NBT Magazine Nr5-2021 Online

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 2 1 31 ‘JULLIE MAKEN HIER TOCH GEEN BROOD’ Het mag duidelijk zijn dat Theo en Arnold grondig te werk zijn gegaan bij het realiseren van hun nieuwe supermarkt. “Het heeft inderdaad nogal wat voorbereiding gevergd, maar dat het nodig was om een nieuw pand te bouwen om onze wensen te realiseren was duidelijk. We zaten voorheen hier in het dorp in een pand van 250 vierkante meter en de bakkerij zat achter de winkel, opgesloten en niet zichtbaar. Dan kwam ik in mijn bak- kerskleren de winkel in en dan waren mensen helemaal verbaasd. ‘Jullie maken hier toch geen brood’, was de opmerking dan. Dat moest dus sowieso anders, maar ook wilden we graag een regiofunctie gaan bekleden met onze super. Dat is wel gelukt kan ik je zeggen.” A&A BAKKERIJADVIES Met de vondst van een nieuwe locatie en de realisatie van de plannen, gingen Theo en Arnold op zoek naar een leverancier voor de nieuwe apparatuur. “We bakten op onze vorige locatie nog in het jaar 1945”, zo zegt Theo gekscherend. “Maar zonder dollen: de oude ovens kwamen uit de jaren zestig en waren dus wel aan vervanging toe. We konden er nog goed mee werken, maar echt flexibel waren we niet. Daarom gingen we op zoek naar een leverancier waar we alles konden afnemen, van ovens tot remrijskasten en pla- ten, koppels en wagens. We hebben in totaal met vijf leveranciers gesproken, de bekende namen in de branche voor iedereen, maar uiteindelijk hadden we het beste gevoel bij A&A Bakkerijadvies en Frans van Huët. Hij was al sinds het prille begin, toen we nog met de plannen bezig waren, heel erg betrokken en heeft als eerste een tekening ingeleverd waar we echt wat mee konden. Zodoende had hij wel een streepje voor, maar dat geeft natuurlijk niet de doorslag. Dat doen de ovens, de remrijskasten, de kwaliteit, de service én de prijs. Laten we dat vooral niet vergeten, want het is nogal een investering.” DRIE IDENTIEKE OVENS Uiteindelijk werd de hele opdracht dus bij A&A neergelegd en inmiddels bakken de bakkers van Bakkerij Derks met drie Hein LR106 Ecostone2 rotatieovens, beschikken ze over twee grote remrijskasten, is er een narijskast en wordt er gewerkt met passende platen, koppels en wagens. “Ik denk dat alle ovens in de regel gewoon goed bakken, maar je hebt altijd maar een paar marktleiders en ik had echt een heel goed gevoel bij Hein. Dat heb ik altijd gehad, waardoor mijn voorkeur daar ook echt lag. Het is fijn dat we er uit gekomen zijn en ik ben heel tevreden hoe alles verlopen is. En als je kijkt hoe flexibel we nu zijn in het hele proces. Dat is waar we het allemaal voor deden. Ik wilde heel graag drie identieke rotatie-wagenovens. Ik wil alle producten in die ovens, van grootbrood tot cake en dergelijke, kunnen bakken. En ik ben nog geen product tegen- gekomen dat we niet in deze ovens kunnen bakken. We hadden de allereerste keer wat moeite met cake, maar na een telefoontje naar Frans was dat zo verholpen.” PROEFBAKKEN Theo heeft zelf op voorhand ook de tijd genomen om de ovens goed te leren kennen. “De ovens zijn als eerste geïnstalleerd in het nieuwe pand, voordat de rest allemaal gedaan werd. Zodoende had ik de ruimte om een week lang proef te bakken. Dan ging ik met onze producten naar hier vanuit de oude locatie om te kijken hoe de ovens bakten en om de programma’s in te voeren. Dat was heerlijk en toen ondervond ik hoe goed de Hein LR106 Ecostone2 ovens bakken. Echt alles kwam er perfect naar onze wens uit. Hier willen de mensen graag een iets lichter brood, dus dat was een kwestie van de temperatuur wat aanpassen en de juiste duur zoeken. Hier en daar dus wat finetunen, maar verder verliep het die week geweldig qua bakresultaten.” OMZETSTIJGING De opstartperiode na de opening op 21 juli was allemaal wat hec- tischer, wat verder niks met de ovens of rijskasten te maken had. “We waren op de dag van de opening wat later dan gewenst gestart. Aangezien we ook nog vijftig procent derde kanaal klanten hebben, ontvingen zij die dag wat later onze producten. Wat we verder ondervonden was dat ons brood wat groter was dan voorheen. Dus waren onze zakken te klein. Heel vervelend allemaal maar het is goed gekomen. We zien dat we echt een grote omzetstijging hebben wat betreft brood en banket. Grootbrood is in aantallen met tien procent gestegen, de gehele broodafdeling 25 procent en het aantal verkochte gebak en croissants is zelfs verdubbeld. Doordat we nu ook op zondag open zijn staan mensen in de rij voor harde broodjes en wat lekkers. Daarbij zien we ook heel veel nieuwe gezichten. De regiofunctie die we ambieerden is er al sinds de eerste dag. Eigenlijk is alles wat we van te voren hebben uitgedacht uitgekomen. Daarom zijn we ook zo trots op wat hier nu staat en wat we samen met onze toeleveranciers zoals A&A hebben gerealiseerd. Niets dan goede woorden voor hen en hoe ze ons geholpen hebben.” Meer informatie: A&A Bakkerijadvies Tel. +31 (0)30 6868410 | www.a-a-bakkerijadvies.nl Theo Derks met zijn dochters ▼ Het team van Bakkerij Derks ▼

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4