NBT magazine nr5 online editie

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 1 9 23 HYGIËNISCHE ZONES SICK ontwerpt en maakt de hygiënische sensoren zo dat ze direct in contact kunnen komen met brood en banket, en daardoor geschikt voor gebruik in de hygiënische zone van een machine. Machines en systemen die rekening houden met de hygiëne, bevatten niet of nauwelijks oppervlakken waar productresten zich kunnen ophopen. Hoe minder productresten zich ophopen, hoe minder reiniging er nodig is en (dus) hoe meer bespaard kan worden op reinigingsmiddelen, water en energie. Kortere reinigingstijden zorgen bovendien voor een grotere beschikbaarheid van een productielijn of machine, waardoor ook de productiviteit dus hoog blijft. “Dit is een groot voordeel wanneer er met verschillende soorten producten wordt gewerkt, zoals in de bakkerij”, stelt Van der Zande. SICK voorziet in oplossingen voor een flexibele automatisering, kwaliteitscontrole, identificatie en hygiënische veiligheidsoplossingen. “We merken dat binnen de voedingsmiddelenindustrie de vraag naar sensoren voor detectie, traceerbaarheid, beeldbewerking en kwaliteitscontroles groeiende is”, vervolgt Van Binsbergen. “De vraag loopt zeer uiteen. Denk aan kwaliteitscontrole van de productie. Zit er ook daadwerkelijk iets in de verpakking en komt de barcode overeen met het brood dat in de verpakking zit? Maar denk ook aan 3D-beeldverwerking, waarmee aan de hand van de juiste vorm- en volumemetingen het productieproces geoptimaliseerd kan worden, zodat alle bolletjes of broden de juiste hoogte, breedte en dikte hebben.” FLEXIBELE AUTOMATISERING De oplossingen voor een flexibele automatisering die SICK biedt, lopen zeer uiteen. Zo levert SICK ronde fotocellen voor een precieze positionering van de laadwagen. De WTB4S-3H-reflectiefotocel met PinPoint-technologie wordt veel toegepast voor voedingsmiddelen die op de transportband correct achter elkaar moeten worden gepositioneerd. Voor een juiste procesbesturing is het van belang dat de snelheid van de transportband naar een machine synchroon loopt met de snelheid van de machine erna. De DFS60 Inox van SICK meet continu wat de werkelijke snelheid is, om het achterliggende proces betrouwbaar te besturen. Om het CIP-proces in bakkerijen te waarborgen, is er de ultrasone flowmeter DOSIC, die geleidende en niet-geleidende vloeistoffen tot een mediumtemperatuur van 143 graden Celsius betrouwbaar kan meten. “Wij hebben sensoren die zelfs onder extreem warme omstandigheden, zoals in bakkerijen, 80.000 branduren kennen”, legt Van der Zande uit. Drukmarkeringen worden in geautomatiseerde productieprocessen gebruikt om het verpakkingsmateriaal juist te positioneren. De KTM-contrastsensor zorgt voor een betrouwbare detectie van deze markeringen en draagt zo bij aan een precieze aansturing van de machinefuncties, bijvoorbeeld bij verzegeling. KWALITEITSCONTROLE De 3D-visionsensor IVC-3D is een mooi voorbeeld van hoe SICK de kwaliteit controleert. Elk stuk brood of banket wordt precies opgeleverd volgens de vooraf ingestelde paramaters. En dankzij de roestvaststalen behuizing is de IVC-3D ideaal voor de hygiënische eisen van de voedingsindustrie. “Want de sensor is zeer goed bestand tegen agressieve reinigingsmiddelen”, verzekert Van der Zande. Andere oplossingen voor kwaliteitscontrole zijn temperatuursensoren die worden ingezet om de reinigingstemperatuur aan te kunnen passen, de OD Mini-displacementsensor voor de nauwkeurige detectie van onjuist geperste verpakkingen en niveausensoren voor het bewaken van het niveau in CIP-voorraadtanks. Meer informatie: SICK Nederland, Tel. +31 (0)30 204 40 00 | info@sick.nl | www.sick.nl GEEN KANS OP ZIEKTEVERWEKKERS SICK heeft speciale bevestigingssystemen, connectoren, kabels en reflectoren ontwikkeld voor toepassingen in de bakkerijsector en overige voedingsmiddelenindustrie. Deze hebben een Ecolab-certificering, voldoen aan isolatieklasse IP69K en zijn gegarandeerd bestand tegen de agressieve reiniging- en desinfecteringsmiddelen.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4