NBT Magazine nr 5 2023 Online

NBT MAGAZINE NR 5 2023 19 waarde voor het leven van de mens hier op aarde, of ooit – misschien zelfs wel binnen afzienbare tijd – op een andere planeet in de ruimte. De experimenten, uitgevoerd door mensen en/of door robots tijdens ruimtevluchten, leveren een niet te onderschatten, belangrijke bijdrage aan een meer circulaire economie. De beperkende omstandigheden tijdens ruimte-excursies dwingen ons namelijk tot innovatief denken op tal van onderwerpen, zoals energieverbruik en -besparing, automatisering, robotica en artificial intelligence (AI), maar daarnaast ook met betrekking tot recycling, afvalbeheer en mogelijke (tijdelijke) bewoning van andere planeten. De lessen uit de ruimte, nieuwe inzichten en ontwikkelde kennis leiden tot vindingrijkheid en vertaling in nieuwe technologieën. We leren op grote afstand eigenlijk veel meer over onszelf, over onze gezondheid, het gedrag van ons menselijk lichaam en over daarmee samenhangende onderwerpen zoals bijvoorbeeld ons slaapgedrag en de werking van immuunsystemen. Ruimtevaart en de bakkerij Wat is de vertaling van dit alles naar de bakkerij? De ruimtevaart heeft ons bijvoorbeeld een beter inzicht gegeven in wat ingrediënten, zoals zout, voor effect hebben op de afbraak van onze botstructuur en het gedrag van gist in de ruimte heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe generatie ‘space-yeast’, die in de toekomst bestand is tegen de veranderende condities op deeg en ook in de ruimte prima brood bakken mogelijk maakt. Ruimtevaarttechnologie is ook de motor voor innovatieve ontwikkelingen zoals de vacuüm technologie, die Verhoeven, inmiddels als wereldmarktleider, heeft geïntroduceerd en toegepast op de industriële- en ambachtelijke bakkerijmarkt. Bij de ontwikkeling van machines die veilig en professioneel het vacuüm bakken en koelen kunnen uitvoeren, gebruikt het bedrijf de software die is ontwikkeld door niemand minder dan de absolute autoriteit op het gebied van ruimtevaart: de National Aeronautics and Space Administration, afgekort – en beter bekend als – NASA. Als je de duizenden jaren geschiedenis van het broodbakken beziet, is de vacuüm technologie een nog piepjonge toepassing die op doorbreken staat in de moderne bakkerij. De voordelen die het bakken onder vacuüm omstandigheden op het product heeft zijn legio. Naast duurzame effecten heeft het invloed op de productkwaliteit en biedt het tevens economische voordelen. Deze technologie wordt uitgebreid getoond en gedemonstreerd op de IBA-stand van Verhoeven Family of Companies, met de aanwezigheid van twee machines uit de VACTORR-collectie. Daarnaast zijn er verschillende vernieuwende presentaties van de uitgebreide portfolio van bakkerijmachines en productielijnen te zien, die in de loop van decennia door de Family is ontwikkeld. Twee dimensionaal, maar ook in 3D én interactief. Geen grenzen; hogere sferen Je niet beperken tot het bekende, maar steeds op zoek gaan naar de optimale oplossing, ook al betekent dat een eenmalige maatwerk oplossing, het wiel opnieuw uitvinden met de kennis van het bestaande, maar dan beter. Grenzen bestaan niet bij die zoektocht. Dat is de uitdaging die wordt verbeeld met de Verhoeven presentatie op s ’werelds grootste bakkersbeurs in München. De ontwikkeling, engineering en productie van maatwerk vindt plaats op één locatie in het Brabantse Oss. Het uitgangspunt ligt bij het zo optimaal mogelijk behalen van de vastgestelde doelen in elk nieuw project. De optimale invulling wordt gezocht in nauw overleg met de opdrachtgever. Daarbij zet de Verhoeven Bakery Equipment Family al haar gespecialiseerde labels in die onderling naadloos op elkaar zijn afgestemd. Verhoeven zoekt in de uitvoering van projecten nadrukkelijk de regie, als aanbieder van turnkey oplossingen, al of niet in samenwerking met derde aanbieders. In een steeds complexere productieomgeving met hogere eisen is een dergelijke regie onmisbaar. Flexibiliteit, expertise, overzicht en een open mind zijn voorwaarde voor het succesvol voltooien van een opdracht. De bezoeker wordt op IBA 2023 meegenomen in deze visie en als het ware in hogere sferen gebracht bij op de stand van Verhoeven Bakery Equipment Family. Maar dat is logisch, want “the sky is not the limit”. Meer informatie: Verhoeven Bakery Equipment Family Tel. 0412 630 545 | info@verhoevenfamily.com | www.verhoevenfamily.com IBA: hal C2 stand 271 De Verhoeven Bakery Equipement Family bestaat uit de volgende merknamen: - BVT Dough Process Solutions - Laminators, sheeting lines, universal lines, etc. - NEWCAP Industrial Handling Solutions - Cleaning, robotizing, conveyors, product conditioning, proofing, etc. - Vacuum Cooling & Baking Solutions - Cooling, freezing, vacuum cooling, etc. - Bakepack End of Line Solutions - Packaging solutions, system integration, etc.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4