

“Het is tijd om het kenbaar te maken
dat BVT nu ook gespecialiseerd is in
vacuüm koeling”
BVT Vacuum Cooling: capaciteit, efficiëntie, houdbaarheid
en kwaliteit van producten verhogen, tijdens het gehele koelingsproces!
Zoals gezegd; vacuüm koelen is niet iets
nieuws, maar waar techniek constant ver-
andert, zijn de mogelijkheden ook altijd
aan veranderingen onderhevig. Er komen
nieuwe oplossing voor problemen en voor
BVT was de tijd rijp om de lastige techniek
zelf te implementeren in hun machines.
“Vacuüm koelen bestaat al sinds de mid-
deleeuwen, maar de toepasbaarheid voor
de bakkerij is lastig. De technologie is nu
zo ver dat het in onze ogen marktrijp is.
We hebben de insteek gemaakt om het te
ontwikkelen voor het industriële segment.
Het moet dus toepasbaar zijn in onze lijn-
filosofie. Dat heeft even geduurd, maar op
1 januari hebben we een prototype gere-
aliseerd. Het is dus tijd om het kenbaar te
maken dat BVT nu ook gespecialiseerd is
in vacuüm koeling. Daarmee kunnen we
totale invulling geven in het proces bij een
bakkerij. Klanten kunnen dus voor alle
toepassingen bij ons terecht.”
Garen en koelen in drie minuten
Er zijn natuurlijk een aantal voordelen
verbonden aan het vacuüm koelingspro-
ces. “De kern van het verhaal is simpel.
Water kookt bij 7°C bij vacuüm gekoeld
wordt op circa 5 millibar. Door het koken
op 7°C gaar je het product terwijl je het
afkoelt. Bij koelen met vacuüm moet de
baktijd verkort worden tussen de 20 en
30%. Dat is al een groot voordeel, want je
krijgt meer capaciteit. Doordat je de bak-
tijd terugbrengt, zorg je er natuurlijk ook
voor dat de zetmelen niet verstijfseld zijn.
Het product is door de reducering van de
baktijd eigenlijk nog niet gaar. Het verder
garen moet zodoende plaatsvinden met
vacuüm koeling. Het resultaat is een kwali-
tatief hoogwaardig product waarbij al het
zetmeel volledig verstijfseld is.”
Houdbaarheid en mooiere vorm
Niet alleen de baktijd wordt verminderd
met vacuüm koelen, ook de afkoeltijd
BVT VACUUM COOL I NG
BVT Bakery Services is als specialist in
‘Total Dough Handling’ altijd op zoek naar
vernieuwing. Innovatie is een doel op zich,
want stilstand is achteruitgang. Dat blijkt
eens te meer als de redactie van NBT
Magazine het bedrijf bezoekt in Oss, want
BVT heeft een nieuwe koeloplossing voor
bakkerijen. Vacuüm koeling is niet een
nieuw fenomeen, maar BVT Bakery Services
heeft zich de laatste jaren verdiept in
de techniek en dat heeft geresulteerd in
de implementering van een nieuwe range
machines die het gemakkelijker maken om
te koelen, met een veel beter resultaat. Dat
is in ieder geval wat director Marketing
& Organisation Maarten van der Coer ons
vertelt. “Na lang ontwikkelen is BVT erin
geslaagd om vacuüm koeling onderdeel te
maken van ons aanbod. Het lijkt makkelijk,
maar dat is het absoluut niet. Na een inten-
sieve aanloopfase is onze machinerange
die gebruik maakt van vacuüm koeling
eindelijk marktrijp en dus laten we poten-
tiele klanten graag kennis maken met ons
aanbod via BVT Vacuum Cooling.”
NBT
magazine
37
Vervolg op pagina 38
▶