
men juist was”, benadrukt Rainer Knoll.
“Bovendien werden we niet verrast door
verborgen kosten of “kleine lettertjes”,
kortom, het was allemaal ‘gewoon goed’.”
Alles wijst erop dat Rainer Knoll en zijn bak-
kerij ‘Backstube - Backen mit Leidenschaft’
op de nieuwe locatie een nieuw hoofdstuk
aan de succesvolle bedrijfsgeschiedenis gaat
toevoegen. Met de ovens en de ervaring
van DAUB heeft hij wat dat betreft ook
vanuit technisch oogpunt optimale voor-
uitzichten.
Meer informatie:
Kaak Nederland,
tel. +31 (0)315 339 111,
www.kaakgroep.nl