NBT magazine nr5 2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 2 0 22 C o v e r s t o r y Dat de uitstoot van Co2 aan banden gelegd gaat worden is een kwestie van tijd. Kijk alleen naar de boeren die allerlei maatregelen opgelegd krijgen, maar die maatregelen gaan ook gelden voor de industrie. Dat is ook de stellige overtuiging van Frank, Anton en Jan en dus hebben zij hun krachten en knowhow gebundeld om met een passende oplossing te komen voor dit probleem. “Ik liep al langer met het idee rond”, zo begint Frank, “maar door het enthousiasme van Anton en Jan raakte ik helemaal overtuigd van de noodzaak om een oven die op watergas werkt te ontwikkelen. Anton en ik hebben samen in 2019 bij de Provincie Zuid-Holland een MIT R&D subsidieaanvraag ingediend onder begeleiding van De Breed & Partners en die aanvraag is toegekend. Dat houdt in dat we een subsidiebedrag hebben gekregen voor het ontwikkelen van een prototype broodoven met als brandstof waterstofgas in plaats van aardgas.” GOLDSTREAM Zo waren de randvoorwaarden aanwezig om aan de slag te gaan. Met Jan en Anton heeft Frank twee mannen aan zijn zijde die de branche door en door kennen én die knowhow hebben op het gebied van technologie (Anton) en ovenbouw (Jan). “Ik ben al mijn hele leven actief in de bakkersbranche”, aldus Jan. “Ik ben opgegroeid tussen de tunnelovens, omdat mijn opa en later mijn vader een banketfabriek hadden en nadat mijn vader deze verkocht had een bedrijf startte met bakkerijmachines en ovens. Ik zette dit in 1983 voort en specialiseerde in tunnelovens voor de industriële bakkerijen onder de naam Goldstream Ovenbouw Holland. Wij richten ons voor tachtig procent op nieuwbouw van onze bekende tunnelovens en twintig procent van onze activiteiten bestaat uit het ombouwen, aanpassen, moderniseren en verhuizen van bestaande ovens.” AJ MACHINERY Dat is het traject dat Anton voor zijn rekening neemt. “Ik ben dertig jaar actief in de bakkersbranche en in 2008 voor mezelf begonnen. Ik richtte mij in het begin voornamelijk op machinebouw, maar momenteel bestaat negentig procent van mijn werkzaamheden uit het implementeren van nieuwe besturingstechniek in bestaande machines, voornamelijk ovens. Jan en Frank kennen elkaar al 35 jaar en werken al zo lang samen en zelf ken ik Frank ook al bijna 30 jaar. Tien jaar geleden ben ik intensief met hen samen gaan werken. Dat we nu dit traject met elkaar ingeslagen zijn, heeft te maken met onze eigen expertises die perfect op elkaar aansluiten.” F.P. SERVICES Frank heeft ook al een heel leven in de branche erop zitten. Zeventien jaar was Frank toen hij voor het eerst mocht werken aan een oven. “In 1998 besloot ik op 40-jarige leeftijd voor mezelf te beginnen. Ik vond dat ik het hele servicetraject ook wel zelf kon verzorgen en gelukkig waren er een groot aantal klanten die er ook zo over dachten. Het begin was gelijk succesvol en druk. Zo druk dat ik om me heen een groep zelfstandigen heb verzameld om samen mee te werken. Deze specialisten en ik vormen samen de F.P. Service Group waardoor we onze klanten maximaal kunnen ontzorgen.” Service en onderhoud is echter niet het enige waarin Frank zijn passie kwijt kan. Vier jaar geleden realiseerde hij een droom door zijn eigen oven te produceren. Frank ontwikkelde de Moduceloven. Deze modulair opgebouwde oven is van alle gemakken voorzien en klantspecifiek uit te voeren. “We hebben de Moduceloven vier jaar geleden geplaatst bij Meesterbakker Roodenrijs en tot op heden draait de oven nog helemaal naar tevredenheid. Een mooi project waarmee mijn droom uitkwam. We hebben niet stil gezeten en hebben de Moduceloven inmiddels doorontwikkeld tot een hybride oven. Een oven die volledig werkt op waterstof is nu waar ik mijn pijlen op richt en waarmee we de bakkersbranche echt helpen om toekomstbestendig te zijn.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4