NBT Magazine Nr5-2021 Online

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 2 1 49 accepteerde het en was niet van plan verder te gaan. Maar mijn man trig- gerde mij om het nogmaals voor Kerst te proberen. Ik had stollen, taartjes, koekjes en dergelijke producten gebakken en daar werd ineens heel goed op gereageerd. Ik had ook 100 oliebollen gebakken en die waren zo op. Ik ben daarna meteen naar de Kamer van Koophandel gegaan om mij in te schrijven en nu staan we hier.” VLIEGENDE START Het is pas een paar jaar geleden dat Monique vanuit haar eigen keuken bakte en nu bezoeken we haar in haar eigen bakkerij/winkel. “We hebben dit pand gekocht en wonen met onze drie kinderen boven. We hebben alles zelf verbouwd. Heel vroeger was dit een vulpennenhuis en recent nog een atelier. Mijn man Henk is vorig jaar begonnen met de verbouwing en op 1 april van dit jaar zijn we open gegaan. We zijn nog niet helemaal klaar, want er moeten nog wat puntjes op de i gezet worden, maar ik ben heel blij met wat we hier hebben kunnen realiseren. Dit is wat ik wilde. We zijn nog wel wat beperkt in de bakkerij, maar we kunnen hier goed uit de voeten.” LEERBEDRIJF ‘We’ staat voor Monique zelf en haar stagiaire Tessa, die sinds een aantal weken 1 op 1 les krijgt van Monique. “Ik wilde heel graag iemand begeleiden, want dat heb ik altijd met heel plezier gedaan. Maar daarnaast kon ik de hulp ook gewoon heel goed gebruiken. De dag voordat we open gingen – 1 april dus wat ook vlak voor Pasen was – ben ik om 04.00 uur ’s ochtends gestart met bakken. Ik heb extra veel producten gemaakt door de verwachtte drukte, maar alles was om 11.00 uur op. Ik had niks meer en moest dus snel wat bij bakken. ‘Dit niet meer’, dacht ik meteen, dus ik ben de volgende ochtend nog vroeger beginnen om nog meer maken. Was alles om 11.30 uur op. De nacht van vrijdag op zaterdag heb ik bijna de hele nacht gebakken en toch was alles wéér snel op. Ik kon niet tegen de vraag op bakken. Gelukkig vlakte de belangstelling wat af daarna – wat raar voelt om te zeggen – maar daardoor kwam er ook rust voor mij. Mijn dochter van 12 jaar helpt ook al een handje mee, maar er was dus wel genoeg aanleiding om mij op te geven als leerbe- drijf. Ik kende nog veel mensen op het ROC, dus het werd mij gegund en nu kan ik Tessa de fijne kneepjes van het vak leren.” Het is zeker dat Tessa dingen leert die ze anders tijdens haar opleiding nooit zou leren. “Wat mij heel erg aantrok was dat Monique een bakkerij heeft die niet met andere te vergelijken is. Daarbij krijg ik privéles, want we zijn met zijn tweeën. Ik krijg ook heel veel ruimte om dingen te doen en ik heb al zoveel geleerd”, vertelt Tessa. “Wat ik belangrijk vind is dat Tessa met haar handen in het deeg staat. Als je zoals wij hier echt met de hand alle produc- ten maakt, dan moet je ook feeling hebben voor het product en het deeg. Je moet voelen wat er gebeurt. En Tessa krijgt veel vrijheid inderdaad, want we moeten gewoon productie draaien.” BROOD Dat komt mede door de grote vraag. “We zien elke dag wel minimaal drie nieuwe klanten die ons via via hebben gevonden. Daarbij hebben we al veel vaste klanten. Deze mensen zijn zo blij dat ze eindelijk ergens terecht kunnen voor lekkere producten. We horen alle verhalen van die mensen over hun intoleranties. Ze willen hun verhaal kwijt, maar dat hoort er een beetje bij. Het is prachtig om hen te kunnen helpen aan een lekkere taart, broodjes of koekjes. We maken inderdaad ook brood. Daar wilde ik in eerste instantie echt niet aan, maar de vraag was zo groot, dat ik er toch mee ben gestart. Het is moeilijk, want je gebruikt dus veel belangrijke ingrediënten niet, maar het is uiteindelijk gelukt met een overheerlijk resultaat. We kunnen veel van het assortiment van de echte bakkers maken. Wat ik nog lastig vind? Croissants. Dat is echt nog niet te doen op dit moment.” GROEI Het derde kanaal en dan met name horecaklanten en andere bakkers zijn voor Monique een interessante optie. “Onze producten zijn voor andere retailers en horecaondernemers een mooie aanvulling, want er zijn veel mensen met intoleranties. Daarbij maken we gewoon kwalitatief hoogwaardige, lekkere producten met karakter die voor iedereen zijn. Om daar groei te realiseren is dus een optie. Verder werk ik nu nog op momenten dat mijn kinderen naar school of naar de opvang zijn. Dus momenteel ben ik geopend op donderdag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 13.30 uur. Daar kan straks ook verrui- ming in komen, wat ook weer groei betekent. Ik wil echter niet groter worden dan ik qua productie aan kan. Ik wil de kwaliteit kunnen blijven garanderen en de balans tussen werk en privéleven vind ik ook belangrijk. Ik ben bakker en moeder. Dat is een prachtige combinatie.” Monique en Tessa aan het werk

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4