NBT nr5 2022 Online

NBT MAGAZINE NR 5 2022 40 RETRO VEEL VERANDERD Door de decennia heen dat Guido en Pauline samen de bakkerij en winkel bestierden, is er veel veranderd. “Voornamelijk het assortiment”, aldus Guido. “We gingen van een paar soorten broden naar 25 verschillende en een veelvoud aan kleinbrood. En dan heb ik het nog niet over de pizzabollen die we nu veel maken voor het derde kanaal en particuliere klanten. Daarbij zijn wij de laatste jaren meer en meer voor het derde kanaal gaan produceren.” “Maar er is beleidsmatig ook veel veranderd”, vult Pauline aan. “Je moet je aan veel regeltjes houden op het gebied van bijvoorbeeld etikettering. Waar we voorheen wel eens een actie van de week hadden met een nieuw brood, denken we nu wel drie keer na voordat we dat doen, want je moet weer een etiket aanmaken en dergelijke. We hebben daar simpelweg niet de tijd voor en we zijn ook niet zo heel goed met computers moet ik toegeven. Als kleine zaak word je gewoon beperkt in je bedrijfsvoering door de regelgeving.” KNOOP DOORGEHAKT OM TE STOPPEN Doordat hun beide dochters het niet zien zitten de bakkerij voort te zetten, hebben Guido en Pauline na lang wikken en wegen eerder dit jaar de knoop doorgehakt en besloten om te stoppen. “Dat is een beslissing die je niet zomaar neemt en we hebben er dan ook lang en goed over nagedacht. Toen we uiteindelijk de keuze hadden gemaakt, hebben we eerst mijn ouders ingelicht. Zij hadden er alle begrip voor in ieder geval. Daarna hebben we het ook al snel tegen onze twee medewerkers gezegd zodat zij in ieder geval genoeg tijd hadden om op zoek te gaan naar wat anders. Ze willen niet meer in de bakkersbranche werken, want de tijden staan ze tegen. Maar dat is denk ik hetgeen heel veel bakkers tegenaan lopen. De nachturen werken is iets wat mensen niet meer willen en weekenden wordt ook een probleem. Als mensen de keus hebben, en er is veel te kiezen momenteel, valt die keus ergens anders op. Het bakkersvak is niet hip meer en dat komt ook doordat we het zelf niet op de juiste manier gepromoot hebben als branche vind ik. Het is een prachtig beroep en we krijgen gelukkig ook heel veel waardering van onze klanten.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4