NBT magazine nr5 2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 2 0 13 NIEUWE OVENS Het is een notendop de werkwijze van Thomas en Patrick en deze werkwijze is voor hen duidelijk een succes. Sterker nog, de stadsbakker van Delft floreert als nooit tevoren. De nieuwe winkel heeft zijn meerwaarde al ruimschoots bewezen en dus was het tijd om de bakkerij ook onder handen te nemen. “Buiten het feit dat het nu financieel kon, was het ook gewoon nodig. We werkten nog met een oude vloeroven, 4-deks, en dat was gewoon niet meer van deze tijd. Het zag er misschien romantisch uit, maar het was veel en zwaar handwerk en daarbij was de kwaliteit niet constant genoeg”, aldus Thomas, die begint te zuchten als hij terugdenkt aan de oude situatie. “Wat was dat zwaar werk. Gelukkig is dat niet meer zo, want we hebben nu de beschikking over twee rotatieovens van MIWE, waardoor we grotere charges kunnen bakken in een constante kwaliteit die we nastreven. Het geeft bovenal heel veel rust in de bakkerij.” GEEN DAG DICHT Begin dit jaar hadden Thomas en Patrick als doel gesteld de hele bakkerij op te knappen, waarbij ook de banketbakkerij aangepakt moest worden. Corona en alle onzekerheid gooide roet in het eten. “We hebben even pas op de plaats gemaakt, maar de ovens moesten er echt komen. Die beslissing hadden we eind vorig jaar al genomen, mede ingegeven doordat we dan nog recht hadden op de Energie-investeringsaftrek (EIA). De ovens zijn begin juli geplaatst, maar we hadden wel een harde eis voor de Veenhuizen Groep: we wilden geen enkele dag dicht. Daardoor werd het een heel gepuzzel, maar door de flexibiliteit van de Veenhuizen Groep en onder meer onze installateur en aannemer, is op zaterdagmiddag de oude oven eruit gegaan en konden we op dinsdagmiddag al proefbakken met de nieuwe ovens. In totaal hebben we twee dagen brood van een collega verkocht, maar alles liep gesmeerd. Er is geen enkele tegenslag geweest en dat komt door de goede afstemming en planning.” WAAROM MIWE? Waarom is de keuze op MIWE en de Veenhuizen Groep gevallen? “Het was eigenlijk voor mij een makkelijke keuze”, zegt Thomas. “Ik hoorde hele goede verhalen uit de markt over MIWE, kwam voorheen bij veel bakkers over de vloer die de rotatieovens gewoon steengoed vonden en bij Ireks bakken ze ook met MIWE. Je belt wat rond en dan weet je het wel. Daarbij bakt 75% (“86%”, verbetert Tijs Thomas) van de Duitse bakkers met MIWE, dus dat geeft wel aan dat het goed is. De prijs-kwaliteitverhouding is het beste bij MIWE. Wat kan ik nog meer zeggen? MIWE is gewoon top.” VERADEMING Nu werken Thomas en zijn bakkers inmiddels een paar maanden met de MIWE Roll-In e+ rotatieovens. “Het is echt een verademing, zeker als je bedenkt hoe we tot een paar maanden geleden nog werkten. Het ging eigenlijk allemaal meteen goed, maar toch is het ook wel wennen. In de vorige situatie bakten we op de vloer en nu zijn we naar een rotatieoven gegaan, het verschil is immens, maar we krijgen het steeds beter onder de knie. Het bakt fantastisch en je merkt gewoon niet meer wie aan de oven heeft gestaan. Constante kwaliteit, grotere charges bakken, korter bakken, flexibeler, meer rust. Het is geweldig en het brengt zoals gezegd meer rust, waardoor wij ook af en toe een weekendje rust kunnen pakken. Dat vinden wij ook belangrijk.” Meer informatie: Veenhuizen Bakery Solutions Tel. +31 (0)342 465606 | www.miwe.nl Thomas en Patrick van Holsteijn Tijs van Bragt

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4