Previous Page  4 / 44 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 4 / 44 Next Page
Page Background

VOORGEBAKKEN

VOORGEBAKKEN

VOORGEBAKKEN

Voorgebakken

Voor u als bakker staan er wederom veel

uitdagingen aan te komen. Zo komen de

Sinterklaas- en Kerstdagen er weer aan,

een periode waarin de gehele branche

hoopt een mooie omzet te halen. Om u

toch ook te wijzen op ontwikkelingen

in uw vak, wijs ik u even op de thema’s

in deze uitgave van vaktijdschrift NBT

Magazine: ovens en hygiëne zijn zeker

niet onbelangrijk voor de bakkerij. Wat

mij de laatste tijd opvalt, is dat er een stij-

gende lijn is waar te nemen in het aantal

investeringen dat gedaan wordt. Bakkers

investeren in nieuwe ovens en voorzien

tevens hun winkel van (vloer)ovens. Dat

zijn positieve ontwikkelingen. Er wordt

zelfs voorzichtig geroepen dat we uit het

dal geraken, maar het feit blijft dat de

banken nog steeds niet erg meegaand zijn.

Dat brengt mij bij de nieuwe uitgave van

vaktijdschrift NBT Magazine. Eén van de

thema’s uit deze uitgave betreft ovens.

De belangrijkste ontwikkeling die de laat-

ste tijd waarneembaar is bij de ovenpro-

ducenten is de inhaalslag die gemaakt

is op gebied van energiebezuiniging en

milieuvriendelijkheid. Energiebesparing is

financieel aantrekkelijk, terwijl duurzaam-

heid een hot issue is in de wereld tegen-

woordig.

Het is dan ook voor veel bakkers het afwe-

gen waard om te kijken of de ovens toe

zijn aan vervanging. Mijn tip is echter wel

dat je je in zo’n geval goed laat informe-

ren over de verschillende mogelijkheden

en een keuze maakt op basis van gezond

verstand. Het bakkersambacht en authen-

ticiteit staan volop in de schijnwerpers. Om

de kritischer wordende consument beter

inzicht te geven in uw bereidingswijze is

het bakken in de winkel zeker een mooi

middel.

Ook wordt er in deze uitgave aandacht

besteed aan hygiëne binnen de bakke-

rij. Ieder bedrijf dat met levensmidde-

len werkt, dient van de overheid een

systeem te hebben waarmee voedselvei-

ligheid wordt gegarandeerd. Deze regels

zijn gebaseerd op Europese wetgeving,

die stelt dat alle levensmiddelenbedrijven

volgens HACCP-beginselen moeten wer-

ken. Een ondernemer kan met een eigen

systeem voor voedselveiligheid werken,

maar men kan ook gebruik maken van

een goedgekeurde hygiënecode die voor

een gehele branche geldig is. Met een

Hygiënecode-certificaat kunt u aantonen

dat u een goed werkend voedselveilig-

heidssysteem heeft ingevoerd.

NBT Magazine verschijnt dit jaar nog één

keer. Op het moment van die publicatie

zit u middenin de altijd drukke decem-

bermaand. Zodoende maak ik van deze

gelegenheid alvast gebruik om u alvast

een goede eindejaarsverkoop te wensen!

Peter Eversdijk

Voorzitter NBT, branchegroep van de

Koninklijke Metaalunie

NBT

magazine

4