VOO R G E B A K K E N
Terwijl ik dit schrijf bevind ik mij op het Afrikaanse continent. Nkokonjeru in
Oeganda is de bestemming van mijn reis en het doel mag zich laten raden: Bake
for Life. De eerste bakkerij die Bake for Life in Oeganda gebouwd heeft staat in
Nkokonjeru, een plaats vijftig kilometer van de hoofdstad Kampala. Het is en blijft
enorm indrukwekkend wat Bake for Life bewerkstelligd.
De Stichting Bake for Life zet zich al sinds 1999 actief in voor jonge gehandicapte
kinderen in Afrika. Bake for Life geeft deze kinderen hoop door bakkerijen te bouwen
en ze daar op te leiden tot bakker. Wat mij in het bijzonder raakt, is dat we deze
kinderen een kans op een toekomst geven. Het aantal projecten wat door Bake for
Life is opgezet stijgt gelukkig nog steeds en ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdra-
gen. Daarbij heb ik twee enthousiaste mensen ontmoet: Christiena de Vries van de
Hanzehogeschool Groningen die zich inzet voor Bake for Life College en Lukas den
Admiraal die het KISS project ondersteunt (Keep it Smart en Simple). KISS leert moe-
ders van gehandicapte kinderen het bakkersvak. Vervolgens kunnen ze alle benodigde
gereedschappen en ingrediënten in de vorm van een microkrediet verkrijgen. Er zijn
hierdoor al twintig bakkerijtjes kunnen starten! Vanaf deze plek spreek ik ook de hoop
uit dat meer en meer branchegenoten dit voorbeeld gaan volgen.
Een reis als deze – het is al vaker gezegd – zet het leven weer in een ander perspectief.
Wij maken ons druk over alles, terwijl ze in Oeganda strijden voor een bestaan. Hier
bij stil gestaan te hebben moet ik verder met de orde van de dag. De nieuwe uitgave
van het vaktijdschrift NBT Magazine ligt voor u. Deze uitgave heeft als belangrijkste
thema de bakkerijovens en ovenaccessoires. De bakker let op zijn portemonnee en
wil de beste kwaliteit voor de beste prijs. Maar niet alleen de directe kosten, zoals de
aanschafprijs, spelen een rol. Ook het energieverbruik speelt een grote rol. Daarnaast
is, in de huidige maatschappij, het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen niet
meer weg te denken. De bakker verlangt dan ook een oven die duurzaam en milieu-
vriendelijk is.
Met de trend, gezond en ambachtelijk brood dat op ieder moment van de dag vers
gekocht kan worden, wordt er meer op de winkelvloer gebakken. Bakkers willen
compacte en flexibele ovens voor de winkelvloer. Al met al is de oven die voor u
geschikt is, afhankelijk van uw bakbehoefte. Kijk ook eens goed naar uw oude oven.
Misschien bakt deze nog prima maar met de huidige technieken zoals onder meer
energie hergebruiken en warmteterugwinning zou uw energiegebruik zomaar tiental-
len procenten lager kunnen uitvallen. In deze uitgave wordt u door een aantal leve-
ranciers geïnformeerd.
Verder wordt in deze uitgave van het NBT magazine ook aandacht besteed aan de
productie van oliebollen. Bij een aantal bakkers zijn ze alweer rijkelijk uitgestald in
of op de toonbank. Zelf heb ik ook de eerste oliebol alweer gegeten. Voor velen van
u een lucratief product dat voor extra winst zorgt op het einde van het jaar. Bij het op
grote schaal produceren wordt hierin meer geautomatiseerd. Door te produceren in
geautomatiseerde oliebollenlijnen wordt de werkdruk voor de medewerkers verlicht,
is er minder ziekteverzuim en een productietoename.
Laat u door deze uitgave van het NBT magazine inspireren en informeren over de
speciale thema’s. Ik wens u veel leesplezier. Daarnaast hoop ik, voor u allen, op veel
drukte en een goede verkoop rond de feestdagen.
Voorzitter NBT, branchegroep van de Koninklijke Metaalunie
Voorgebakken
Peter Eversdijk
NB T M
A G A Z I N E
N R
5 2 0 1 5
6