Previous Page  38 / 44 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 38 / 44 Next Page
Page Background

NBT

magazine

38

wordt drastisch teruggebracht. “Waar een

normaal afkoelingstraject tussen de zestig

en negentig minuten duurt, koelen wij

de producten af in drie minuten door

gebruik te maken van vacuüm koeling. De

kritische koeltijd is dus veel korter, maar

daardoor wordt de levensduur van het

product langer. Daarnaast koelen wij door

deze manier van werken, van binnen naar

buiten. De krimp van het product wordt zo

tegen gegaan. Bij bijvoorbeeld croissants

constateren wij een uiteindelijke volume-

vergroting van 15 tot 20 %. Het skelet van

het product wordt gefixeerd doordat je

gaart en koelt tegelijk. Dat geeft het pro-

duct in feite een mooiere vorm. Het vocht

blijft in het product zitten, waardoor het

tevens langer houdbaar is.”

Batch-oplossing

Het klinkt allemaal ingewikkeld en het

heeft dan ook veel tijd en geld gekost om

tot een voor BVT zijnde passende oplossing

te komen. “We hebben nu kant-en-klare

oplossingen voor onze klanten ontwikkeld,

waardoor ze vacuüm koeling kunnen toe-

passen binnen hun productieproces. Het

proces kan geheel automatisch verlopen.

Ook batch-oplossingen bieden wij aan. Het

is dus niet zo dat wij ons met BVT Vacuum

Cooling alleen maar richten op de industri-

ele bakker, we hebben ook standaardop-

lossingen voor de middenbedrijven.”

Toegevoegde waarde

Naast deze voordelen zijn er ook prakti-

sche pluspunten op te noemen. “Zo heb

je minder ruimte nodig om af te koelen,

want je koelt het product makkelijker af

in drie minuten. Veel minder oppervlakte

als conventioneel koelen en geen karren

dus meer. De broden komen uit de oven

en een aantal minuten later is het brood

klaar om gesneden te worden. Het is ech-

ter geen goedkope oplossing. Normaal

is koelen gratis, want je wacht gewoon.

Maar als je een grote productie hebt, werk

je waarschijnlijk al met koelsystemen. Dan

kan vacuüm koelen een goede oplossing

zijn. Je moet de toegevoegde waarde van

vacuüm koelen echter wel zien, zoals de

kwalitatieve verhoging van je product. Dat

is een afweging van iedere ondernemer

zelf. Maar hiermee bieden wij onze klan-

ten wel een keuze.”

Mogelijkheden

Met vacuüm koelen kan een bakkerij dus

de capaciteit, efficiëntie en de kwaliteit

van het gehele koelingsproces verhogen.

Daarbij wordt duurzamer geproduceerd

door een verlaging van de bak- en afkoel-

tijd en worden de operationele kosten ver-

laagd. Daarom stellen wij de vraag: waar-

om investeren niet alle bedrijven actief in

oplossingen op het gebied van vacuüm

koelen? “Natuurlijk zijn er meer partijen

die de kennis hebben en vacuüm koelen

als oplossingen bieden, maar dat zijn er

niet zo veel. Het kost veel geld en tijd om

tot een goede oplossing te komen en de

techniek maakt het nu voor ons mogelijk

om vacuüm koelen aan te bieden. Dat

heeft er mede te maken dat wij een eigen

engineering hebben en over een moderne

productielocatie beschikken. De mogelijk-

heden zijn er, dus spelen we er op in. We

hebben ruim veertig jaar ervaring met het

ontwikkelen van custom-build oplossingen

voor de industriële bakker. Die ervaring en

kennis die is opgebouwd heeft ook enorm

geholpen bij deze innovatie. We zien hier

in ieder geval heel veel mogelijkheden in

voor de gehele branche.”

Voor meer informatie:

BVT Vacuum Cooling,

tel. + 31 (0)412 699008,

www.bvtvc.com

Meneba introduceert Skane Havermix

Meneba Skane Havermix is een 40%-meel

bestaande uit overwegend havermeel,

havervlokken en haverzemelen. In combi-

natie met een volkorenmeel en de gebrui-

kelijke overige toevoegingen ontstaat een

bijzonder smakelijk en mals brood met

een stevige bite. Haver bevat natuurlijke

voedingsvezels, waaronder de oplosbare

betaglucaan. Hiervan is bekend dat dit

helpt de hoeveelheid cholesterol in het

bloed te verlagen en de glucosespiegel in

het bloed stabiel te houden. Haver zorgt

voor een verzadigd gevoel bij consumptie,

wat helpt in de strijd tegen overgewicht.

Meneba Skane Havermix wordt geleverd in

een zak van twintig kilogram.

Meer informatie: Meneba BV,

tel. +31 (0)10 42 38 287,

www.meneba.com

Meneba heeft een meergranenmeel ontwikkeld op basis van haver. Producten met haver

staan momenteel erg in de belangstelling. Naast de gezondheidsaspecten van haver zijn

producten met haver vooral ook lekker. De licht zoete smaak wordt door veel consumenten

gewaardeerd.

Smakelijk en mals brood

BVT VACUUM COOL I NG & MENEBA