

NBT
magazine
38
wordt drastisch teruggebracht. “Waar een
normaal afkoelingstraject tussen de zestig
en negentig minuten duurt, koelen wij
de producten af in drie minuten door
gebruik te maken van vacuüm koeling. De
kritische koeltijd is dus veel korter, maar
daardoor wordt de levensduur van het
product langer. Daarnaast koelen wij door
deze manier van werken, van binnen naar
buiten. De krimp van het product wordt zo
tegen gegaan. Bij bijvoorbeeld croissants
constateren wij een uiteindelijke volume-
vergroting van 15 tot 20 %. Het skelet van
het product wordt gefixeerd doordat je
gaart en koelt tegelijk. Dat geeft het pro-
duct in feite een mooiere vorm. Het vocht
blijft in het product zitten, waardoor het
tevens langer houdbaar is.”
Batch-oplossing
Het klinkt allemaal ingewikkeld en het
heeft dan ook veel tijd en geld gekost om
tot een voor BVT zijnde passende oplossing
te komen. “We hebben nu kant-en-klare
oplossingen voor onze klanten ontwikkeld,
waardoor ze vacuüm koeling kunnen toe-
passen binnen hun productieproces. Het
proces kan geheel automatisch verlopen.
Ook batch-oplossingen bieden wij aan. Het
is dus niet zo dat wij ons met BVT Vacuum
Cooling alleen maar richten op de industri-
ele bakker, we hebben ook standaardop-
lossingen voor de middenbedrijven.”
Toegevoegde waarde
Naast deze voordelen zijn er ook prakti-
sche pluspunten op te noemen. “Zo heb
je minder ruimte nodig om af te koelen,
want je koelt het product makkelijker af
in drie minuten. Veel minder oppervlakte
als conventioneel koelen en geen karren
dus meer. De broden komen uit de oven
en een aantal minuten later is het brood
klaar om gesneden te worden. Het is ech-
ter geen goedkope oplossing. Normaal
is koelen gratis, want je wacht gewoon.
Maar als je een grote productie hebt, werk
je waarschijnlijk al met koelsystemen. Dan
kan vacuüm koelen een goede oplossing
zijn. Je moet de toegevoegde waarde van
vacuüm koelen echter wel zien, zoals de
kwalitatieve verhoging van je product. Dat
is een afweging van iedere ondernemer
zelf. Maar hiermee bieden wij onze klan-
ten wel een keuze.”
Mogelijkheden
Met vacuüm koelen kan een bakkerij dus
de capaciteit, efficiëntie en de kwaliteit
van het gehele koelingsproces verhogen.
Daarbij wordt duurzamer geproduceerd
door een verlaging van de bak- en afkoel-
tijd en worden de operationele kosten ver-
laagd. Daarom stellen wij de vraag: waar-
om investeren niet alle bedrijven actief in
oplossingen op het gebied van vacuüm
koelen? “Natuurlijk zijn er meer partijen
die de kennis hebben en vacuüm koelen
als oplossingen bieden, maar dat zijn er
niet zo veel. Het kost veel geld en tijd om
tot een goede oplossing te komen en de
techniek maakt het nu voor ons mogelijk
om vacuüm koelen aan te bieden. Dat
heeft er mede te maken dat wij een eigen
engineering hebben en over een moderne
productielocatie beschikken. De mogelijk-
heden zijn er, dus spelen we er op in. We
hebben ruim veertig jaar ervaring met het
ontwikkelen van custom-build oplossingen
voor de industriële bakker. Die ervaring en
kennis die is opgebouwd heeft ook enorm
geholpen bij deze innovatie. We zien hier
in ieder geval heel veel mogelijkheden in
voor de gehele branche.”
Voor meer informatie:
BVT Vacuum Cooling,
tel. + 31 (0)412 699008,
www.bvtvc.comMeneba introduceert Skane Havermix
Meneba Skane Havermix is een 40%-meel
bestaande uit overwegend havermeel,
havervlokken en haverzemelen. In combi-
natie met een volkorenmeel en de gebrui-
kelijke overige toevoegingen ontstaat een
bijzonder smakelijk en mals brood met
een stevige bite. Haver bevat natuurlijke
voedingsvezels, waaronder de oplosbare
betaglucaan. Hiervan is bekend dat dit
helpt de hoeveelheid cholesterol in het
bloed te verlagen en de glucosespiegel in
het bloed stabiel te houden. Haver zorgt
voor een verzadigd gevoel bij consumptie,
wat helpt in de strijd tegen overgewicht.
Meneba Skane Havermix wordt geleverd in
een zak van twintig kilogram.
Meer informatie: Meneba BV,
tel. +31 (0)10 42 38 287,
www.meneba.comMeneba heeft een meergranenmeel ontwikkeld op basis van haver. Producten met haver
staan momenteel erg in de belangstelling. Naast de gezondheidsaspecten van haver zijn
producten met haver vooral ook lekker. De licht zoete smaak wordt door veel consumenten
gewaardeerd.
Smakelijk en mals brood
BVT VACUUM COOL I NG & MENEBA