NBT Magazine Nr5-2021 Online

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 2 1 21 Bakkerij Bekkers en Bakkerij Heerschap, maar ook TenBa en Hans Som heb- ben ons geweldig ondersteund. Zo hoefden we het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden en konden we gebruik maken van hun ervaringen en expertise op het gebied van bijvoorbeeld routing, waar je tegenaan kan lopen in het hele realisatieproces, welke vloeren je het beste kan leggen en vele andere details. Dat is zo waardevol voor ons geweest. We wilden ook heel graag duurzame keuzes maken. Een goed voorbeeld daarvan is de vloer. Waar we voorheen een gietvloer hadden die in totaal een paar keer vervangen moest worden, zagen we bij Vincent Nollen een keramische tegelvloer die heel lang mee gaat. Daarom hebben we die overal laten leggen.” HEUFT Waar het ging om het hart van de bakkerij – de ovens – was de keuze een stuk makkelijker om zelf te maken. “We bakten al jaren met volle tevreden- heid met drie thermische olieovens van Heuft. We hebben twee ovens die al negentien jaar dienst doen en dat zijn de ovens die onze bakkers zelf het liefste voor alles gebruiken. Dat zegt dan wel dat het goede ovens zijn. Dus toen we over gingen naar deze locatie en we onze capaciteit in eerste instantie hier ook meteen wilden vergroten, zijn we met EverBake in contact getreden over een nieuwe, extra oven. Daarbij moesten we ook nieuwe platen en koppels hebben, dus dan kun je ook meteen bij hen terecht. Dat is wel een hele fijne situatie.” THERMISCHE OLIEOVEN We kennen de principes van de met thermische olie verwarmde bakovens van Heuft. Nick Eversdijk geeft ons nog even een snelle toelichting. “Bakken met thermische olie is eigenlijk op een heel eenvoudig principe gebaseerd. Het functioneert net als een centrale verwarming. De verwarmingscentra- le is onze ketelinstallatie. Deze ketelinstallatie wordt met stookolie, gas, stroom of biomassa gestookt en verwarmt de niet-giftige, geheel synthetische warmtegeleidende vloeistof, de thermische olie. Via een buizensysteem met voor- en terugloop loopt de thermische olie naar de stralingsradiatoren van de oven. De hete thermische olie circuleert dankzij sterke pompen zonder druk en zeer snel door het open systeem.” GROEIAMBITIE In de nieuwe bakkerij van Floor van Lieshout is rekening gehouden met alle opties, dus ook eventuele uitval. “Wij hebben daarom twee ketels geplaatst. Dat is als back-up als de ene uitvalt, maar ook met het oog op de groei in de toekomst. We hebben de afgelopen vijf jaar al een mooie groei doorgemaakt, mede doordat we met vier broers de zaak runnen en we ons allemaal op verschillende aspecten van het bedrijf kunnen focussen. We hebben inmiddels zestien winkels en meer dan honderd mensen in dienst. We willen graag op een natuurlijke manier doorgroeien naar 25 winkels. Dat zal zeker niet op de korte termijn zijn, want we hebben hier in de bak- kerij nog genoeg te doen. We zijn eigenlijk nog volop in verbouwing, maar ambitieus zijn we zeker.” PERFECTIONEREN Het komende half jaar staat bij Bakkerij Floor van Lieshout in ieder geval in het teken van het optimaliseren van het productieproces en de verbou- wing helemaal afronden. “Dit soort projecten verloopt nooit helemaal vlekkeloos, daarom geven we ons ook de tijd om alles te perfectioneren. De ovens draaien inmiddels wel al helemaal naar behoren trouwens. Dat is ook een van de redenen voor ons om wederom met EverBake in zee te gaan. We weten wat we aan ze hebben en de samenwerking verloopt altijd veel prettig. Ze zijn scherp, de communicatie is goed en ze maken waar wat ze beloven. En als er iets is, wordt het goed opgelost. Zo was er een probleem met de aansluiting van de twee oudste ovens op hun nieuwe plek. De olie-aansluiting zat aan de bovenzijde, maar moest aan de achter- zijde komen. Toen kwamen er drie monteurs van Heuft hier om dat snel te realiseren. Dat is service. Verder staat Heuft voor kwaliteit en hebben wij al heel plezier van de ovens. We kijken dan dus niet alleen meer naar prijs, maar ook kwaliteit. Je weet dat je voor Heuft meer betaalt, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Daarom blijft EverBake ons eerste aanspreekpunt, ook in de toekomst. We hebben ons voorbereid op eventuele uitbreiding als het gaat om ruimte voor ovens, dus ik sluit het niet uit dat we ons in de toekomst weer gaan melden.” Meer informatie: EverBake Group Tel. +31 (0)88-73 000 00 www.everbake.nl Floris van Lieshout en Nick Eversdijk

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4