Previous Page  37 / 44 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 37 / 44 Next Page
Page Background

“Het is tijd om het kenbaar te maken

dat BVT nu ook gespecialiseerd is in

vacuüm koeling”

BVT Vacuum Cooling: capaciteit, efficiëntie, houdbaarheid

en kwaliteit van producten verhogen, tijdens het gehele koelingsproces!

Zoals gezegd; vacuüm koelen is niet iets

nieuws, maar waar techniek constant ver-

andert, zijn de mogelijkheden ook altijd

aan veranderingen onderhevig. Er komen

nieuwe oplossing voor problemen en voor

BVT was de tijd rijp om de lastige techniek

zelf te implementeren in hun machines.

“Vacuüm koelen bestaat al sinds de mid-

deleeuwen, maar de toepasbaarheid voor

de bakkerij is lastig. De technologie is nu

zo ver dat het in onze ogen marktrijp is.

We hebben de insteek gemaakt om het te

ontwikkelen voor het industriële segment.

Het moet dus toepasbaar zijn in onze lijn-

filosofie. Dat heeft even geduurd, maar op

1 januari hebben we een prototype gere-

aliseerd. Het is dus tijd om het kenbaar te

maken dat BVT nu ook gespecialiseerd is

in vacuüm koeling. Daarmee kunnen we

totale invulling geven in het proces bij een

bakkerij. Klanten kunnen dus voor alle

toepassingen bij ons terecht.”

Garen en koelen in drie minuten

Er zijn natuurlijk een aantal voordelen

verbonden aan het vacuüm koelingspro-

ces. “De kern van het verhaal is simpel.

Water kookt bij 7°C bij vacuüm gekoeld

wordt op circa 5 millibar. Door het koken

op 7°C gaar je het product terwijl je het

afkoelt. Bij koelen met vacuüm moet de

baktijd verkort worden tussen de 20 en

30%. Dat is al een groot voordeel, want je

krijgt meer capaciteit. Doordat je de bak-

tijd terugbrengt, zorg je er natuurlijk ook

voor dat de zetmelen niet verstijfseld zijn.

Het product is door de reducering van de

baktijd eigenlijk nog niet gaar. Het verder

garen moet zodoende plaatsvinden met

vacuüm koeling. Het resultaat is een kwali-

tatief hoogwaardig product waarbij al het

zetmeel volledig verstijfseld is.”

Houdbaarheid en mooiere vorm

Niet alleen de baktijd wordt verminderd

met vacuüm koelen, ook de afkoeltijd

BVT VACUUM COOL I NG

BVT Bakery Services is als specialist in

‘Total Dough Handling’ altijd op zoek naar

vernieuwing. Innovatie is een doel op zich,

want stilstand is achteruitgang. Dat blijkt

eens te meer als de redactie van NBT

Magazine het bedrijf bezoekt in Oss, want

BVT heeft een nieuwe koeloplossing voor

bakkerijen. Vacuüm koeling is niet een

nieuw fenomeen, maar BVT Bakery Services

heeft zich de laatste jaren verdiept in

de techniek en dat heeft geresulteerd in

de implementering van een nieuwe range

machines die het gemakkelijker maken om

te koelen, met een veel beter resultaat. Dat

is in ieder geval wat director Marketing

& Organisation Maarten van der Coer ons

vertelt. “Na lang ontwikkelen is BVT erin

geslaagd om vacuüm koeling onderdeel te

maken van ons aanbod. Het lijkt makkelijk,

maar dat is het absoluut niet. Na een inten-

sieve aanloopfase is onze machinerange

die gebruik maakt van vacuüm koeling

eindelijk marktrijp en dus laten we poten-

tiele klanten graag kennis maken met ons

aanbod via BVT Vacuum Cooling.”

NBT

magazine

37

Vervolg op pagina 38