

NBT
magazine
N
41
RETRO RETRO RETRO
van de vernieuwing van zijn bakkerij. Door
de aanschaf een stenen vloeroven ging Ko
van Daalen weer vloerbrood maken. Het
assortiment vloerbroden heeft de afgelo-
pen jaren gezorgd voor een mooie groei.
“De vloerbroden zijn zeer goed ontvangen
door onze klanten en hebben ons een
beetje het stempel van ‘broodspecialist’
gegeven. Daarom zijn we ook meer die
weg ingeslagen en met de naam Brood &
Ko schep je een bepaalde verwachting. Mijn
passie ligt eerlijk gezegd ook meer bij het
bakken van brood. We hebben uiteraard
wel banket en dergelijke, maar de nadruk
ligt meer op brood. We hebben nu een
assortiment bestaande uit negen steen-
ovenbroden. We proberen de accenten in
het assortiment wat te verleggen, maar
daarin zijn we nog een beetje zoekende.
Uiteraard is de klant altijd leidend, want
wat zij willen, dat hebben we.”
Trend
Daarom ook gewoon witte bolletjes en
krentenbroodjes bij Brood & Ko, net zoals
spelt- en desembrood. Er is dan ook gewoon
oog voor de trends. “Ontwikkelingen zijn er
volop. Spelt staat in de belangstelling, maar
de vraag is gekomen vanuit de consument.
Dat is een gezonde manier. Nu hoor ik
overal dat haver het helemaal gaat worden
en is het aanbod vanuit de leverancier ook
groot. De consument in mijn winkels heb ik
er nog niet over gehoord, dus ik wacht het
nog even af.”
Eén van de onderdelen van het nieuwe
concept is dat er in de winkel afgebakken
wordt. Beleving is een belangrijk aspect van
de Brood & Ko en dus worden kleinbrood-
producten en dergelijke in de winkeloven
bereid. “Daarvoor hebben wij gekozen om
samen te werken met Baas Food Equipment
en zodoende hebben we in drie winkels
een Helios deckoven staan. De oven zelf
heeft een mooie uitstraling die aansluit bij
de rest van de winkel, maar de oven moet
natuurlijk ook functioneel zijn. De bakaard
is prachtig van de stenen vloeroven, dus dat
was reden om voor Helios te kiezen. Het
zijn gewoon hele fijne ovens.”
Investeren
Het is een hectische periode geweest voor
Ko. In een jaar tijd heeft hij een winkel erbij
gekregen in Alphen a/d Rijn, een winkel
gekocht in Gouda, drie winkels verbouwd
(Bodegraven twee en Reeuwijk). Ook is
er afscheid genomen van één winkel in
Harmelen. “Het is druk geweest, maar het
gaat zoals het gaat. Nu was de tijd om te
veranderen, dus dan doe je dat. Alleen in
Woerden is de winkel nog in de oude stijl,
maar het staat ook op de planning om de
nieuwe huisstijl daar volgend jaar te imple-
menteren. Nu nog niet, want de portemon-
nee is even leeg. We hebben zoals gezegd
drie jaar geleden de bakkerij al helemaal
vernieuwd en nu deze investeringen. Het
houdt een keer op en ik merk dat het
andere tijden zijn. Ook wij moeten knok-
ken om de boel draaiende te houden. Het
kost veel energie, maar deze veranderingen
geven ook energie. Je word geprikkeld
door een nieuwe omgeving. Dit geeft zeker
een boost.”
Kijkend naar de toekomst is Ko stellig. “We
willen ons blijven ontwikkelen en meer
als specialist laten zien op zowel brood en
banket gebied. We moeten onderscheidend
zijn en blijven en dat doe je door in bewe-
ging te blijven. Je moet iets doen wat een
ander niet doet. Het complete verhaal moet
kloppen, van je product tot aan je winkel-
personeel. We willen ook nog specifieker
worden in ons aanbod. Vernieuwing is geen
doel op zich in ieder geval, net zoals groei.
Zeg nooit nooit maar we moeten het ook
zelf kunnen behappen. We willen graag
zelf controle hebben op de winkels en dat
kan bijna niet met meer winkels. Voorlopig
is het goed zo dus.”