NBT nr5 2022 Online

NBT MAGAZINE NR 5 2022 34 ADVERTENTIE WAAR AMBACHT EN AUTOMATISERING SAMEN KOMEN EEN COMPACTE MACH I NE VOOR DE AMBACHTE L I J KE BAKKER I J De minirex Multi Een flexibele opbolmachine met een enorm gewichtsbereik (8 tot 330 gram), uitbreidbaar met o.a. een langmaker of rustkastje met stempelinstalatie. We helpen u graag met de oplossing voor uw bedrijf. Koenig Benelux I De Vort 2a I 4225SJ Noordeloos I +31.183.6828.68 I info_nl@koenig-rex.com I www.konig-rex.nl HYGIENE In spiraal koeltorens worden producten afgekoeld, soms met actieve koeling en soms met buitenlucht. Martijn Klink vertelt: “Hier ontstaan een aantal risico’s op productbesmetting, zowel vanwege de grote luchthoeveelheid die door de toren verplaatst wordt als door de transportband die telkens met een nieuw product in aanraking komt.” Er zijn een aantal stappen die gezet kunnen worden om de hygiëne in een spiraalkoeler te verhogen. Martijn: 1. “ Desinfecteren van de transportband (RVS of kunststof) voordat een nieuw product op de band terecht komt Omdat de transportband telkens met een nieuw product in contact komt, bestaat het risico op kruisbesmetting. Naarmate de productiedag vordert kunnen er steeds meer besmettingen ontstaan. Het is vaak relatief eenvoudige om UVC desinfectie te integreren. Dat wordt idealiter vlak voor de oplegplaats van het product gedaan. UVC licht werkt tegen schimmels, gisten en bacteriën. Het grote voordeel is dat het continue kan werken, ook tijdens productie. 2. L ucht desinfecteren om het risico op besmetting via de lucht te verminderen Bacteriën, schimmels en gisten kunnen zich in bakkerijen vaak gemakkelijk verspreiden via de lucht. In (spiraal)koeltorens kan luchtionisatie worden toegepast. Hiermee kunnen tegen lage investeringskosten grote luchthoeveelheden behandeld worden. Een ionisatie unit kan gemonteerdworden in een luchtkanaal of aan dewand als standalone apparaat. Met ionisatie kunnen micro-organismen in de lucht tot 99% gereduceerd worden. Ook deze techniek kan tijdens de productie gebruikt worden. Bioclimatic is specialist in de toepassing van UVC licht voor desinfectie in de voedingsmiddelenindustrie. In de bakkerij-industrie hebben wij een groeiend aantal klanten die UVC licht en luchtionisatie inzet tegen schimmels, gisten en bacteriën.” Meer informatie: www.bioclimatic.nl DESINFECTIE IN KOELTORENS TEGEN GISTEN EN SCHIMMELS KRIJTSCHIMMEL (WAT EIGENLIJK EEN GIST IS) IS VOOR BAKKERIJEN EEN GROEIEND PROBLEEM. ALS EEN BROODPRODUCT BESMET RAAKT MET DEZE GIST IS DE HOUDBAARHEID ZEER BEPERKT. BIOCLIMATIC BIEDT UITKOMST.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4