NBT magazine nr5 online

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 1 8 15 N a b e s c h o u w i n g I B A 2 0 1 8 WEBER COOLING WEKT INTERESSE MET BETAALBARE STANDAARD RANGE VACUÜM KOELERS VOOR BROOD De principes van vacuüm koelen zijn waarschijnlijk bekend. Een vacuüm koeler koelt het brood af door het ‘koud koken’ van het brood, bij toenemend vacuüm. Het proces van verstijfselen gaat gewoon in de vacuüm koeler door, en het laatste deel van het bakproces (de stabilisatiefase) kan – in een verkorte tijd – in de vacuüm koeler plaatsvinden, terwijl het brood tegelijkertijd afkoelt! De baktijd kan hiermee met tot wel 30% gereduceerd worden. BIJKOMENDE VOORDELEN VAN VACUÜM KOELING ZIJN: • Een grotere vormstabiliteit, en meer volume • Een malser product, gecombineerd met een korst die langer knapperig blijft • Minder bacteriegroei, en een overall langere houdbaarheid Voor glutenvrije producten zijn deze voordelen extreem goed zichtbaar; met vacuüm is brood te produceren wat qua structuur volledig vergelijkbaar is met ‘standaard’ brood. Ook is de houdbaarheid met tot wel twee dagen te verlengen. AMBACHTELIJKE BAKKERS Naast een vijftal leveranciers van bakkerijmachines die ook vacuüm koelers bouwen is er ook een nieuwe speler op de markt, die dit jaar voor het eerst op de IBA zijn producten liet zien: Weber Cooling. Dit bedrijf richt zich uitsluitend op het bouwen van vacuüm koelers en heeft de afgelopen jaren voor de bakkerijwereld een speciaal aangepaste range machines ontwikkeld, gericht op de ambachtelijke bakkers die batch ovens gebruiken. De kennis opgedaan bij het bouwen van honderden vacuüm systemen voor andere applicaties is hierbij slim opgezet, en resulteert in een eigenzinnig technisch concept. BEREIKBAAR VOOR IEDERE BAKKER Door standaardisatie, seriegrootte, het kiezen van betaalbare productielocaties en het intelligente ontwerp is Weber Cooling in staat om zeer betaalbare systemen te bouwen, die voor vrijwel iedere bakkerij bereikbaar zijn. Voor een bakkerij met drie of vier ovens kan de aanschaf van een vacuüm koeler hier zichzelf volledig terugverdienen, omdat de kosten van de aanschaf volledig goedgemaakt worden door de capaciteitsvergroting, die de aanschaf van een nieuwe oven overbodig maken. MEESTER-BAKKER Weber Cooling beschikt in Nederland over een eigen demo bakkerij (in Doetinchem). Hier kunnen klanten hun eigen recepturen testen en alle voordelen van vacuüm koeling voor hun producten zelf ervaren. Een eigen meester-bakker begeleidt deze proeven, en legt uit hoe het gehele bakproces (van receptuur, via kneder en rijskamer tot aan de oven) geoptimaliseerd kan worden om het meeste uit de vacuüm koeler te kunnen halen. Meer informatie: Weber Cooling | Tel. 088-4256250 | www.webercooling.com HET WAS TIJDENS IBA 2018 VOOR WEBER COOLING AL SNEL DUIDELIJK: DE INTERESSE VOOR EN HET AANBOD VAN VACUÜM KOELERS VOOR DE BAKKERIJ IS STERK GROEIENDE. DE OORZAAK HIERVAN IS LOGISCH; VACUÜM KOELING KAN VEEL VOOR DE PRODUCTIVITEIT VAN BAKKERS EN DE KWALITEIT VAN HUN PRODUCTEN BETEKENEN.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4