Previous Page  41 / 44 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 41 / 44 Next Page
Page Background

NBT

magazine

N

41

RETRO RETRO RETRO

van de vernieuwing van zijn bakkerij. Door

de aanschaf een stenen vloeroven ging Ko

van Daalen weer vloerbrood maken. Het

assortiment vloerbroden heeft de afgelo-

pen jaren gezorgd voor een mooie groei.

“De vloerbroden zijn zeer goed ontvangen

door onze klanten en hebben ons een

beetje het stempel van ‘broodspecialist’

gegeven. Daarom zijn we ook meer die

weg ingeslagen en met de naam Brood &

Ko schep je een bepaalde verwachting. Mijn

passie ligt eerlijk gezegd ook meer bij het

bakken van brood. We hebben uiteraard

wel banket en dergelijke, maar de nadruk

ligt meer op brood. We hebben nu een

assortiment bestaande uit negen steen-

ovenbroden. We proberen de accenten in

het assortiment wat te verleggen, maar

daarin zijn we nog een beetje zoekende.

Uiteraard is de klant altijd leidend, want

wat zij willen, dat hebben we.”

Trend

Daarom ook gewoon witte bolletjes en

krentenbroodjes bij Brood & Ko, net zoals

spelt- en desembrood. Er is dan ook gewoon

oog voor de trends. “Ontwikkelingen zijn er

volop. Spelt staat in de belangstelling, maar

de vraag is gekomen vanuit de consument.

Dat is een gezonde manier. Nu hoor ik

overal dat haver het helemaal gaat worden

en is het aanbod vanuit de leverancier ook

groot. De consument in mijn winkels heb ik

er nog niet over gehoord, dus ik wacht het

nog even af.”

Eén van de onderdelen van het nieuwe

concept is dat er in de winkel afgebakken

wordt. Beleving is een belangrijk aspect van

de Brood & Ko en dus worden kleinbrood-

producten en dergelijke in de winkeloven

bereid. “Daarvoor hebben wij gekozen om

samen te werken met Baas Food Equipment

en zodoende hebben we in drie winkels

een Helios deckoven staan. De oven zelf

heeft een mooie uitstraling die aansluit bij

de rest van de winkel, maar de oven moet

natuurlijk ook functioneel zijn. De bakaard

is prachtig van de stenen vloeroven, dus dat

was reden om voor Helios te kiezen. Het

zijn gewoon hele fijne ovens.”

Investeren

Het is een hectische periode geweest voor

Ko. In een jaar tijd heeft hij een winkel erbij

gekregen in Alphen a/d Rijn, een winkel

gekocht in Gouda, drie winkels verbouwd

(Bodegraven twee en Reeuwijk). Ook is

er afscheid genomen van één winkel in

Harmelen. “Het is druk geweest, maar het

gaat zoals het gaat. Nu was de tijd om te

veranderen, dus dan doe je dat. Alleen in

Woerden is de winkel nog in de oude stijl,

maar het staat ook op de planning om de

nieuwe huisstijl daar volgend jaar te imple-

menteren. Nu nog niet, want de portemon-

nee is even leeg. We hebben zoals gezegd

drie jaar geleden de bakkerij al helemaal

vernieuwd en nu deze investeringen. Het

houdt een keer op en ik merk dat het

andere tijden zijn. Ook wij moeten knok-

ken om de boel draaiende te houden. Het

kost veel energie, maar deze veranderingen

geven ook energie. Je word geprikkeld

door een nieuwe omgeving. Dit geeft zeker

een boost.”

Kijkend naar de toekomst is Ko stellig. “We

willen ons blijven ontwikkelen en meer

als specialist laten zien op zowel brood en

banket gebied. We moeten onderscheidend

zijn en blijven en dat doe je door in bewe-

ging te blijven. Je moet iets doen wat een

ander niet doet. Het complete verhaal moet

kloppen, van je product tot aan je winkel-

personeel. We willen ook nog specifieker

worden in ons aanbod. Vernieuwing is geen

doel op zich in ieder geval, net zoals groei.

Zeg nooit nooit maar we moeten het ook

zelf kunnen behappen. We willen graag

zelf controle hebben op de winkels en dat

kan bijna niet met meer winkels. Voorlopig

is het goed zo dus.”