NBT Magazine nr.5 2017

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 1 7 47 KWALITEIT De verdeling tussen Aria en Peter is duidelijk. Hij is verantwoordelijk voor de bakkerij, zij voor de winkel. “Ik heb eigenlijk het leukste werk”, zegt Aria. “Ik help in de winkel, spring bij in de bakkerij als het nodig is en ik zorg dat de administratie op orde is. Ik ben echt een manusje van alles.” Dat Aria al 25 jaar in de winkel werkt is te merken. Tijdens ons gesprek begroet ze regelmatig klanten in de winkel, om af en toe natuurlijk ook te vragen of ze zondag een kijkje komen nemen in de bakkerij of een lekkernij komen proe- ven. “Zestig procent van onze klanten komt hier altijd zijn of haar producten halen. De andere veertig procent komt van het bedrijventerrein hier in de buurt of is een passant. Maar onze vaste klanten ken ik allemaal. We hebben zelfs iemand die vanuit Den Helder altijd zijn brood hier haalt. Hij geeft aan dat hij het hier lekkerste vindt. Dat is een geweldig compliment natuurlijk, maar we gaan ook echt voor een hoge kwaliteit.” “We maken het brood nog zoals het vroeger werd gedaan, zij het met een moderne insteek. Peter bakt nog steeds volgens het recept van zijn overgroot- vader. We gebruiken ook alleen het beste kwaliteit meel en er worden geen broodverbeteraars, suikers of melk aan de producten toegevoegd. We doen geen concessies aan de kwaliteit. We staan voor ons product en dat wordt gewaardeerd. Dat geldt ook voor onze andere productgroepen. We verko- pen namelijk ook vleeswaren in de winkel en we hebben een eigen kaaslijn: Aria’s Keuze Kazen. Ook daarvoor geldt: geen toevoegingen, maar een puur en vooral lekker product. Zo lekker dat zelfs ik, die eerst geen kaas lustte, het heerlijk vind. Zo kunnen we onze klanten het totale plaatje aanbieden, van heerlijk vers en puur brood, tot de meest lekkere vleeswaren en kazen. De keuze om dit te doen heeft ons geen windeieren gelegd, want we hebben de afgelopen jaren een serieuze omzetstijging gezien.” DE GROTE DAG In de winkel is het inmiddels lekker druk en er is geen vaste klant die de winkel uitloopt zonder dat deze weet wat er zondag 1 okto- ber op de planning staat. Dat komt mede door een video die op het scherm in de winkel afgespeeld wordt. Daarin is Viktor Brand (presentator bij SBS6) te zien die aankondigt dat hij zondag aanwe- zig zal zijn. “Viktor is een vriend van ons en zal de rol aannemen van ‘bakkersreporter’. Zijn taak is om de vragen van bezoekers te stellen aan onze bakkers. En hij gaat een nieuw product onthullen. Het gaat om het Haarlemmermeerse Kleisteentje: een speciale bonbon in de vorm van een diamant. Er is een link gelegd tussen ons oude pand en Gemaal De Cruquius (een van de drie gema- len waarmee de Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is droog gepompt red.). Verder zijn er standjes waar onze klanten lekkere producten van ons en collega-ondernemers kunnen proeven en kunnen ze dus met eigen ogen zien hoe het eraan toe gaat in de bakkerij. Dat is voor veel mensen toch een mysterie volgens mij. Ik krijg vaak vragen over de bakkerij en hoe het brood gemaakt wordt. De bakkers leven ook al toe naar de zondag, want dan kunnen ze hun passie voor het vak laten zien.” Als we vragen naar haar verwachtingen voor de zondag, is Aria meteen op haar hoede. “Omdat we zoveel klanten vragen of ze komen en we positieve reacties krijgen, verwacht ik toch tussen de driehonderd en vier- honderd mensen. En ach, uiteindelijk gaat het erom dat het een leuke dag is.” Uiteindelijk waren er ruim vijfhonderd mensen. “En we hebben meer dan vijfduizend oliebollen verkocht”, zo vertelt Aria ons naderhand. “Die waren bijna niet aan te slepen. Al met al was het echt een geslaagde dag. Mensen vonden het ook heel leuk dat we de kinderen via een speurtocht lieten kennis maken met de bakkerij en de bakkers.” 100 JAAR En hoe ziet Aria de toekomst? “We willen nu natuurlijk ook het 100-jarig bestaan halen”, zegt ze met een glimlach. “We willen ons blijven ontwikkelen en niet stil staan”, zo gaat ze serieus ver- der. “Innoveren waar mogelijk. Er zijn nog zoveel plannen in ieder geval, dat we de komende jaren echt nog wel vooruit kunnen.” Het Haarlemmermeerse Kleisteentje wordt onthuld

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4