NBT magazine nr5 online editie

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 1 9 19 A w a r d s Juryvoorzitter Frank van Sprang: “Er werden 275 ambachtelijke speculaasproducten gekeurd: 102 speculaasjes zonder amandelen, 103 speculaasjes met amandelen en 70 stuks gevulde speculaas. Het doel van Beko met de speculaaskeuringen is de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren en bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren. Men moest minimaal een 7 halen om in aanmerking te komen voor een certificaat en een posterpakket. Opmerkelijk is dat er dit jaar veel meer speculaasproducten beloond werden met een hoger cijfer dan een 7. Daaruit concluderen we dat de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker verbeterd is.” Per categorie zijn bakkers benoemd tot Provinciewinnaar van 2019. De drie bakkers met het hoogste cijfer per categorie mogen zich een jaar lang ‘De beste speculaasbakker van Nederland 2019’ noemen. We nemen de winnaars even kort met u door. SPECULAAS ZONDER AMANDEL De speculaasjes zonder amandelen van Bakery Café Kottier uit Breda werden als de beste van de provincie Noord-Brabant beoordeeld. Daarmee behaalden zij ook het hoogste cijfer van alle deelnemers in deze categorie en dus mag Kottier een jaar lang communiceren dat hij de beste speculaasjes zonder amandelen van heel Nederland bakt. Kottier kreeg van de vakjury een 7,70 voor zijn speculaasjes zonder amandelen en een 8,25 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 7,98 was. SPECULAAS MÉT AMANDEL Voor de beste speculaasjes mét amandelen moeten we wederom naar Noord-Brabant afreizen, want de winnaar in deze categorie is Bakkerij van de Mortel uit Someren. Naast het feit dat de bakker binnen de eigen provincie won, behaalde hij ook het hoogste cijfer van alle speculaasjes met amandelen. Van de Mortel kreeg van de vakjury een 7,85 en een 8,45 van de consumentenjury, wat uitkomt op een eindscore van 8,15. GEVULD SPECULAAS Voor de beste gevulde speculaas moeten we bij De Ambachterij in het Utrechtse Schoonrewoerd zijn. De bakker noteerde niet alleen de hoogste score binnen de provincie Utrecht, maar ook landelijk gezien wist geen enkele bakker een beter resultaat te behalen. De Ambachterij kreeg van de vakjury een 8,40 voor de gevulde speculaas en een 8,70 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,55 was. Daarom mag De Ambachterij met recht zeggen dat zij de beste gevulde speculaas van Nederland bakken. Meer informatie: Beko Coöperatie Tel. 0413-316800 www.beko-cooperatie.nl EN DE BESTE SPECULAASBAKKERS VAN NEDERLAND ZIJN… OPNIEUW ORGANISEERDE BEKO TIJDENS DE NAJAARSDAGEN DE BEROEMDE SPECULAASKEURINGEN. BAKKERS KONDEN DRIE SOORTEN SPECULAAS LATEN KEUREN: SPECULAASJES MET AMANDELEN, SPECULAASJES ZONDER AMANDELEN EN GEVULDE SPECULAAS. DE CONSUMENTEN- EN VAKJURY HANTEERDEN DEELS VERSCHILLENDE BEOORDELINGSCRITERIA. DE VAKJURY KEURDE PRODUCTEN ‘BLIND’ EN KREEG DE VERPAKKING NIET TE ZIEN. BAKERY CAFÉ KOTTIER (BREDA), BAKKERIJ VAN DE MORTEL (SOMEREN) EN DE AMBACHTERIJ (SCHOONREWOERD) GINGEN MET DE PRIJS NAAR HUIS.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4