NBT nr5 2022 Online

Theo van Hoof NBT MAGAZINE NR 5 2022 42 THEO VAN HOOF IS PRODUCTONTWIKKELAAR EN VACUUM COOLING & BAKING SPECIALIST BIJ VERHOEVEN BAKERY EQUIPMENT FAMILY L as Vegas: dé stad die nooit slaapt en waar de dollars over en weer vliegen in een kakofonie van shows, gokpaleizen, shopping-malls, feesten en lichtreclames. Ik wil niet weten wat de maandelijkse energierekening van deze woestijnstad bedraagt, maar dat moet een astronomisch bedrag zijn. Te midden van al het feestgedruis kwamen wij er echter voor iets heel anders; wij waren er om aandacht te vragen voor oplossingen die we de bakkerijwereld kunnen bieden. Door de recente prijsontwikkelingen ligt de focus bij duurzaamheid niet langer voornamelijk op natuurvriendelijke initiatieven. Energiebesparing is ineens een van dé ‘hot-topics’. Naast efficiency, capaciteitsverhoging en kwaliteitsverbetering werd energiebesparing aanvankelijk nog gezien als een van de ‘bijvangsten’ van Vacuum Cooling & Baking. Dat ligt nu dus anders. Uit de gesprekken die we met de bezoekers voerden werd duidelijk dat de energierekening niet alleen in Nederland het gesprek van de dag is. Het is een wereldomvattend hoofdthema geworden. Met de inzet van Vacuum Cooling & Baking als technologie kan op de ovencapaciteit substantieel worden bespaard, en dus direct op energie. De baktijd kan met tientallen procenten en in bepaalde gevallen zelfs met 40% worden teruggebracht. En de koeltijd kan zelfs worden gereduceerd met 90% tot een tiende van de conventionele koelmethode. De demonstraties die ik daar als ‘proefbakker’ mocht geven, maakten nog eens duidelijk dat beeld zoveel meer vertelt dan duizend woorden. Het verhaal rond Vacuum Cooling & Baking is uitgebreid en voor velen lijkt het ‘too good to be true’. Maar door de aanwezigheid van de nieuwe generatie VACTORR A en B machines konden we de argumenten kracht bijzetten door het gewoon te laten zien. En ook nu bleek maar weer eens; ‘Seeing is believing’! We ontvingen bijzonder veel enthousiaste reacties van de bezoekers. Het effect daarvan, zelfs in deze tijd van schaarste? Het bracht ons nieuwe energie! AFGELOPEN MAAND KWAM DE INTERNATIONALE BAKKERSWERELD VOOR HET EERST SINDS JAREN EINDELIJK WEER EENS BIJEEN IN LAS VEGAS, IN EEN VERNIEUWD EN NOG VERDER UITGEBOUWD LAS VEGAS CONVENTION CENTRE, HET GROOTSTE BEURSGEBOUW VAN DE VERENIGDE STATEN. TIJDENS IBIE, DE INTERNATIONALE BEURS VOOR DE BAKKERIJ-INDUSTRIE, WAS ER EEN ONTMOETING VAN VRAAG EN AANBOD UIT DE HELE WERELD. DE VERWACHTINGEN WAREN HOOGGESPANNEN; WAT DOET DE INDUSTRIE MET ALLE NIEUWE UITDAGINGEN DIE ER OP DE BAKPLAAT ZIJN GEDEPONEERD? ZOALS VIEL TE VERWACHTEN WAS ‘SUSTAINABILITY’ OOK HIER EEN VAN DE HOOFDTHEMA’S. VACUUM COOLING & BAKING: ENERGIE VAN BIJVANGST NAAR HOOFDTHEMA Column THEO VAN HOOF

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4