VOORGEBAKKEN
VOORGEBAKKEN
VOORGEBAKKEN
Voorgebakken
Voor u als bakker staan er wederom veel
uitdagingen aan te komen. Zo komen de
Sinterklaas- en Kerstdagen er weer aan,
een periode waarin de gehele branche
hoopt een mooie omzet te halen. Om u
toch ook te wijzen op ontwikkelingen
in uw vak, wijs ik u even op de thema’s
in deze uitgave van vaktijdschrift NBT
Magazine: ovens en hygiëne zijn zeker
niet onbelangrijk voor de bakkerij. Wat
mij de laatste tijd opvalt, is dat er een stij-
gende lijn is waar te nemen in het aantal
investeringen dat gedaan wordt. Bakkers
investeren in nieuwe ovens en voorzien
tevens hun winkel van (vloer)ovens. Dat
zijn positieve ontwikkelingen. Er wordt
zelfs voorzichtig geroepen dat we uit het
dal geraken, maar het feit blijft dat de
banken nog steeds niet erg meegaand zijn.
Dat brengt mij bij de nieuwe uitgave van
vaktijdschrift NBT Magazine. Eén van de
thema’s uit deze uitgave betreft ovens.
De belangrijkste ontwikkeling die de laat-
ste tijd waarneembaar is bij de ovenpro-
ducenten is de inhaalslag die gemaakt
is op gebied van energiebezuiniging en
milieuvriendelijkheid. Energiebesparing is
financieel aantrekkelijk, terwijl duurzaam-
heid een hot issue is in de wereld tegen-
woordig.
Het is dan ook voor veel bakkers het afwe-
gen waard om te kijken of de ovens toe
zijn aan vervanging. Mijn tip is echter wel
dat je je in zo’n geval goed laat informe-
ren over de verschillende mogelijkheden
en een keuze maakt op basis van gezond
verstand. Het bakkersambacht en authen-
ticiteit staan volop in de schijnwerpers. Om
de kritischer wordende consument beter
inzicht te geven in uw bereidingswijze is
het bakken in de winkel zeker een mooi
middel.
Ook wordt er in deze uitgave aandacht
besteed aan hygiëne binnen de bakke-
rij. Ieder bedrijf dat met levensmidde-
len werkt, dient van de overheid een
systeem te hebben waarmee voedselvei-
ligheid wordt gegarandeerd. Deze regels
zijn gebaseerd op Europese wetgeving,
die stelt dat alle levensmiddelenbedrijven
volgens HACCP-beginselen moeten wer-
ken. Een ondernemer kan met een eigen
systeem voor voedselveiligheid werken,
maar men kan ook gebruik maken van
een goedgekeurde hygiënecode die voor
een gehele branche geldig is. Met een
Hygiënecode-certificaat kunt u aantonen
dat u een goed werkend voedselveilig-
heidssysteem heeft ingevoerd.
NBT Magazine verschijnt dit jaar nog één
keer. Op het moment van die publicatie
zit u middenin de altijd drukke decem-
bermaand. Zodoende maak ik van deze
gelegenheid alvast gebruik om u alvast
een goede eindejaarsverkoop te wensen!
Peter Eversdijk
Voorzitter NBT, branchegroep van de
Koninklijke Metaalunie
NBT
magazine
4