NBT Magazine nr 5 2023 Online

NBT MAGAZINE NR 5 2023 17 IBA 2023 JASCA VIERT 25-JARIG BESTAAN MEDE TIJDENS IBA: “VIER DIT MET ONS MEE” Jasca verstaat alweer 25 jaar de kunst van het vernevelen. Toen Paul Grimberg ‘verneveling’ introduceerde in de bakkerijsector viel hoon de eigenaar van Jasca ten deel. Inmiddels is vernevelen een beproefd concept om uitdroging van deeg te voorkomen of productieruimtes te desinfecteren. “Vernieuwing in de voedingssector ligt altijd heel erg moeilijk. Zeker als je richting durft te geven aan zaken die in de toekomst liggen. Eind jaren negentig was verneveling een taboe en marktdoorbrekend, nu alom geaccepteerd”, vertelt Grimberg die zijn beproefde vernevelingstechniek tijdens IBA gaat tonen. Jasca viert dit jaar het 25-jarig bestaan, eenmijlpaal waar Paul ook bij stilstaat. “Ik ben geen techneut of verkoper van huis uit, ik ben levensmiddelentechnoloog. Ik ben een zoon van een bakker en na omzwervingen via een aantal bedrijven ben ik in 1998 voor mezelf begonnen. Ik wilde graag techniek en technologie verenigen om tot de beste oplossingen te komen voor mijn klanten. Al vrij snel nadat ik voor mezelf begon kwam een klant met een vraag bij mij. Hij vertelde over een eeuwenoud probleem in de vleesindustrie, namelijk dat het vlees uitdroogt in koelcellen. Daarvoor zocht hij een oplossing, met daarbij nog wat eisen, zoals het feit dat het hufterproof moest zijn, weinig onderhoud nodig had en simpel te bedienen was. Ik ben daarmee aan de slag gegaan en samen met wat hulp van anderen hebben we na verloop van tijd door simpel na te denken het probleem opgelost met onze vernevelingssystemen.” Koopmans Na successen in de vleesverwerkende industrie, kwam ook vanuit de bakkersbranche interesse voor de oplossingen van Jasca. “Het is in de bakkersbranche voor ons begonnen met Koopmans Meel”, zo geeft Paul aan. “In 2004 werd ik door Cees de Haan benaderd met de vraag of vernevelingstechniek het uitdrogen van deeg tegen kan gaan. Dat wist ik niet, maar ik gaf aan graag de uitdaging aan te gaan en te kijken of we een oplossing konden verzorgen. Proefbakker Piet Reitsma was wel wat sceptisch op voorhand, maar toen de degen uiteindelijk veel beter van kwaliteit bleken, was hij natuurlijk om.” Winst verhogen Ondanks dit eerste succes, stuitte Paul door de jaren heen eigenlijk vooral op sceptische bakkers. “Kan niet, werkt niet; ik heb het allemaal gehoord, maar het kan wel en het werkt wel. Ik heb tegen de heilige huisjes geschopt, maar met een goede reden. Door waterverneveling te integreren in je voor- en narijskast, je bollenkast, je trechter, kneder en deegkuip en de rest van je procesruimte, verbeter je de kwaliteit van je product. Daarnaast zijn er nog een legio bijkomende voordelen die je met het gebruik van stoom niet hebt. Je kunt je productieproces veel beter sturen, vocht en warmte onafhankelijk van elkaar regelen, je energieverbruik verlagen en je winst verhogen door kostenbesparend te werken. Er zijn bijna alleen maar voordelen. Dat willen we graag vertellen en laten zien tijdens IBA waar ik iedereen van harte uitnodig op onze stand.” Meer informatie: Jasca Bakery Technology BV Tel. +31 (0)541-29 36 88 | info@jasca.nl | www.jasca.nl IBA: hal A2 stand 440

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4