NBT nr5 2022 Online

NBT MAGAZINE NR 5 2022 26 OVENS SUBSTANTIËLE ENERGIEBESPARING DOOR NIEUWE HEIN-OVENS BAKKERIJ DOUENBURG Joost Douenburg heeft als wij hem spreken echt pas net – anderhalve week om precies te zijn – de beschikking over zijn nieuwe Hein LR1 1012 EcoStone oven (geschikt voor 2 wagens van 60 x 100 cm met een capaciteit van 2 keer 96 busbroden) ter vervanging van zijn Hein UA heetwater oven. Het grote voordeel van de Hein EcoStone rotatieoven is dat er een grote energiebesparing is te realiseren, mede door de buffer aan warmte, waardoor de opwarmingstijd korter wordt en je minder warmte verliest in het productieproces bij het openen van de oven. Bij deze investeringen worden echter ook de personeelskosten teruggedrongen Hij mag natuurlijk nog niet helemaal als ervaringsdeskundige spreken, maar hoe ervaart Joost het tot nog toe? “Het is natuurlijk wel even zoeken met een nieuwe oven en zeker als je ziet waar wij vandaan komen. We hebben de afgelopen 44 jaar gewerkt met een laden-inschietoven met grote karren en nu is het de karren in de rotatieoven plaatsen en je bent klaar. Dat is echt heel veel prettiger werken en arbotechnisch voor onze bakkers ook wel een verlichting.” Een van de redenen om de Hein LR1 1012 EcoStone oven aan te schaffen, was het besparen van energieverbruik, zo geeft Joost aan. “Onze oude oven was 44 jaar oud en heeft lang dienst gedaan. Hij was wel aan vervanging toe en de kwaliteit van ons brood werd minder. De keuze voor een nieuwe oven was dan ook snel gemaakt en ik wist ook zeker dat we weer in zee moesten gaan met A&A Bakkerijadvies voor de aanschaf van een Hein-oven. Hein maakt gewoon hele goede ovens. Eigenlijk begonnen we ons gesprek met Frans van Huet over de plaatsing van een remrijskast, maar onze bakkers besloten onderling dat het toch noodzakelijker was om de oven te vervangen. Volgend jaar gaat er ook een personeelslid weg en we hoorden van Frans hoeveel uur we konden besparen door het plaatsen van de oven. Dat zou 15 uur per week zijn en daar lijkt het nu ook echt wel op.” “Om terug te komen op de energiebesparing: dat wordt waarschijnlijk een reductie van 40% in vergelijking met onze oude oven. Dat billijkt meteen de investering. We hebben nog een oude rotatieoven van 21 jaar staan en het verbruik ten opzichte van die oven scheelt 20%. Doordat de EcoStone zijn warmte goed vasthoudt en snel opwarmt kunnen we de ovens wel twee uur later aanzetten dan voorheen om maar een voorbeeld te geven.” Joost heeft vorig jaar al besloten een nieuwe oven aan te schaffen, voordat de gasprijzen door het plafond schoten, maar de besparing die nu optreedt komt goed van pas. “Het is voor ons een geluk bij een ongeluk. We hebben het van te voren wel met Frans gehad over de vorm, maar zijn advies was om niet elektrisch te verwarmen. Stel dat je het niet aankan met elektra, dan heb je echt een probleem. Dat advies hebben we gevolgd. Alles is ook op een nette manier gerealiseerd. We zijn nog een beetje zoekende in ons bakproces, want je moet ineens anders denken. Het is allemaal wat technischer, je moet de temperatuur instellen en afstemmen, maar het gaat steeds meer de goede kant op. Ons brood is nu al stukken beter en dat is uiteindelijk de bedoeling.” WAT NAGENOEG IEDEREEN OP DIT MOMENT BEZIGHOUDT IS HET TERUGDRINGEN VAN HET ENERGIEVERBRUIK EN HET MANAGEN VAN PERSONEELSKOSTEN VOOR ZOVER DAT GAAT. DRIE BAKKERS BIJ WIE HET EERSTE GEDEELTE IN IEDER GEVAL AL WAT MINDER STRESS OPLEVERT ZIJN BAKKERIJ DOUENBURG IN RIJSBERGEN, BAKKERIJ VAN OERS IN SPRUNDEL EN BAKKERIJ FILIUS IN DONGEN. ALLE DRIE HEBBEN ZIJ RECENT (EEN) NIEUWE OVEN(S) VAN HEIN LATEN INSTALLEREN DOOR A&A BAKKERIJADVIES EN DAARDOOR EEN SUBSTANTIËLE BESPARING VAN HUN ENERGIEVERBRUIK GEREALISEERD. HOE EN WAT LEGGEN ZIJ ZELF UIT. VOOR NA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4