NBT Magazine Nr5-2021 Online

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 2 1 48 R e t r o Monique is zelf opgeleid tot patissier en heeft al de nodige ervaring in de branche, voordat ze als lerares aan het werk gaat bij het ROC in Leiden om toekomstige bakkers op te leiden. “Ik heb zelf een tarwe-intolerantie, zoals 1 op de 8 bakkers dat heeft. Ik kan echt geen tarwe verdragen. Doordat ik als lerares aan de slag ging en daardoor minder met tarwe in aanraking kwam, had ik er minder last van. Maar de intolerantie ontwikkelde zich ook waardoor ik op een gegeven moment ook geen spelt meer kon verdragen. Het werd zo erg dat ik echt drie dagen heel ziek was als ik toch met tarwe in aanraking kwam. Toen bleek dat mijn twee zoons ook nog een lactose-intolerantie hadden, waardoor we geen producten met lactose meer konden nuttigen. Daardoor heb ik die intolerantie zelf ook ontwikkeld. Dan ben je dus al heel beperkt in wat je kan eten, zeker als bakker. Zo is het experimenteren vanuit mijzelf begonnen in mijn eigen keuken.” HET BEGIN Het gluten-, tarwe- en zuivelvrij bakken is niet makkelijk, zo ondervond Monique ook. “De bakkerij of de plek waar je bakt moet in eerste instantie helemaal tarwe-vrij zijn. Dat zie je niet zoveel. Maar mijn eigen keuken was dat wel, dus daar kon ik mijn baksels goed realiseren. Toch liep ik nog tegen heel veel dingen aan en moest is echt experimenteren. Als bakker wil je een soepel en mooi deeg. Zonder gluten wordt dat al heel lastig. Het doel was om gewoon lekkere producten te maken. Ik bakte in het begin voor onszelf en dan vooral taarten, want dat is iets dat iedereen wil eten natuurlijk, ook al heb je intoleranties. Ik kreeg zo her en der steeds meer vraag van anderen naar mijn eigen gebakken producten. Dat mondde uit in een klein assortiment dat ik zelf samenstelde. Het is begonnen met een post op mijn eigen Facebook-pagina vlak voor Sinterklaas met een klein aanbod. Ik verwachte er veel van, maar ik kreeg nul bestellingen. Ik VAN DE BAKKER: GLUTEN-, TARWE- EN ZUIVELVRIJE BAKKERIJ MONIQUE RAB ZAG OP 1 APRIL EINDELIJK HAAR LANGGEKOESTERDE DROOM IN VERVULLING GAAN MET DE OPENING VAN HAAR EIGEN BAKKERIJ VAN DE BAKKER IN VLAARDINGEN. NIET EEN BROOD- OF BANKETBAKKERIJ DIE JE NORMAAL IN HET STRAATBEELD ZIET, MAAR EEN GLUTEN-, TARWE- EN ZUIVELVRIJE BAKKERIJ. JE ZOU HET EEN UIT DE HAND GELOPEN KUNNEN NOEMEN, MAAR NU BEREIKT MONIQUE EEN GROTERE DOELGROEP DAN ZE VOORHEEN DEED MET HET BAKKEN VAN GLUTEN-, TARWE- EN ZUIVELVRIJE PRODUCTEN VANUIT HAAR EIGEN KEUKEN. WIJ WAREN OP BEZOEK IN VLAARDINGEN OM HET VERHAAL VAN MONIQUE OP TE TEKENEN EN ZIEN DAAR MET EIGEN OGEN HOE BLIJ DE VELE KLANTEN ZIJN MET PRODUCTEN DIE ZE MOGEN ETEN MET HUN DOORGAANS HEFTIGE INTOLERANTIES. Monique Rab

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4